x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Afacere PSD: nocturna de la Timisoara

Afacere PSD: nocturna de la Timisoara

03 Feb 2004   •   00:00

Consiliul Judetean Timis a cumpa rat, fara licitatie, cu 55 de miliarde de lei, nocturna stadionului, pe care firma Luxten o daduse ca sponsorizare.

Instalatia de nocturna de pe stadionul "Dan Paltinisan" din Timisoara a ajuns, in luna decembrie a anului trecut, un fel de a opta minune a lumii. Nu din punct de vedere arhitectural, ci al costurilor astronomice!

In ultima sedinta din 2003, consilierii judeteni au acceptat sa cumpere, pe 59 de miliarde de lei, o instalatie despre care, pana mai ieri, puteau sa jure ca le-a fost facuta cadou de SC Luxten Lighting Company SA Timisoara. Nici macar o alta oferta, de aproape trei ori mai mica si "mai buna din punct de vedere tehnic", nu i-a putut indupleca pe consilierii banateni.

Pregatiri de joc
In primavara lui 2003, cand stadionul "Dan Paltinis an" intrase deja in patrimoniul Consiliului Judetean Timis, presedintele institutiei, pesedistul Dan Ioan Sipos, anunta cu surle si trambite ca SC Luxten Lighting Company SA "si-a propus sa realizeze din surse proprii o instalatie de nocturna" pentru echipa de fotbal a alb-violetilor. Fericire maxima in randul timisorenilor, mai ales ca era vorba de o "sponsorizare"!
Lucrarile au demarat in august anul trecut si s-au finalizat in noiembrie, toate costurile fiind suportate de Luxten. Instalatia a fost inaugurata la meciul de fotbal dintre "Poli" si Petrolul.

Loteria bugetara
In sedinta din 5 decembrie 2003, consilierii judeteni au fost rugati sa pluseze cu 55 miliarde de lei pentru stadionul "Dan Paltinisan" din Timisoara, in vederea... cumpararii instalatiei de nocturna. Tot atunci, alesii judetului au primit cate o copie xerox dupa oferta de vanzare, inaintata de conducerea Luxten SA Timisoara catre CJ Timis. Pretul: 49,5 miliarde, fara TVA. Din document, consilierii judeteni au aflat si motivul pentru care, brusc, Luxten s-a decis sa vanda instalatia: este de datoria CJT sa o aiba, intrucat e detina- torul stadionului "Dan Paltinis an"! Si pentru ca oferta de 1,4 milioane de euro sa fie mult mai digerabila, Luxten a reamintit consilierilor judeteni ca "totalul efortului facut de companie pentru amenajari la stadion, fara plata, a fost de 8,5 miliarde lei".

Orbu’ gainilor
CJT a batut palma cu SC Luxten Lighting Company SA Timisoara, fara nici o negociere, dar cu asigurari ferme ca societatea va mai sponsoriza lucrari de reparatii si modernizari la stadion. Ceea ce era o sponsorizare a devenit, peste noapte, o oferta de vanzare! Astfel, angajatii CJT au incalcat flagrant Legea Administratiei Publice Locale, care stipuleaza ca orice achizitie publica care depaseste 100.000 euro se face numai prin licitatie.

Superoferta refuzata
Poate ca lucrurile nu s-ar fi precipitat daca nu s-ar fi aflat ca SC Elba SA Timisoara, o alta firma cu traditie si bun renume, a depus la CJT o oferta pentru sistemul de iluminat al stadionului "Dan Paltinisan". Conform documentului, din punct de vedere calitativ, nivelul iluminatului propus de Elba era net superior celui proiectat de Luxten. Mai mult, pretul intregii lucra ri a fost de numai 510.000 euro, fara TVA. Deci, de aproape trei ori mai mic decat "superoferta" celor de la Luxten. Putinii consilieri judeteni care s-au opus acestei achizitii sunt decisi sa sesizeze PNA, intrucat "afacerea asta ii da clasa pana si lui Pavalache".

Tacere cu subinteles
Alexandru Sere, director comercial Elba Timisoara, a comentat astfel afacerea cu instalatia de nocturna: "Am aflat din presa ca CJT doreste construirea unei nocturne pe stadionul "Dan Paltinisan". Ca atare, am depus si noi o scrisoare de intentie la CJT. Imediat dupa aceea, ne-am apucat sa intocmim dosarul si oferta de pret, fiind convins i ca cei de la CJT vor face o licitatie. Ulterior, la vreo luna, dl Dan Sipos a spus, la o emisiune, ca nocturna va fi sponsorizare din partea unei firme. Nu ne-am mai agitat. Abia in decembrie anul trecut am aflat ce s-a intamplat. In rest nu mai comentez nimic

×
Subiecte în articol: politic timisoara luxten nocturna