Alegeri locale 2020. Comisia Juridică și de Imunități a Senatului a adoptat, ieri, un raport de respingere a proiectului de lege adoptat de Guvernul Orban, pentru stabilirea datei alegerilor locale în data de 27 septembrie 2020. Motivul invocat de către senatorii juriști este acela că un proiect de lege similar a fost inițiat de Parlamentul României, prin doi membri ai UDMR, care vizează același lucru, proiect care a primit însă raport de admitere, cu amendamente. În acest mod, Comisia Juridică recomandă Plenului Senatului să ia în calcul doar varianta elaborată în Parlament, și nu pe cea a Palatului Victoria, chiar dacă, în mare, ambele proiecte vizează aceleași reglementări.
Și încercările USR, prin amendamentele propuse la ambele acte normative aflate în dezbaterea Comisiei, referitoare la derularea scrutinului pentru localele de anul acesta pe parcursul a două zile, au picat. De asemenea, pe rolul Parlamentului se mai află o inițiativă legislativă, propusă de parlamentari ai Partidului Mișcarea Populară, care vizează eliminarea cu totul a votului fizic, la urne, la alegerile locale din anul 2020, în favoarea votului prin corespondență sau a votului electronic. Proiectul PMP, care nu este susținut nici de Guvernul Orban, a primit, de asemenea, raport de respingere din partea Comisiei Juridice a Senatului. Toate proiectele, cu avizele aferente, vor fi supuse votului Plenului Senatului, după care vor merge la Camera Deputaților, care este for decizional.
Proiectul de lege privind stabilirea datei alegerilor reprezentanților administrației publice locale, adoptat de Guvernul României, a fost respins, ieri, de către Conisia Juridică a Senatului. Asta, după ce, luni, Comisia pentru Administrație a avizat favorabil proiectul de act normativ. În raportul Comisiei Juridice se arată că acest proiect de lege are ca obiect de reglementare stabilirea datei alegerilor locale din anul curent, pentru ziua de duminică, 27 septembrie 2020, precum și a unor măsuri tehnice de nautură să îmbunătățească modul de organizare și desfășurare al acestor alegeri.
Guvernul propune, având în vedere perioada electorală minimă instituită prin Legea nr. 84/2020 (apărută ca urmare a deciziei CCR, prin care a fost amendat comportamentul de legiferare al Parlamentului, pe de o parte, dar și al Executivului, pe de altă parte), termenele necesare pentru pregătirile anterioare derulării procedurilor electorale, precum termenele necesare pentru validarea, constituirea și depunerea jurământului de către noile autorități locale până cel târziu la data de 1 noiembrie 2020, precum și stabilirea datei alegerilor locale pentru 27 septembrie. În plus, proiectul Executivului stabilește data alegerilor locale ținând cont de suprapunerea cu perioada electorală aferentă alegerilor parlamentare la termen.
Mai mult, în acest proiect de lege adoptat de Guvernul Orban, se are în vedere existența pericolului prezentat de pandemia de SARS-Cov-2, în cursul peroadei electorale aferente alegerilor locale și, prin urmare, invocă necesitatea stabilirii unor reguli de conduită și de igienă specifice.
Printre măsurile tehnice propuse în acest proiect de act normativ se regăsește și reglementarea posibilității amplasării sediilor secțiilor de votare în construcții ușoare și în containere de locuit, în condițiile dispuse prin Hotărâre de Guvern, la inițiativa Autorității Electorale Permanente, dar și preluarea practicilor utilizate la ultimele scrutinuri privind înregistrarea audio-video a operațiunilor de numărare a voturilor.
Alegeri locale 2020. Șah dat Executivului
Cu majoritatea membrilor, Comisia Juridică a Senatului a adoptat un raport de respingere atât a proiectului de lege al Guvernului, în forma inițiatorului, cât și a amendamentelor depuse de către reprezentanții USR. În motivarea acestei decizii, senatorii juriști au precizat că s-a luat în calcul faptul că la aceeași Comisie Juridică a fost adoptat un raport de admitere, cu amendamente, asupra Propunerii Legislative privind stabilirea datei alegerior locale, propunere inițiată de parlamentari.
Concret, este vorba despre Propunerea Legislativă nr. 408/2020, aparținând senatorului Cseke Attila Zoltan și deputatului Benedek Zacharie, ambii de la Uniunea Democrată a Maghiarilor din România.
Forma inițiată de cei doi parlamentari cuprinde un articol unic, care prevede faptul că “data alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale se stabilește în ziua de duminică, 27 septembrie 2020, pentru consiliile locale ale comunelor, ale orașelor, ale municipiilor și ale sectoarelor municipiului București; pentru primari și Consiliul General al Municipiului București; precum și pentru primarul general al Capitalei, pentru consiliile județene și pentru președinții de consilii județene.
Practic, data alegerilor este stabilită, prin propunerea UDMR, în aceeași zi cu cea din proiectul de lege al Guvernului Orban. Numai că, de această dată, Comisia Juridică a avizat favorabil, spunând, în raport, că a ținut cont de faptul că, în expunerea de motive, se precizează că prevederea specifică organizării alegerilor locale din anul 2020 a avut în vedere contextul epidemiologic existent și posibil, precum și necesitatea stabilirii unui consens mai larg al forțelor politice parlamentare cu privire la data la care se desfășoară scrutinul electoral. Proiectul de lege admis de senatorii juriști ține, de asemenea, cont și de prevederile Statutului Aleșilor Locali, care arată că data alegerilor se stabilește într-o singură zi, nu în mai multe, și anume într-o zi de duminică.
Alegeri locale 2020. Legea inițiată de parlamentarii UDMR, amendată cu prevederi din proiectul Guvernului
Interesant este faptul că, deși au respins proiectul de lege adoptat de Guvern, senatorii juriști au admis o serie de amendamente care introduc în textul legii propuse de parmalentarii UDMR prevederi din proiectul Executivului. Lucru care lasă de înțeles că parlamentarii nu doresc ca Guvernul Orban să fie cel care să decidă, chiar și prin propunere legislativă, chestiuni legate de data alegerilor locale din anul 2020.
Spre exemplu, a fost admis, ieri, un amendament al UDMR referitor la stabilirea datei de la care încep să curgă termenele privind numărătoarea circumscripțiilor electorale, desemnarea judecătorilor în cadrul Biroului Electoral Central și a stabilirii timpilor de antenă aferenți campaniei electorale.
Un alt amendament al UDMR, admis de Comisia Juridică a Senatului, se referă la utilizarea înscrisurilor și semnăturilor în formă electronică la nivelul Biroului Electoral central. De asemenea, un alt amendament al UDMR, referitor la procedurile de acreditare a observatorilor, a fost admis.
Un amendament propus de liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, referitor la componența birourilor secțiilor de votare, a primit, de asemenea, votul Comisiei. Șerban Nicolae, de la PSD, a propus un amendament privind măsuri pentru prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19, dar și pentru combaterea absenteismului electoral, dar și unele măsuri privind utilizarea întregistrării audio-video a procesului de numărare a voturilor.