x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Năstase șterge pe jos cu foștii săi colegi din PSD, care au luat decizia „antipenali”

Adrian Năstase șterge pe jos cu foștii săi colegi din PSD, care au luat decizia „antipenali”

de Ion Alexandru    |    06 Mar 2020   •   07:48
Adrian Năstase șterge pe jos cu foștii săi colegi din PSD, care au luat decizia „antipenali”

Fost prim-ministru și ex-președinte al Partidului Social Democrat, Adrian Năstase publică pe blogul său personal un dialog cu un prieten, cel mai probabil imaginar, căruia îi răspunde la o serie de întrebări. Toate aceste întrebări sunt legate de modul în care este tratat de actuala conducere a PSD și de ultima decizie ca persoanele condamnate să nu mai poată fi membre de partid. Discuția atinge și suma de 350.000 de euro pe care Năstase a fost obligat să o plătească, drept despăgubiri pentru condamnarea din dosarul „Trofeul Calității”, plată la care partidul, deși beneficiar, în 2004, al campaniei, nu a contribuit cu nimic.

 

Adrian Năstase își începe relatarea povestind că a fost vizitat de un vechi prieten, cu care a făcut o lungă plimbare prin parcul de la Statuia Aviatorilor din București. Plimbare în timpul căreia acest prieten l-a supus pe fostul premier unui lung șir de întrebări. Acesta era interesat dacă Adrian Năstase a fost invitat la „congresul amânat al lui Ciolacu”. Răspuns negativ. „Dar la congresul de anul trecut, al lui Dăncilă? A fost, poate, invitat la congresul lui Dragnea, din 2018?”. Năstase a spus că nu a fonst invitat la niciunul dintre aceste evenimente.

Interlocutorul fostului premier îi spune că, în 2012, acesta a fost condamnat, „fără probe directe și prin raționamente logico-juridice, pentru afișe și căciulițe distribuite în campania parlamentară și prezidențială din 2004”. „Ai fost condamnat să plătești pentru acea campanie – care era și a partidului – aproximativ 350.000 de euro. S-a oferit partidul să contribuie cu ceva la acea sumă?”, mai întreabă prietenul. Adrian Năstase răspunde: „Nu, nu s-a oferit”.

 

Decizia, luată în ziua în care Iliescu a împlinit 90 de ani

Dialogul atinge și intenția conducerii interimare a PSD de a modifica statutul partidului, în sensul că persoanele condamnate să nu mai poată ocupa funcția de membru, sau persoanele arestate să fie suspendate de drept din partid. Prietenul arată că, în urma condamnării primite în dosarul „Trofeul Calității”, „al unui proces politic legat de finanțarea partidului, partidul, modificându-și statutul, nu-ți mai permite să fii membru al PSD – partid al cărui fondator ești, de la momentul 2001”. Năstase confirmă. „Acum, mai înțeleg, conform unei decizii recente a partidului, DNA poate decide suspendarea liderilor PSD din organizație deschizând, simplu, un dosar de urmărire penală, cum s-a întâmplat în cazul Sorina Pintea. S-a luat aceeași hotărâre și în cazul Ion Iliescu?”, vine următoarea întrebare. Răspunsul: „Nu cred. Deși decizia de suspendare a celor împotriva cărora s-a deschis un dosar penal s-a luat chiar în ziua în care Ion Iliescu a împlinit 90 de ani”.

 

Interdicția politică expiră anul acesta

Adrian Năstase, fost prim-ministru, fost președinte PSD, ex-președinte al Camerei Deputaților și ex-președinte al Consiliului Național al PSD, a fost condamnat, în 2012, la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calității”. Restul de pedeapsă rămas neexecutat, în urma liberării condiționale, a fost contopit cu cei 4 ani de închisoare primiți, în 2014, în dosarul „Zambaccian”. Pe lângă pedeapsa privativă de libertate, instanța i-a mai interzis lui Adrian Năstase drepturile electorale și politice, pentru o perioadă de alți cinci ani, termen care, conform calculului, expiră chiar anul acesta. Teoretic, Adrian Năstase și-ar putea relua activitatea politică, în PSD. Practic, prin decizia conducerii interimare, care dorește să preia, de fapt și de drept, conducerea formațiunii, la Congresul din data de 21 martie, acest lucru nu ar mai putea fi posibil.

 

 

×
Subiecte în articol: adrian nastase