x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegătorii din Colegiul 19 îşi aleg duminică deputatul

Alegătorii din Colegiul 19 îşi aleg duminică deputatul

23 Apr 2010   •   00:00

Peste 100.000 de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, pentru alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor din Colegiul 19 din Bucureşti, la care candidează Teodora Trandafir (PD-L) şi Liliana Mincă (PSD+PC), competiţia electorală, deşi între două femei, nefiind lipsită de lovituri sub centură.

Pe listele electorale permanente sunt înscrişi 104.586 de alegători, care vor vota în 61 de secţii de vot. Colegiul 19 se încadrează între Şoseaua Giurgiului, Şoseaua Olteniţei şi Bulevardul Constantin Brâncoveanu. Pe timpul desfăşurării campaniei electorale şi a alegerilor din Colegiul 19 pentru Camera Deputaţilor acţionează peste 390 de lucrători din cadrul Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

De asemenea, la acest scrutin, Autoritatea Electorală Permanentă va testa un proiect-pilot de informatizare a secţiilor de votare.

Locul de deputat în Colegiul 19 Bucureşti a devenit vacant după demisia din Parlament a Danielei Popa (PC), numită în Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Daniela Popa a demisionat din Parlament la 1 februarie.

Pentru locul de deputat rămas vacant au fost programate alegeri la 25 aprilie, campania electorală desfăşurându-se din 10 aprilie şi până sâmbătă, 24 aprilie, la ora 7:00.

În cursa electorală s-au înscris vedeta de televiziune Teo Trandafir, din partea PD-L, şi fosta şefă a Loteriei Române Liliana Mincă, din partea Alianţei PSD+PC. PNL nu are candidat, ca urmare a înţelegerii cu social-democraţii, care l-au susţinut pe liberalul Radu Stroe la alegerile parţiale din Colegiul 1.

La Biroul Electoral şi-a depus candidatura şi independentul Remus Cernea, fost candidat la prezidenţialele din 2009 din partea Partidului Verde. Ca şi în cazul scrutinului din Colegiul 1, candidatura acestuia a fost respinsă de Biroul Electoral, întrucât legea electorală prevede că la alegerile parţiale pentru Parlament pot avea candidaţi doar partidele reprezentate în Legislativ. Cernea a contestat decizia şi, deşi demersul său părea sortit eşecului ­ având în vedere decizia Curţii Constituţionale de la alegerile din Colegiul 1 ­, a obţinut un verdict al CC care declară neconstituţionale prevederile din legea electorală pe care s-a bazat hotărârea Biroului Electoral. Succesul lui Remus Cernea va avea însă efecte la viitoare alegeri parţiale, pentru că procesul electoral pentru Colegiul 19 îşi urmează cursul.

Lista străzilor unde se va vota la alegerile parlamentare parţiale din 25.04.2010 

×
Subiecte în articol: politic