x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Horia Miclescu : "O intoxicare electorala"

Adrian Horia Miclescu : "O intoxicare electorala"

15 Noi 2004   •   00:00

POLITIC
SCRISOARE - Procurorul Miclescu neaga acuzatiile liderului PD Procuror general adjunct, Adrian Horia Miclescu i-a adresat ieri liderului PD Traian Basescu o scrisoare deschisa al carei text il prezentam integral.
Click pentru a mari imaginea
RASPUNS. Miclescu spune ca nu este autorul unui document oficial in care ar fi denuntat presiuni politice in justitie
"In emisiunea electorala "Romania, mai ales", difuzata de postul de televiziune PRO TV in seara zilei de 12 noiembrie 2004, domnul Traian Basescu a facut referire la un document oficial, emanat de la subsemnatul, in care as fi raportat Procurorului General, Ilie Botos, anumite presiuni de natura politica la care as fi fost supus in activitatea mea profesionala. Vreau sa declar cat se poate de explicit ca acest document nu exista si ca intreaga actiune este exclusiv o intoxicare de provenienta electorala. Daca domnul Traian Basescu ar fi fost interesat de veridicitatea acestuia si ar fi facut un minimum, dar obligatoriu demers oficial sau "intuituu personae", ar fi constatat ca un asemenea act nu a fost depus vreodata si nici nu a fost inregistrat la Cabinetul Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Ilie Botos, si/sau la Cabinetul ministrului Justitiei, Cristian Diaconescu, ori cel al Procurorului General al Parchetului National Anticoruptie (PNA), Ioan Amarie. Domnul Traian Basescu a citat si a prezentat in timpul emisiunii un document scris la computer. Precizez ca, in cazul unor documente de o asemenea importanta, eu le scriu exclusiv de mana.

Pentru corecta informare a opiniei publice si a domnului Traian Basescu, precizez ca numirea mea in functia de Procuror General Adjunct al PNA a avut loc la data de 21 mai 2004, ca urmare a propunerii domnului Ioan Amarie, procurorul general al PNA, propunere sustinuta de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, domnul Ilie Botos, si confirmata de ministrul Justitiei, domnul Cristian Diaconescu. In acest context, este extrem de clar ca orice referire la implicarea primului-ministru in acest circuit legal este nula si neavenita. Precizez, de asemenea, ca domnul Traian Basescu nu a incercat sa ma contacteze pentru a verifica autenticitatea documentului, nici inainte si nici dupa emisiunea respectiva.

Tin sa-i aduc aminte domnului Traian Basescu faptul ca in acea emisiune a facut referire si la un caz judiciar cu ecou in randul opiniei publice in perioada 2002-2003, cel al inculpatului Pavalache Fanel - condamnat definitiv la efectuarea pedepsei cu inchisoarea de 6 ani. Este de notorietate ca in cursul urmaririi penale si al dezbaterilor judecatoresti la toate instantele, fond apel si recurs, la adresa mea si a PNA au fost formulate, intr-un cotidian central, grave acuzatii, incercand sa se dea acestui caz clasic de coruptie conotatii politice, avocatii inculpatului fiind doua persoane apropiate domniei sale:

- avocatul Aurelian Pavelescu, candidat din partea Aliantei PNL-PD pentru Camera Deputatilor si

- avocatul Dan Apostol, unul dintre cei care l-au asistat pe domnul Traian Basescu in faza de urmarire penala a dosarului "Flota" - fara ca in acele momente domnul Traian Basescu sa ia atitudine publica pentru apararea independentei justitiei.

Consider regretabil faptul ca domnul Traian Basescu incearca sa implice institutiile statului in disputele electorale, folosind pentru aceasta orice mijloace, inclusiv documente apocrife. Atata vreme cat functionarilor publici si oamenilor legii li se cere sa nu se implice in dezbaterea politica, nu inteleg de ce un politician incalca aceste reguli si ma implica pe mine, ca magistrat, intr-o lupta electorala cu care nu am nimic in comun, folosindu-se de numele meu si prestigiul meu profesional, prezentand acte/documente pe care mi le atribuie fara nici un temei".

"SURSA" NASTASE. In replica, Traian Basescu a precizat ca documentul atribuit lui Miclescu provine de la Cabinetul primului ministru. "Fiind procuror si constatand un fals, ar trebui sa-l aresteze imediat pe falsificator. Il rog public sa-l aresteze pe falsificator", a invitat Basescu, excluzand insa posibilitatea falsului. El a respins argumentul lui Miclescu ca un asemenea act nu a fost inregistrat nici la cabinetul lui Ilie Botos, nici la al ministrului Diaconescu, sustinand ca "un document in care il acuzi pe premier de exercitare de presiuni nu va fi inregistrat niciodata la Cabinetul procurorului general". Cat despre scrisul obligatoriu de mana, liderul ADA a aratat ca atunci "cand trimiti un document procurorului general si vrei sa ajunga si la primul ministru, nu prea il mai scrii de mana daca vrei sa fie inteles". "Intrebarea mea este daca semnatura de pe document este a lui Miclescu", a spus Traian Basescu.
×