x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Adrian Severin, ministru de Externe al UE?

Adrian Severin, ministru de Externe al UE?

de Irina Cristea    |    29 Oct 2009   •   00:00

Europarlamentarul socialist Adrian Severin este în cărţi pentru ocuparea unui post extrem de important, ce va fi creat după ratificarea Tratatului de la Lisabona. Este vorba despre funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru Politica Externă, care va cumula atribuţiile actualului reprezentant pentru Politică Externă al UE şi pe cele ale comisarului pentru Relaţii Externe şi Politica de vecinătate. Practic, ocupantul acestui nou post ar fi un omolog al ministrului de Externe al unei ţări.

Potrivit unor surse citate de site-ul Euractiv.com, Adrian Severin intenţionează să îşi depună candidatura pentru acest viitor pos, iar demersul său nu este de neglijat. Fost vicepremier şi ministru al Afacerilor Externe, Severin este considerat un om important în Parlamentul European, datorită poziţiei sale de vicepreşedinte pentru Politică Externă al Grupului Alianţei Socialiştilor şi Democraţilor (S&D). A deţinut funcţii importante în cadrul ONU, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Consiliului Europei şi Convenţiei privind Viitorul Europei. În prezent, Adrian Severin se află în SUA, în calitate de copreşedinte al unei delegaţii a PE, şi nu a putut comenta informaţia privind candidatura sa. În schimb, potrivit unor surse consultate de Jurnalul Naţional, de la Bruxelles s-au transmis deja semnale către autorităţile de la Bucureşti privind "încercările ridicole" ale lui Adrian Severin.

"În realitate există doar două candidaturi serioase: Miliband (ministrul de Externe al Marii Britanii, David Milliband - n.r), şi Severin", a declarat un membru al grupului S&D, excluzând alte candidaturi de centru-stânga, precum cea a fostului ministru de Externe german Frank-Walter Steinmeier, a fostului premier italian Giuliano Amato şi a fostului ministru francez Elisabeth Guigou. Totuşi, dat fiind că Miliband ar prefera să devină lider al Partidului Laburist în Marea Britanie, Severin este foarte disponibil, a adăugat aceeaşi sursă.

×
Subiecte în articol: politic