x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL îşi alege azi noul lider. Traian Băsescu: Am venit să vedem dacă mai avem puncte comune care să ne facă parteneri în viitor

PDL îşi alege azi noul lider. Traian Băsescu: Am venit să vedem dacă mai avem puncte comune care să ne facă parteneri în viitor

23 Mar 2013   •   08:53
PDL îşi alege azi noul lider. Traian Băsescu: Am venit să vedem dacă mai avem puncte comune care să ne facă parteneri în viitor
Sursa foto: Dragos Stoica/Intact Images
UPDATE 14:57 - Votul pentru alegerea preşedintelui PDL a început, acesta urmând să fie exprimat de peste 4.500 de delegaţi. 

În cadrul aceluiaşi scrutin urmează să fie votaţi şi preşedinţii Comisiei Naţionale de Integritate, Statut şi Litigii (CNISL) a PDL şi cel al Comisiei Naţionale de Revizie şi Control (CNRC) a partidului. 

La şefia CNISL şi-au înscris candidatura şi au fost prezentaţi pe scenă într-un format video: Daniel Buda, Cristina Trăilă, Honorius Edward Adrian Circa, Alexandru Daniel Fiţa, Laurenţiu Mihai Poliţianu şi Ion Fugaru.

La preşedinţia CNRC candidează patru democrat-liberali prezentaţi de asemenea pe scena CNE: Gheorghe Ialomiţianu, George Ionescu, Felician Mihai Cerneştean şi Florin Bogdan Ciorăscu.

Preşedinţia comisiei de numărare şi validare a voturilor la Convenţia PDL este asigurată de deputatul Mircea Toader, membru în comisia de organizare.

Votul delegaţilor aşteptaţi la Convenţie urmează să fie exprimat pe trei buletine de vot distincte: unul de culoare albă pentru preşedintele partidului, unul portocaliu pentru şefia uneia dintre comisii şi unul albastru pentru preşedinţia celeilalte comisii.

Conform Statutului PDL, validarea din primul tur de scrutin a preşedintelui partidului se face în măsura în care unul dintre cei trei candidaţi la şefia formaţiunii obţine 50% plus 1 din totalul voturilor valabil exprimate la CNE.

În cazul în care nu se întruneşte numărul de voturi corespunzător, primi doi clasaţi în ordinea rezultatului numărării voturilor valabil exprimate participă la un tur al II-lea de alegeri.

UPDATE 13:30 - Emil Boc, fost preşedinte al Partidului Democrat Liberal, i-a dăruit Elenei Udrea o insignă de partid primită anterior de la fostul preşedinte al PD, Traian Băsescu.

"Am avut şansa ca, din opt ani cât am fost la conducerea partidului, şase ani să fim la Putere, să ştim ce e guvernarea, dar să ştim şi ce e opoziţia. Vreau să ştiţi că eu, în 2004, în luna decembrie, am avut şansa să primesc cel mai important cadou politic pe care l-am primit vreodată. Este insigna PD, pe care am primit-o de la preşedintele partidului de atunci, Traian Băsescu. Simbolul victoriilor partidului nostru, simbolul performanţei din PDL. O invit pe Elena Udrea să vină în faţa dumneavoastră. În calitate de susţinător al moţiunii pe care o prezintă, să-mi daţi voie să îi ofer acest cadou de suflet al PDL, simbolul performanţei noastre, cu speranţa că va duce partidul acolo unde ne dorim cu toţii, spre victoriile pe care le-am avut întotdeauna", a declarat Emil Boc. 

Elena Udrea i-a mulţumit Emil Boc pentru cadoul simbolic pe care acesta i l-a făcut şi apoi şi-a început discursul de candidat la şefia PDL. (Agerpres)

UPDATE 10:42 - Preşedintele Băsescu vorbeşte în faţa membrilor PDL, cheia discursului său fiind ce trebuie să facă partidul pentru ca preşedintele să-i poată fi partener şi în viitor. 

"Am venit aici cu dragoste, nu am venit doar cu maşina preşedintelui, ci cu sufletul. Azi o să vă vorbesc ca preşedinte, nu ca membru PDL, pentru că nu mai sunt membru PDL. Poate vă aşteptaţi să iau partea unui candidat sau altul. Nu pentru asta am venit. Opţiunile mele sunt cunoscute. Am venit să vedem dacă mai avem puncte comune care să ne facă parteneri în viitor sau nu. 
 
Vă spun ceea ce cred eu în mod cinstit. Sunteţi într-un moment de cumpănă al partidului. În calitate de preşedinte văd nevoia unui partid de dreapta consolidate. Pentru că în momentul de faţă nu există o strucutră politică pe partea dreaptă a eşicherului politic, care să ducă România spre progres.
 
Ca să putem fi parteneri pe viitor, trebuie să avem în comun următoarele obiective. Trebuie continuarea şi accelerarea procesului de integrare în UE. Asta înseamnă trei lucruri esenţiale. Acces în spaţiul Schengen, acces în eurozonă şi o economie competititvă care să nu fie zdrobită de exigenţele zonei euro.
 
Aici parteneriatul nostru este solid şi poate fi exprimat. Al doilea obiectiv este legat de tineret. România are o mare problemă cu tânăra generaţie care nu poate identifica un orizont de timp sau fapte, în care soluţia să fie România, nu plecarea în străinătate. Asta presupune accentul pe educaţie şi crearea de locuri de muncă. PDL, pentru a-mi fi partener, trebuie să creeze resursa financiară pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri. 
 
Un alt obiectiv fundamental pe care îl am ca şef al statului, este de a crea condiţii în ţară pentru ca România să fie apărată în interiorul UE. Nu poţi să spui că vrei în Schengen, când ai un ministru cu dosar penal în instanţă. Voi nu aţi avut problema asta. Pentru mine rămnâne un obiectiv respectarea instituţiilor statului, chiar şi de către miniştri".



UPDATE 10:22
- Preşedintele Traian Băsescu a sosit la Congresul PDL, care are loc la Romexpo. Preşedintele a fost întâmpinat de membrii Tineretului Democrat Liberal, care l-au înconjurat înainte să intre în pavilion scandând: "I love you, Băse", agitând pancarte cu acelaşi mesaj.

Băsescu i-a salutat încântat, iniţial, fluturând mâna, însă după ce a fost îngrămădit de mulţimea tinerilor, preşedintele a devenit urşor iritat.

"Hai, mă, hai gata, terminaţi", a fost auzit exclamând prelşedintele.

Tinerii Democraţi Liberali agită pancarte cu mesajul "I love Băse" de mai bine de o oră, în faţa Romexpo, fluturând şi fulare de culoare portocalie.
.................

Democrat-liberalii se vor reuni sâmbătă, la Bucureşti, în Convenţia Naţională Extraordinară, pentru a-l alege pe preşedintele formaţiunii şi pe cei doi preşedinţi ai comisiilor permanente ale PDL, în cadrul unui eveniment la care sunt aşteptaţi să participe 5.000 de delegaţi din organizaţiile teritoriale, informează agerpres.ro.

Candidaţii la preşedinţia Partidului Democrat Liberal sunt actualul lider al PDL, senatorul Vasile Blaga, deputatul Elena Udrea şi europarlamentarul Monica Macovei. 

Vasile Blaga candidează pentru un nou mandat cu moţiunea "România Dreaptă. PDL, politică dincolo de lozinci", prin care îşi propune reorganizarea partidului de la "firul ierbii" şi prezintă ca viziune centrală şi obiectiv pentru următorul deceniu "egalitatea în faţa legii" şi "reconstrucţia statului ca spaţiu al cetăţenilor activi".

Elena Udrea a intrat în cursă cu moţiunea ''Noul Partid Democrat Liberal. O Nouă Românie'', document prin care propune revigorarea formaţiunii democrat-liberale astfel încât membrii PDL să atragă electoratul pierdut, scopul principal fiind acela de revenire la guvernare ca principal partid politic din România.

La rândul său, Monica Macovei vine în faţa electoratului democrat-liberal cu moţiunea "Reformiştii", document programatic în care evidenţiază necesitatea reformării PDL prin aplicarea permanentă a unor standarde etice de partid, o politică de carieră bazată doar pe merit şi în care subliniază rolul de principal partid de opoziţie al Partidului Democrat Liberal.

Comisia de organizare a Convenţiei Naţionale Extraordinare (COCNE) a PDL a stabilit, pe 26 februarie, norma de reprezentare pe judeţe a delegaţilor la Convenţie, în baza unui algoritm care a luat în calcul rezultatul alegerilor locale şi parlamentare.

"La CNC s-a votat un număr total de 5.000 de delegaţi la Convenţie, dintre care avem 612 delegaţi de drept, diferenţa de 4.388 fiind aleasă de CDJ-uri, cu prioritate din rândul aleşilor locali", preciza, la acea vreme, deputatul Ioan Bălan, preşedintele comisiei.

COCNE a PDL a stabilit, prin tragere la sorţi, şi ordinea prezentării celor trei moţiuni: Monica Macovei, Elena Udrea şi Vasile Blaga. Decizia comisiei cu privire la acest aspect menţionează că fiecare moţiune are la dispoziţie 45 de minute pentru prezentare, timp în care liderul moţiunii şi cinci susţinători ai acestuia se pot adresa electorilor.

De asemenea ordinea pe buletinele de vot se păstrează: Monica Macovei, Elena Udrea, Vasile Blaga.

Cât priveşte procesul de votare, COCNE a stabilit ca din comisia de numărare a voturilor să facă parte câte trei reprezentanţi din fiecare organizaţie judeţeană a PDL, respectiv câte o persoană desemnată de fiecare dintre cele trei moţiuni. De asemenea, pentru o cât mai corectă derulare a scrutinului, s-a hotărât ca buletinele de vot să poarte o ştampilă a PDL şi semnătura a câte unui reprezentant al fiecărei moţiuni, iar procesul de votare să desfăşoare în ordine alfabetică a delegaţilor la CNE.

În cadrul CNE al PDL urmează să fie aleşi şi cei doi preşedinţi ai comisiilor permanente ale partidului - Comisia Naţională de Integritate, Statut şi Litigii (CNISL) şi Comisia Naţională de Revizie şi Control (CNRC).

Presedintele Traian Basescu a anunţat vineri seară că va participa la Conventia Nationala Extraordinara a PDL.

Convenţia Naţională Extraordinară a Partidului Democrat Liberal se va desfăşura la pavilionul central al Complexului Expoziţional Romexpo din Bucureşti, cu începere de la ora 10,00.  

×