x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Năstase: Scopul operaţiunii de stradă este "abrogarea guvernului"

Adrian Năstase: Scopul operaţiunii de stradă este "abrogarea guvernului"

05 Feb 2017   •   19:08
Adrian Năstase: Scopul operaţiunii de stradă este "abrogarea guvernului"

Scopul "operaţiunii de stradă" nu este abrogarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codurilor penale, ci "abrogarea guvernului", consideră fostul premier Adrian Năstase.

"Este clar că scopul operaţiunii de stradă nu a fost 'abrogarea' OUG-ului. Se urmăreşte, aşa cum am arătat zilele trecute, 'abrogarea' guvernului şi, apoi, 'abrogarea' alegerilor din 11 decembrie. Dacă protestele vor continua în această direcţie, unii reprezentanţi ai PSD îmi spuneau că, deşi nu au fost de acord cu un contra-miting pentru a apăra ordonanţa, ar fi de acord însă cu un miting de sprijin pentru guvernul PSD şi împotriva preşedintelui Iohannis", a scris Năstase pe blogul personal.

În opinia sa OUG este doar un pretext şi chiar inutilă şi din cauză "că se duc tot mai puţini la serviciu iar acolo, oricum, nu mai vor să 'abuzeze' de muncă, protestând sub formă de grevă de zel".

"OUG-ul (era să scriu UGG-ul) a reprezentat un pretext. Pentru unii, să protesteze în numele democraţiei. Alţii au fost supăraţi că guvernul lucrează ore suplimentare, noaptea. Unii şi-au adus copiii să protesteze şi ei. Nu fiţi răutăcioşi, nu a fost vorba de scuturi umane, ci de copii care au citit OUG-ul şi au simţit nevoia s-o protesteze. Un copil, spre exemplu, spunea că el vrea să salveze, unit, România. Alţii, multinaţionali, şi-au adus în piaţă papagalii, nemultumiţi că afacerile lor vor fi impozitate în România. Studenţii din Cluj vin cu trenul să protesteze la Bucureşti, nemulţumiţi, probabil, de faptul că guvernul actual a decis ca ei să nu plătească de la 1 februarie transportul cu trenul şi că a decis să dubleze indemnizaţiile pentru studenţi. Unii au dorit să realizeze un fel de carnaval, cu măşti şi cu tobe. Alţii au învăţat de la ultraşi să folosească vuvuzele şi să protesteze ţopăind. Micii comercianţi şi-au făcut reclamă, oferind cazare gratuită şi sendviciuri pe stradă", a detaliat Năstase.

El precizat că nu vrea să critice 'de principiu" protestele de stradă, din aceste zile, pentru că, "guvernul, pentru a fi elegant, a comis mai multe inabilităţi" - în primul rând în alegerea precipitată a momentului în care au fost lansate iniţiativele din domeniul penal, dând sentimentul că nu este vorba de o strategie generală de politică penală, ci de soluţii punctuale pentru anumite situaţii concrete.

"Din păcate, niciunul din guvernele ultimilor ani nu a încercat să corecteze măsurile în acest domeniu care au creat un 'câmp tactic' pentru procurori, inclusiv prin noile coduri penale. Exemplu: participarea procurorilor DNA în faza de executare a pedepselor - atribut acordat de guvernul Ponta. O abordare de ansamblu în ceea ce priveşte politica în domeniul juridic (penal) a guvernului este, în continuare necesară. (...) În paranteză, cred că ministrul Justiţiei (actualul ţap ispăşitor al ultimilor decizii guvernamentale sau viitorul ministru) ar trebui să formeze un consiliu consultativ cu personalităţi de autoritate în domeniu (magistraţi la pensie, profesori, avocaţi). Nu ştiu dacă se va putea conta foarte mult pe specialiştii jurişti din Parlament. Am văzut, spre exemplu, că parlamentarii USR îşi scriu argumentele pe tăbliţe pe care le recită pe culoarele Camerei şi ale Senatului, urmând pilda lui Socrate", a mai scris fostul premier.

În opinia sa, "e clar că şi actualul guvern a fost 'domesticit' de Sistem".

"Sugerez ca astă-seară protestatarii să scandeze şi: 'Dacă vă luaţi de DNA Dracu'-o să vă ia'. Despre Iohannis, un singur comentariu. El vrea să apere 'statul de drept'. Mai bine, în opinia mea, mai ales în actualele condiţii regionale şi internaţionale, ar apăra interesele naţionale româneşti. Se fac manifestaţii de susţinere şi în alte ţări. Protestatarii anunţă, cu bucurie: 'Moldova e cu noi', 'Bulgaria e cu noi'. S-ar putea să se organizeze manifestaţii de susţinere şi în Ungaria sau Rusia. Aştept anunţuri cu laser de tipul 'Rusia e cu noi', conchide Adrian Năstase. www.agerpres.ro

×