x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegeri uninominale/Împiedicaţi să voteze

Alegeri uninominale/Împiedicaţi să voteze

de Monica Iordache Apostol    |    Eugenia Mihalcea    |    Aniela Nine    |    06 Noi 2008   •   00:00
Alegeri uninominale/Împiedicaţi să voteze

Românii vor fi obligaţi să stea pe-acasă la 30 noiembrie dacă vor dori să voteze pentru că legea nu îi lasă să meargă la urne decât la secţia de votare la care este arondat domiciliul. Aproximativ 10% dintre cei 18 milioane de alegători ar putea fi afectaţi.

Deşi decizia are o logică, pentru că votul uninominal presupune să alegi candidaţii din colegiul în care locuieşti, măsura este discriminatorie, din cauză că anumite categorii nu-şi vor putea exercita dreptul de vot. Este vorba despre studenţii care învaţă în alte oraşe decât cele de reşedinţă, de bolnavii din spitalele situate în alte localităţi decât cele în care locuiesc, de cei aflaţi în deplasări de serviciu sau turiştii, de persoanele care lucrează şi locuiesc cu chirie în alte oraşe sau de militarii aflaţi în teatrele de operaţiuni. Dacă pentru unii un drum până acasă în ziua votului este doar costisitor, pentru alţii, cum ar fi bolnavii sau militarii, este practic imposibil.

Regula a fost stabilită de Guvern, prin Ordonanţa de urgenţă 97/2008. Potrivit articolului 8 al ordonanţei, “alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul”. Nici membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare nu sunt mai norocoşi, pentru că un alt alineat al aceluiaşi articol prevede că aceştia, precum şi persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii votează la secţia la care îşi desfăşoară activitatea numai dacă aceasta este în colegiul de domiciliu.

AUTOBUZELE ELECTORALE

Acuzat de discriminare, Guvernul nu intenţionează însă să modifice legea. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, spune că cine vrea să voteze să-şi facă buletin pe adresa la care stă permanent. Întrebat ce pot face cei care au doar viză de flotant, Olteanu a replicat: “Nu-i împiedică nimeni să se ducă să-şi facă buletin. Că dacă ai o locuinţă în care stai cu chirie sau unde eşti proprietar, care-i condiţia pentru viză de flotant, poţi să te duci să-ţi faci şi buletin”. Explicaţia lui Olteanu în legătură cu această restricţie este că Executivul a încercat să împiedice turismul electoral, adică fraudarea alegerilor cu oameni aduşi să voteze în alte localităţi, pe liste suplimentare.

Cei aproximativ 450.000 de studenţi care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu, deşi deţin viză de flotant, nu pot vota. Faţă de anii precedenţi, nu se vor mai înfiinţa listele suplimentare, iar tinerii care urmează cursurile unei facultăţi în altă parte decât în oraşul în care domiciliază sunt împiedicaţi să-şi exprime opţiunea electorală. “Ne dorim ca acele prevederi să fie schimbate, astfel încât toţi studenţii să poată vota. Vom solicita astăzi ministrului Educaţiei, Anton Anton, să le acorde 2 zile de vacanţă, pentru a putea merge acasă”, a declarat Cezar Mihai Hâj, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Studenţilor din România (ANOSR). ANOSR a anunţat că va sesiza forurile europene cu privire la îngrădirea acestui drept.

CANDIDAŢII, PRIVILEGIAŢI
Confirmând regula “Cine-mparte parte-şi face”, politicienii au avut grijă de votul lor, introducând o excepţie. Conform ordonanţei, “candidaţii pot vota la orice secţie din colegiul uninominal în care candidează”, fără obligativitatea de a avea domiciliul sau reşedinţa în acel colegiu. “Poate le mai trebuie un vot... Trebuie să-i lăsăm să se voteze”, a comentat o sursă guvernamentală. Şi personalul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare vor putea vota la secţia de vot constituită pe lângă misiunea diplomatică la care îşi desfăşoară activitatea.

10% DIN VOTANŢI, AFECTAŢI
Situaţia a fost sesizată de altfel şi de Institutul de Politici Publice şi Asociaţia ProDemocraţia. IPP a arătat că, din aceste cauze, aproximativ 10% din cei 18 milioane de români cu drept de vot nu ar putea vota la 30 noiembrie. Astfel, Institutul de Politici Publice aminteşte că la ultimele alegeri peste 700.000 români au votat pe liste suplimentare. În plus, conform statisticilor, există peste 2 milioane de români care lucrează sau studiază în străinătate, mulţi fără acte legale. La aceştia se adaugă aproximativ 4% din numărul total de alegători care nu vor putea vota în localitatea de reşedinţă. Şi APD a sesizat scăpările legii alegerilor uninominale. Din această cauză, Pro-Democraţia a solicitat Executivului să renunţe la modificările făcute prin OUG 97/2008 şi să se revină la posibilitatea exercitării votului atât conform domiciliului, cât şi reşedinţei. Directorul executiv al APD, Ana-Maria Moşneagu, spune că sesizarea lor a fost analizată la Guvern, dar se pare că există “şanse minime” pentru o reacţie favorabilă. În condiţiile în care prezenţa la urne la ultimul scrutin, cel din iunie anul curent, a fost sub 50%, aceste “scăpări” ale legii ar putea mări gradul de absenteism la alegerile uninominale de la sfârşitul lunii.

 


“CNCD nu se poate pronunţa pe prevederi legale,  ci doar putem face propuneri comisiilor din Parlament la sfârşitul anului. Instituţia care poate interveni în acest caz este Curtea Constituţională”
Asztalos Csaba, preşedintele CNCD

 


ŞI MILITARII
Cei care în mod sigur nu pot vota vor fi militarii români aflaţi în teatrele de operaţiuni. Secretarul de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Victor Paul Dobre, a confirmat acest lucru, pentru Jurnalul Naţional, spunând că pentru aceştia nu se vor organiza secţii de votare. Dobre a mai afirmat că legea nu va fi modificată. “Am vorbit ani de zile de votul uninominal, de faptul că vrem să votăm oameni, nu liste. Acum votăm omul care candidează la noi acasă. Am vorbit ani de zile de votul multiplu şi de fraude. Acum am rezolvat şi asta”, spune Dobre. Acesta admite ideea că unora le va fi imposibil să-şi exercite dreptul de vot, dar spune că “asta e regula”: “Dacă nu eşti acasă nu poţi vota”. “Nici eu n-o să pot vota dacă voi fi la Bucureşti, să supraveghez alegerile, şi nu la Galaţi, unde locuiesc şi candidez”, a declarat Dobre.

×
Subiecte în articol: politic vota