x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegeri - In 19 zile incepe campania!

Alegeri - In 19 zile incepe campania!

09 Oct 2004   •   00:00

POLITIC

Potrivit calendarului adoptat de Guvern, campania electorala pentru alegerile parlamentare si prezidentiale din 28 noiembrie va fi de 30 de zile, va incepe la 28 octombrie si se va incheia la 27 noiembrie, la ora 7:00.

Alegerile intra in linie dreapta

Campania electorala pentru alegerile generale va incepe la 28 octombrie. Aceasta va dura 30 de zile, cu 15 mai putin decat in 2000.
GABRIELA ANTONIU

Guvernul a adoptat in sedinta de joi seara cinci hotarari privind organizarea si desfasurarea alegerilor generale de la sfarsitul lunii viitoare. Una dintre aceste hotarari stabileste calendarul electoral. Astfel, campania electorala va incepe la 28 octombrie si se va incheia la 27 noiembrie, la ora 7:00. Alegatorii vor vota intre orele 7.00-21.00, pe baza cartii de identitate, cartii de identitate provizorie, a buletinului de identitate ori a pasaportului diplomatic, de serviciu, consular sau simplu, iar in cazul militarilor in termen si al elevilor din scolile militare, a carnetului de serviciu militar. Ca si la locale, nici la alegerile generale cartea de alegator nu va fi utilizata la exercitarea dreptului de vot.

OBLIGATII. Executivul a mai decis ca primarii au obligatia sa stabileasca, pana la 15 octombrie, delimitarea sectiilor de votare si sa le comunice prefectului. Potrivit ministrului delegat pentru Administratie, Gheorghe Emacu, exista posibilitatea legala de a fi organizate sectii de votare pe langa unitatile militare, caminele de studenti sau de elevi, maternitati, sanatorii, case de invalizi, centre de ingrijire, asistenta si recuperare a persoanelor adulte cu handicap si camine de batrani. Sectii de votare mai pot fi organizate in statiile de cale ferata, autogari, porturi si aeroporturi, iar aceste sectii vor fi numerotate de prefecti pana la 20 octombrie. Pana la 15 octombrie, trebuie asigurate sediile si dotarea birourilor electorale de circumscriptie, iar la 25 octombrie se va finaliza actualizarea listelor electorale permanente.

BROSURI. Pentru a veni in sprijinul prefecturilor si al autoritatilor locale, MAI asigura tiparirea si distribuirea in judete a 30.000 de brosuri in limba romana si 10.000 in editie bilingva - romana si maghiara - care contin reglementarile legale referitoare la aceste alegeri, a mai spus Emacu.

TERMEN. Prevederile referitoare la calendarul alegerilor parlamentare si prezidentiale vor intra in vigoare luni, iar cel mai tarziu miercuri se va publica in presa si vor fi anuntate in scris partidele politice parlamentare in legatura cu data la care se va efectua tragerea la sorti a celor sapte judecatori ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) care vor face parte din Biroul Electoral Central. Tot pana miercuri, formatiunile politice si candidatii independenti vor trebui sa adreseze serviciilor publice de radiodifuziune si televiziune solicitari privind timpii de antena. Pana joi urmeaza sa fie publicata in presa data la care se va face tragerea la sorti a judecatorilor care vor forma birourile electorale de circumscriptie. Saptamana viitoare vor fi stabilite sediile si vor fi dotate BEC si birourile de circumscriptie.

DUPA ALEGERI. Presedintele si doi membri ai biroului electoral al sectiei de votare, stabiliti prin tragere la sorti, vor incheia procesele-verbale separat pentru Camera Deputatilor si Senat si vor inainta la biroul electoral de circumscriptie, respectiv la oficiul electoral, dosarul sigilat si stampilat, continand procesele-verbale si contestatiile privitoare la operatiunile electorale, precum si buletinele nule si cele contestate, pana cel tarziu la 29 noiembrie, ora 21:00. Inaintarea dosarelor se face cu paza militara, iar predarea pe baza de proces-verbal.

CERERI. Pana cel tarziu la 30 noiembrie, ora 21:00, partidele, aliantele si candidatii independenti care au participat la alegeri pot formula cereri de anulare a alegerilor dintr-o circumscriptie pentru frauda electorala. Cererea trebuie sa fie temeinic motivata si insotita de dovezile pe care se intemeiaza. In termen de 24 de ore de la intocmirea procesului-verbal de centralizare a voturilor pe circumscriptie, birourile electorale de circumscriptie trebuie sa inainteze BEC procesele-verbale in vederea stabilirii formatiunilor care au intrunit, respectiv care nu au intrunit pragul electoral, distinct pentru Camera Deputatilor si Senat.

CERTIFICAT. BEC va comunica birourilor electorale de circumscriptie si va publica in mass-media lista partidelor politice, aliantelor politice sau electorale care au intrunit pragul electoral, respectiv a celor care au intrunit acest prag, in cel mult 24 de ore de la stabilirea lor. In termen de 24 de ore de la incheierea fiecarei operatiuni de atribuire a mandatelor, birourile electorale de circumscriptie vor elibera certificatul doveditor al alegerii deputatilor si senatorilor.

FONDURI

Gheorghe Emacu a precizat ca fondurile pentru acoperirea operatiunilor electorale, estimate la peste 800 de miliarde de lei, sunt asigurate de la bugetul de stat, prin MAI, MAE si Secretariatul General al Guvernului in cazul Institutului National de Statistica si al Agentiei de Strategii guvernamentale. MAI va intreprinde demersurile legale pentru achizitionarea, in timp util, a cantitatii de hartie pentru tiparirea buletinelor de vot si a celorlalte tipizate folosite in procesul de votare.
Hotararea de guvern referitoare la cheltuielile pentru organizarea alegerilor prevede infiintarea Comisiei pentru transparenta, compusa din reprezentanti ai partidelor politice parlamentare, ai ONG-urilor si ai Clubului Roman de Presa.

CANDIDATI SANATOSI

Ministrul de Externe, Mircea Geoana, a declarat ieri ca toti candidatii la alegeri au "obligatia de a fi complet sanatosi" si ca acest lucru poate fi "formalizat", data fiind dorinta "poate fireasca" a votantilor de a cunoaste starea de sanatate a celor care isi propun sa ii conduca. Geoana a raspuns, astfel, unei intrebari legate de propunerea liderului Actiunii Populare, Emil Constantinescu, ca toti candidatii la functia suprema in stat sa fie obligati sa se supuna unui examen medical complet. El a facut o comparatie cu Statele Unite, unde presedintele trebuie sa-si prezinte anual starea de sanatate, in urma examinarii de catre o echipa independenta de medici. Geoana a spus ca nu stie de o obligatie a candidatilor la Presedintie, dar publicul doreste sa stie, "probabil", starea de sanatate a celor ce isi propun sa conduca. "Deci, nu am o problema cu astfel de idei", a conchis Mircea Geoana.

CALENDARUL ELECTORAL

  • pana la 15 octombrie, desemnarea judecatorilor care vor face parte din BEC

  • pana la 17 octombrie pot fi formulate contestatiile cu privire la modul de constituire si componenta birourilor electorale de circumscriptie

  • pana la 19 octombrie pot fi formulate contestatiile cu privire la modul de constituire si componenta BEC

  • nu mai tarziu de 19 octombrie, partidele, aliantele si candidatii independenti trebuie sa comunice BEC semnele electorale

  • pana in 21 octombrie pot fi depuse contestatii cu privire la inregistrarea semnelor electorale

  • pana cel tarziu la 25 octombrie vot fi actualizate listele electorale permanente

  • 28 octombrie - inceperea campaniei electorale

  • pana la 29 octombrie, ora 24:00, trebuie depuse candidaturile atat pentru Parlament, cat si pentru Presedintie

  • pana la 8 noiembrie pot fi depuse contestatii privind candidaturile

  • la 13 noiembrie vor fi stabiliti presedintele oficiului electoral si loctiitorul acestuia

  • cel tarziu la 14 noiembrie birourile electorale precizeaza prin procese-verbale candidaturile definitive

  • cel tarziu la 15 noiembrie se stabileste ordinea de inscriere pe buletinele de vot a listelor de candidati, prin tragere la sorti

  • pana la 23 noiembrie inclusiv trebuie imprimate buletinele de vot pentru candidatii la Parlament, iar cele pentru Presedintie pana la 24 noiembrie inclusiv

  • cel tarziu la 27 noiembrie se face distribuirea buletinelor de vot catre presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare

  • la 27 noiembrie, ora 7:00, se incheie campania electorala

  • la 28 noiembrie au loc alegerile parlamentare si prezidentiale.
  • ×