x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegeri în aer la PSD

Alegeri în aer la PSD

de Lavinia Dimancea    |    29 Ian 2008   •   00:00
Alegeri în aer la PSD

CONSILIU NAŢIONAL ● Pesediştii se contrazic dacă aleg sau nu un nou şef
Dan Mircea Popescu anunţă alegeri pentru şefia Consiliului Naţional al PSD, la reuniunea din februarie. El nu este sigur dacă va mai candida pentru un nou mandat şi îi lasă în felul acesta culoar liber lui Adrian Năstase. Geoană nu garantează însă organizarea alegerilor.


CONSILIU NAŢIONAL ● Pesediştii se contrazic dacă aleg sau nu un nou şef
Dan Mircea Popescu anunţă alegeri pentru şefia Consiliului Naţional al PSD, la reuniunea din februarie. El nu este sigur dacă va mai candida pentru un nou mandat şi îi lasă în felul acesta culoar liber lui Adrian Năstase. Geoană nu garantează însă organizarea alegerilor.


Consiliul Naţional, programat, dar nu bătut în cuie, pentru luna februarie, stă sub semnul controversei: vor fi sau nu organizate alegeri pentru desemnarea unui nou preşedinte al acestui for? Liderul PSD, Mircea Geoană, declara ieri că nu este sigur dacă agenda Consiliului va cuprinde alegeri, iar vicepreşedintele partidului, Cristian Diaconescu, mult mai tranşant, ne-a precizat că mandatul actualului preşedinte al Consiliului se încheie în 2009, când expiră cei patri ani prevăzuţi de Statutul partidului şi abia atunci vor avea loc alegeri. Preşedintele Consiliului Naţional, senatorul Dan Mircea Popescu, îi contrazice însă pe cei doi. Popescu, unul dintre apropiaţii lui Ion Iliescu, ne-a declarat ieri că mandatul său "expiră" în acest an, fiind ales în această funcţie în mai 2005 (după Congresul din aprilie), şi ca atare la reuniunea din februarie trebuie organizate noi alegeri. Mai mult, unele voci din partid susţin că până şi mandatul actual al lui Popescu este unul nestatutar, pentru că, după congresul din decembrie 2006, ar fi trebuit organizate alegeri, lucru care nu s-a întâmplat. În acest fel, senatorul Popescu a fost instalat într-un interimat prelungit, pe tot parcursul anului trecut nefiind convocată nici o şedinţă a Consiliului Naţional. Acum, Popescu nu este sigur dacă va mai candida. "Nu ştiu, mă gândesc. Nu am luat încă o decizie", ne-a declarat Popescu. Întrebat cum apreciază o posibilă intrare în cursă a lui Adrian Năstase, senatorul nu a exclus o asemenea variantă, precizând însă că decizia îi aparţine fostului premier.


GEOANÅ, SCEPTIC. Năstase declara în urmă cu câteva zile unui cotidian central că i s-a "sugerat" să candideze pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional, dar că va accepta să se întoarcă în conducerea PSD doar dacă va sesiza că ceilalţi colegi ai săi sunt capabili să facă faţă unei "filosofii a reconcilierii".


Mircea Geoană i-a răspuns ieri lui Năstase diplomatic: PSD are nevoie de "inteligenţa, experienţa şi forţa" colegilor din partid, însă ierarhia în partid a fost deja stabilită de congres. Întrebat despre posibilitatea ca fostul premier să fie ales într-o funcţie în conducerea Consiliului Naţional, Geoană a răspuns: "Nu ştiu, vom vedea. Nu ştim deocamdată dacă va candida şi dacă acest lucru va fi pe agendă. Cred că în acest moment lucrurile sunt mai degrabă către pregătirea substanţei acestui Consiliu Naţional şi mai puţin pe probleme legate de persoane".


Dâncu revine în Kiseleff

După demisia de anul trecut din funcţia de vicepreşedinte al PSD, clujeanul Vasile Dâncu a revenit ieri în Kiseleff, participând la şedinţa săptămânală a Biroului Permanent Naţional (BPN) al partidului. El nu a făcut nici o declaraţie că ar fi renunţat la demisie, însă voci din partid susţin că un anunţ oficial în acest sens va fi făcut în perioada următoare. Mircea Geoană a apreciat ieri drept "un lucru bun" revenirea lui Dâncu la şedinţele BPN şi s-a declarat convins că acesta îşi va clarifica statutar şi situaţia creată după decizia de a demisiona din funcţia de vicepreşedinte.

×