x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Năstase: PSD alege varianta ambițioasă „Tabula rasa” și „Albă ca Zăpada”

Adrian Năstase: PSD alege varianta ambițioasă „Tabula rasa” și „Albă ca Zăpada”

de Ion Alexandru    |    24 Aug 2020   •   09:30
Adrian Năstase: PSD alege varianta ambițioasă „Tabula rasa” și „Albă ca Zăpada”

Fost președinte al PSD și ex-prim-ministru, Adrian Năstase a taxat discursul lui Marcel Ciolacu, referiror la ruperea de trecut. Într-o postare pe blogul personal, Năstase scrie că are o problemă cu sintagma „despărțirea de trecut”, arătând că formula tradițională, la fiecare congres, era „deschidem un nou capitol”, acceptându-se totuși ideea unei continuități. „Varianta actuală e mai ambițioasă. «Tabula rasa», «Albă ca Zăpada». Eu credeam că e necesară despărțirea de «greșelile trecutului» dar – consider – «trecutul», în ansamblul său, înseamnă rădăcinile în care se ancorează un copac puternic. Iar tăierea lor poate fi periculoasă. Oricum, nu poți, pe de o parte, să te separi de trecut și, în același timp, să-ți amintești de rolul jucat de «PSD-ul trecutului» în aderarea la UE și la NATO”, subliniază Adrian Năstase.


Acesta critică și ecoul internațional al congresului. „În materie de politică externă social-democrată, a existat, de altfel, doar un mesaj pentru ambasadorul american – pro-NATO și pro-parteneriatul strategic cu SUA. Nu comentez reluarea tezei «tătucilor», pentru că e vorba de o trimitere la un personaj care murise deja atunci când s-a născut Ciolacu”, mai scrie fostul președinte PSD.


Năstase este de părere că Vasile Dîncu poate avea un rol important „în distribuirea puterii în interiorul PSD. Totuși, în condițiile în care președintele Consiliului Național este ales de Congres și în condițiile în care mulți din membrii săi vor intra în Consiliul politic național, nu-mi este clar cu ce se va mai ocupa Consiliul Național. Vor rămâne doar departamentele cu un coordonator, numit președinte al CN. Într-un fel, aceasta e o parte din reforma gândită de Liviu Dragnea, care voia eliminarea CN din organigrama partidului. Sper, totusi, ca măsurile stabilite să asigure, pe termen scurt, mobilizarea partidului și rezultate bune la alegeri. Pe termen lung, sunt mult mai multe lucruri de făcut”, conchide fostul lider social-democrat. 

 

×