POLITIC
Potrivit calendarului adoptat de Guvern, campania electorala pentru alegerile parlamentare si prezidentiale din 28 noiembrie va fi de 30 de zile, va incepe la 28 octombrie si se va incheia la 27 noiembrie, la ora 7:00.
Alegerile intra in linie dreapta
Campania electorala pentru alegerile generale va incepe la 28 octombrie. Aceasta va dura 30 de zile, cu 15 mai putin decat in 2000. GABRIELA ANTONIU
Guvernul a adoptat in sedinta de joi seara cinci hotarari privind organizarea si desfasurarea alegerilor generale de la sfarsitul lunii viitoare. Una dintre aceste hotarari stabileste calendarul electoral. Astfel, campania electorala va incepe la 28 octombrie si se va incheia la 27 noiembrie, la ora 7:00. Alegatorii vor vota intre orele 7.00-21.00, pe baza cartii de identitate, cartii de identitate provizorie, a buletinului de identitate ori a pasaportului diplomatic, de serviciu, consular sau simplu, iar in cazul militarilor in termen si al elevilor din scolile militare, a carnetului de serviciu militar. Ca si la locale, nici la alegerile generale cartea de alegator nu va fi utilizata la exercitarea dreptului de vot.
OBLIGATII. Executivul a mai decis ca primarii au obligatia sa stabileasca, pana la 15 octombrie, delimitarea sectiilor de votare si sa le comunice prefectului. Potrivit ministrului delegat pentru Administratie, Gheorghe Emacu, exista posibilitatea legala de a fi organizate sectii de votare pe langa unitatile militare, caminele de studenti sau de elevi, maternitati, sanatorii, case de invalizi, centre de ingrijire, asistenta si recuperare a persoanelor adulte cu handicap si camine de batrani. Sectii de votare mai pot fi organizate in statiile de cale ferata, autogari, porturi si aeroporturi, iar aceste sectii vor fi numerotate de prefecti pana la 20 octombrie. Pana la 15 octombrie, trebuie asigurate sediile si dotarea birourilor electorale de circumscriptie, iar la 25 octombrie se va finaliza actualizarea listelor electorale permanente.
BROSURI. Pentru a veni in sprijinul prefecturilor si al autoritatilor locale, MAI asigura tiparirea si distribuirea in judete a 30.000 de brosuri in limba romana si 10.000 in editie bilingva - romana si maghiara - care contin reglementarile legale referitoare la aceste alegeri, a mai spus Emacu.
Citește pe Antena3.ro
CERERI. Pana cel tarziu la 30 noiembrie, ora 21:00, partidele, aliantele si candidatii independenti care au participat la alegeri pot formula cereri de anulare a alegerilor dintr-o circumscriptie pentru frauda electorala. Cererea trebuie sa fie temeinic motivata si insotita de dovezile pe care se intemeiaza. In termen de 24 de ore de la intocmirea procesului-verbal de centralizare a voturilor pe circumscriptie, birourile electorale de circumscriptie trebuie sa inainteze BEC procesele-verbale in vederea stabilirii formatiunilor care au intrunit, respectiv care nu au intrunit pragul electoral, distinct pentru Camera Deputatilor si Senat.
FONDURI
Gheorghe Emacu a precizat ca fondurile pentru acoperirea operatiunilor electorale, estimate la peste 800 de miliarde de lei, sunt asigurate de la bugetul de stat, prin MAI, MAE si Secretariatul General al Guvernului in cazul Institutului National de Statistica si al Agentiei de Strategii guvernamentale. MAI va intreprinde demersurile legale pentru achizitionarea, in timp util, a cantitatii de hartie pentru tiparirea buletinelor de vot si a celorlalte tipizate folosite in procesul de votare.Hotararea de guvern referitoare la cheltuielile pentru organizarea alegerilor prevede infiintarea Comisiei pentru transparenta, compusa din reprezentanti ai partidelor politice parlamentare, ai ONG-urilor si ai Clubului Roman de Presa.
CANDIDATI SANATOSI
Ministrul de Externe, Mircea Geoana, a declarat ieri ca toti candidatii la alegeri au "obligatia de a fi complet sanatosi" si ca acest lucru poate fi "formalizat", data fiind dorinta "poate fireasca" a votantilor de a cunoaste starea de sanatate a celor care isi propun sa ii conduca. Geoana a raspuns, astfel, unei intrebari legate de propunerea liderului Actiunii Populare, Emil Constantinescu, ca toti candidatii la functia suprema in stat sa fie obligati sa se supuna unui examen medical complet. El a facut o comparatie cu Statele Unite, unde presedintele trebuie sa-si prezinte anual starea de sanatate, in urma examinarii de catre o echipa independenta de medici. Geoana a spus ca nu stie de o obligatie a candidatilor la Presedintie, dar publicul doreste sa stie, "probabil", starea de sanatate a celor ce isi propun sa conduca. "Deci, nu am o problema cu astfel de idei", a conchis Mircea Geoana.
CALENDARUL ELECTORAL