x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Aleşii poporului încă se ciondănesc pe definiţia familiei

Aleşii poporului încă se ciondănesc pe definiţia familiei

de Marius Gîrlașiu    |    29 Mar 2017   •   10:30
Aleşii poporului încă se ciondănesc pe definiţia familiei
Sursa foto: ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

Camera Deputaților a amânat, ieri, votul final pe proiectul de revizuire a Constituției care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie. În forma actuală, Constituţia prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi.

Liderul deputaților PSD, Marcel Ciolacu, a fost cel care a propus scoaterea proiectului de lege de pe ordinea de zi pe motiv că „nu există nici un argument legal sau constituțional care să consfin-ţească calitatea Camerei Deputaţilor de primă Cameră sesizată”. Cu 139 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi două abțineri, proiectul a fost retrimis Birourilor Permanente Reunite, care ar trebui să tranşeze conflictul de competenţe apărut între cele două Camere. Prezent la Parlament pentru a vota iniţiativa Coaliţiei pentru Familie, fostul premier Victor Ponta s-a declarat susţinător al familiei tradiţionale. „Familia din care fac eu parte şi familia din care vor face parte copiii mei este între un bărbat şi o femeie. Aşa a hotărât Dumnezeu şi cred că nu putem schimba noi asta”, a spus deputatul PSD. Nu de aceeaşi părere a fost liberalul Mihai Voicu, care a arătat că definiţia familiei este „o temă falsă care nu preocupă, de fapt, societatea româ-nească”. „Am depus un amendament prin care să se înţeleagă foarte clar că familia trebuie protejată şi garantată prin Constituţie şi în acelaşi timp căsătoria să fie relaţia dintre un bărbat ţi o femeie”, a anunţat şefa PNL, Raluca Turcan. Romano-catolic practicant, deputatul USR Iulian Bulai a acuzat însă ipocrizia politicienilor care susţin Coaliţia pentru Familie. „Cei care vor vota pro această inițiativă vor avea marea dezamăgire ca, după vot, familia din România să aibă la fel de multe probleme. Cei care vor vota împotriva acestei inția-tive o vor face din varii motive. Unele justificate, unele mai puțin justificate. Cel mai trist este însă următorul fapt: politicienii PSD, PNL, ALDE şi PMP vor încerca să obțină capital politic în urma acestui referendum. Refuz să fac parte din acest joc”, a scris Bulai pe Facebook. „La noi, la PMP, decizia e clară: susţinem iniţiativa. Şi la USR e clar: sunt împotrivă. Amânarea a fost o variantă de com- promis, pentru că dacă se vota azi, proiectul ar fi căzut neexistând majoritatea de două treimi nece-sară”, a explicat Robert Turcescu.

Are mult mai mult sens să facem un referendum pe această temă decât circoteca aia cu sunteți de acord cu lupta anticorupție. Da, sunt de acord, vreau lupta anticorupție să văd cum şi-a luat domnul Iohannis case. Victor Ponta, deputat PSD

×