x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegeri 2020. Trei personaje celebre din politica postdecembristă au fost „răpuse” de scrutinul de duminică. De la milionari în voturi, la șomaj politic

Alegeri 2020. Trei personaje celebre din politica postdecembristă au fost „răpuse” de scrutinul de duminică. De la milionari în voturi, la șomaj politic

de Ion Alexandru    |    09 Dec 2020   •   08:10
Alegeri 2020. Trei personaje celebre din politica postdecembristă au fost „răpuse” de scrutinul de duminică. De la milionari în voturi, la șomaj politic
Sursa foto: Lucian Alecu

Trei dintre cele mai notorii nume de politicieni nu se vor mai regăsi în noul Parlament, care va fi instalat după data de 21 decembrie, nici direct, nici prin intermediul formațiunilor pe care le conduc. Călin Popescu Tăriceanu, un liberal cu o activitate politică activă din 1990, dar și Victor Ponta, candidatul din 2014 care a întrunit peste 5 milioane de voturi, nu au reușit să facă pragul electoral. PMP, formațiunea condusă, de facto, de cel mai votat, dar împotrivă, politician de după 1989, la un referendum de demitere, Traian Băsescu, pare, conform centralizării ultimelor date ale BEC, să aibă aceeași soartă.

 

Călin Popescu Tăriceanu este una dintre cele mai cunoscute figuri politice din România. Membru PNL din 1990 până în 2014, Tăriceanu a condus Partidul Național Liberal atât din funcția de vicepreședinte, în perioada 1993-2004, cât și din postura de președinte, în perioada 2004-2009. De asemenea, el a îndeplinit funcția de vicepreședinte al ELRD (European Liberal and Reform Party), în perioada 2003-2007. 

În 2014, însă, după ce PNL a fuzionat cu PDL, Tăriceanu a părăsit partidul, înființând Partidul Liberal Reformator (PLR), formațiune devenită, ulterior, ALDE, în urma fuziunii cu Partidul Conservator. ALDE a fuzionat, la începutul lunii noiembrie a acestui an, cu Pro România, formațiune care, însă, nu a făcut pragul de 5%.

Călin Popescu Tăriceanu a deținut cele mai importante funcții politice în România. Între 1990 și 2012 a fost deputat PNL, iar, în perioada 1996-1997, a deținut funcția de ministru al Industriei și Comerțului. Între 2004 și 2008, Tăriceanu a condus Guvernul PNL, iar între 2008 și 2012, a fost liderul grupului liberal din Camera Deputaților. Din decembrie 2016 și până în toamna anului trecut, Călin Popescu Tăriceanu a deținut a doua funcție în stat, cea de președinte al Senatului.

 

Liderul celei mai mari structuri politice, exclus de la masa deciziilor

 

Victor Ponta este o altă figură marcantă care dispare din Parlamentul României, odată cu rezultatul alegerilor din 6 decembrie. Ponta și-a început cariera politică din poziția de președinte al TSD, după care a deținut diverse funcții ministeriale. Politicianul a fost președintele PSD până la finalul anului 2015, dar și prim-ministru al Guvernului PSD, între 2012 și 2015.

Ponta a condus Uniunea Social-Liberală, alături de Crin Antonescu, și a fost contracandidatul lui Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale din 2014, unde a obținut peste cinci milioane de voturi. În 2016, Victor Ponta a devenit deputat pe listele PSD, însă, în vara anului 2017, a părăsit partidul, înființându-și propria formațiune, Pro România.

 

Băsescu, exilat la Bruxelles

 

Traian Băsescu este al treilea personaj politic cu maximă notorietate care dispare din politica mare de la București. Din datele parțiale furnizate de Biroul Electoral Central, Partidul Mișcarea Populară, pe care îl controlează, de facto, nu a reușit să treacă pragul electoral pentru intrarea în Parlamentul României.

Băsescu a ocupat, din 1990, funcții importante în stat. A fost secretar de stat, ministru al Transporturilor, de două ori primar general al Capitalei, de două ori președinte al României, senator și, în prezent, este europarlamentar. Este politicianul care a primit, în 2012, cele mai multe voturi după 1989. 7,4 milioane de voturi au fost exprimate, la Referendum, pentru demiterea sa de la Palatul Cotroceni.

 

“Greii” politicii nu mai au loc în prim-planul jocurilor parlamentare, după 6 decembrie

 

 

 

×