x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ajutor de somaj pentru alesi

Ajutor de somaj pentru alesi

13 Mar 2004   •   00:00

Deputatii din comisia de munca au hotarat, in principiu, sa pastreze o parte din privilegiile din proiectul Statutului parlamentarilor, mai putin cel care se refera la acordarea celui de-al 13-lea salariu.

Membrii Comisiei de munca a Camerei Deputatilor au avut in aceasta saptamana o discutie preliminara in privinta celor doua proiecte ale Statutului parlamentarului initiate, unul de 234 de deputati, iar celalalt de catre senatorul PSD Ion Predescu.

"S-au sacrificat" un pic

Ei au renuntat la al 13-lea salariu, dar au prevazut ajutorul de somaj, echivalentul lunar al unui salariu de parlamentar, care va fi acordat doar pe 10 luni, fata de 18 luni, cat era prevazut in proiectul initial. A fost respinsa de asemenea ideea acordarii unor sporuri de vechime pentru deputati si senatori. Parlamentarii vor beneficia, de asemenea, de o pensie suplimentara.

Mai putin longevivi

Principalul initiator al proiectului de statut al parlamentarului elaborat de deputati este presedintele Comisiei de munca a Camerei, Smaranda Dobrescu (PSD), care a declarat ca parlamentarii au o speranta de viata mai mica decat ceilalti romani. Deputatul PSD ne-a dat cateva lamuriri cu privire la soarta celor doua proiecte de lege.

"Speranta de viata nu este o conditie pentru pensia suplimentara"

  • Jurnalul National: In ce stadiu se afla discutiile pentru Statutul parlamentarului la Comisia de munca?

    Smaranda Dobrescu: Am avut la Comisie o discutie preliminara pe tema celor doua proiecte, iar avizul final il vom da impreuna cu Comisia de munca de la Senat. Din cele doua proiecte de statut va ramane unul singur, in care se vor regasi cele mai bune prevederi ale lor. Nu se stie exact cand vor avea loc dezbaterile pe aceste proiecte, poate nici nu vor fi anul acesta, pentru ca ele nu au primit nici avizul Guvernului si nici pe cel al Consiliului Legislativ.

  • Vorbeati despre o statistica proprie, din care reiese ca parlamentarii care ies la pensie au o speranta de viata de 7%. Cand si pe ce baze a fost facuta aceasta statistica?

    Vreau sa precizez de la inceput ca speranta de viata mai scazuta pentru parlamentari nu este principala conditie pentru care noi considera m ca acestia trebuie sa primeasca pensia suplimentara. Singura conditie pentru ca deputatii si senatorii sa primeasca pensia suplimentara este sa contribuie cu o suma suplimentara celei pe care o depun la fodul de pensii din sistemul public. Deocamdata, noi am fixat aceasta contributie la 5% din salariu. In Europa, doar doua-trei state nu au in legislatie specificat acest tip de pensie, iar proiectele noastre, atat cel al deputatilor, cat si cel al senatorului Predescu, sunt de inspiratie europeana. Nu a fost niciodata invocata speranta de viata ca motiv pentru acest sistem de pensii. A fost doar o paranteza pe care eu am facut-o.

  • Cati parlamentari au murit dupa ce au iesit la pensie?

    Noi am folosit datele publicate de Institutul National de Statistica, date pe care le foloseste oricine vrea sa puna bazele unui sistem de pensii. Nu am niste cifre. Grupul de initiativa al proiectului de statut a facut niste observatii de acest gen pentru parlamentari la fiecare final de legislatura. Procentul de 7%, ca speranta de viata pentru parlamentari, a rezultat prin aceste observatii, care nu sunt foarte relevante.

  • Care dintre prevederile proiectului senatorului Predescu vor fi pastrate?

    Am exclus din start din acest proiect referirile la amanarea pedepselor penale ale celor care vor castiga un mandat de parlamentar. Nici nu intra in discutie aceasta prevedere. Sunt insa unele prevederi mai complete decat cele din proiectul nostru, si dau ca exemplu aici capitolul referitor la conflictele de interese, care sunt acestea, cum se trateaza fiecare in parte.
    ( DANA PICIU )

×
Subiecte în articol: politic