x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alesii n-au dat campania pe Scheffer

Alesii n-au dat campania pe Scheffer

14 Mai 2004   •   00:00

Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a tinut ieri un discurs in fata Camerelor parlamentare reunite. Prezenta acestuia si amenintarile cu taierea indemnizatiei nu i-a impresionat prea mult pe alesi.

DANA PICIU

Pentru ca sunt in plina campanie electorala, senatorii si deputatii s-au adunat ieri pentru sedinta comuna cu greu, chiar daca a fost vorba despre prima vizita a unui oficial NATO dupa ce Romania a devenit membru cu drepturi depline. La inceputul dezbaterilor, in sala de sedinta erau in jur de 300 de deputati si senatori, stransi cu greu de presedintii Camerelor, iar pana la sosirea la Palatul Parlamentului a oficialului NATO, cam 100 dintre ei erau plecati. La Parlament, Scheffer a sosit cu un sfert de ora mai devreme decat se anuntase initial si a fost primit cu soldatii din Garda Nationala. Discursul sau in plen a inceput exact la ora 12:30, asa cum a fost programat, inainte de acesta insa clopotelul Camerei a sunat indelung, chemandu-i pe parlamentari de la bufet. In timpul discursului oficialului olandez, cei aproximativ 200 de parlamentari care mai ramasesera in sala s-au aratat exagerat de atenti, iar de cate ori oaspetele strain pronunta numele Romania parlamentarii aplaudau frenetic.

„Coplesit" de simbolism

Secretarul general al NATO a marturisit la inceputul discursului sau ca se simte „coplesit" de faptul ca vorbeste in Palatul Parlamentului. „Cladirea in sine este incarcata de simbolism. Construita de un om ca a dispretuit valorile democratice, aceasta cladire este acum inima democratiei romane parlamentare", a spus secretarul general NATO. El a explicat ca politica usilor deschise a NATO este corecta din punct de vedere moral si viabila din punct de vedere strategic. „Tari ale caror destine erau dictate de altele si-au recapatat controlul asupra propriului destin. Tari carora le era impusa tacerea si-au recapatat vocea, o voce ce se face acum auzita, o voce care conteaza. Terorismul, proliferarea armelor de distrugere in masa si statele instabile au devenit amenintarile definitorii ale acestui secol", a spus secretarul NATO.

Laude pentru Afganistan

El a mentionat ca Romania a fost printre primele tari partenere care au contribuit cu un contingent substantial de forte armate la misiunea din Afganistan. Scheffer a mai aratat ca este foarte probabila o crestere si mai mare a cererii fata de alianta, dar ca pentru a combate terorismul si proliferarea armelor de distrugere in masa „avem nevoie de coalitii chiar mai mari decat NATO". Secretarul general al aliantei l-a pomenit in discursul sau de doua ori pe ministrul roman de Externe, Mircea Geoana, pentru care a gasit doar cuvinte de lauda.

×
Subiecte în articol: politic nato