Raportul Corpului de Control al Guvernului privind Hidroelectrica este un "abuz politic fără precedent în România", având în vedere că raportul Curţii de Conturi care vizează anii 2009 şi 2010 nu a constatat niciun prejudiciu, a declarat preşedintele interimar PDL Bucureşti, Adriean Videanu, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul partidului, informează agerpres.ro.
Potrivit lui Videanu, Corpul de Control "nu a vrut" să ia în calcul faptul că la Hotărârea de Guvern în care a fost stabilit bugetul Hidroelectrica a participat şi actualul prim-ministru Victor Ponta, pe atunci ministru în cabinetul Boc.
"Dincolo de toate aceste aspecte, Corpul de Control, în mod abuziv, nu a vrut să ia în calcul faptul că toate bugetele companiilor naţionale sunt aprobate prin Hotărâre de Guvern. Inclusiv bugetul Hidroelectrica este aprobat prin hotărâre de Guvern, prima aprobare la care eu am participat, a participat şi domnul prim-ministru Ponta, ca ministru în cabinetul Boc. Ori e neglijenţă în serviciu şi domnul Ponta făcea prezenţă de faţadă în cabinetul Boc, ori nu ştie să citească un buget. Eu cred că amândouă sunt valabile, pentru că la capitolul cheltuieli, avem la litera b, alte cheltuieli din afară şi anume energia şi apa, în care sunt detaliate în anexe toate contractele prin care Hidroelectrica achiziţionează energie", a declarat Adriean Videanu.
Preşedintele interimar al PDL Bucureşti a spus că demersul Corpului de Control al primului ministru este "o acţiune pur politică" şi că după ce autorităţile statului se vor pronunţa aşteaptă ca "cei care au semnat acest raport să răspundă în faţa legii".
Videanu a spus că în momentul de faţă "situaţia la Hidroelectrica este dezastruoasă", în condiţiile în care compania vinde energie "mult sub preţurile negociate în contractele bilaterale cu băieţii deştepţi".
"În momentul de faţă, situaţia la Hidroelectrica este absolut dezastruoasă. Vreau să vă prezint o notă de negociere de la Hidroelectrica în care preţurile negociate în contractele bilaterale, cu băieţii deştepţi, erau de 162 de lei fără TG, 174,5. Astăzi Hidroelectrica vinde energie mult sub preţurile negociate în contractele bilaterale cu băieţii deştepţi. Se naşte o întrebare: cine şi de ce a luat decizia intrării în insolvenţă a Hidroelectrica. La această întrebare cineva trebuie să răspundă", a arătat Adriean Videanu.
El a spus că în anii 2009 şi 2010 toţi indicatorii de performanţă aprobaţi de Guvernul României din acea perioadă "au fost depăşiţi", un exemplu fiind faptul că în 2010 "profitul brut al companiei a fost depăşit cu 380%".
Preşedintele interimar al PDL a precizat că România nu poate să depăşească perioadele de iarnă "fără Paroşeni, Deva, Turceni, Rovinari".
"România are nevoie în mod operaţional, ca să poată să treacă peste perioada de iarnă, de peste 11.000 de megawaţi şi în rezervă undeva la 1.000-1.500 de megawaţi. Fără aceşti producători de energie, România niciodată nu va putea trece iarna", a spus Videanu.