x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Aleşii se simt discriminaţi şi vor să-şi dubleze leafa

Aleşii se simt discriminaţi şi vor să-şi dubleze leafa

de Andreea Dumitrache    |    22 Noi 2016   •   08:28
Aleşii se simt discriminaţi şi vor să-şi dubleze leafa
Sursa foto: POZIUMSCHI MIHAI

La alegerile din 11 decembrie vom vota noul Legislativ, care va avea cu peste 100 de senatori şi deputaţi mai puţin. 466 faţă de cei 588 aleşi în 2012. Chiar şi aşa, cheltuiala cu indemnizaţiile aleşilor va fi şi mai mare. Una din măsurile pe care vor să le ia noii aleşi este aceea de a-şi alinia indemnizaţiile cu cele ale membrilor din cele două Birouri Permanente. Adică să-şi dubleze solda lunară.

Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului încasează, fiecare, lunar, aproape 16.000 lei, în mână. Vicepreşedinţii, chestorii şi secretarii câştigă şi ei aproape 14.000 de lei, net. Adică de aproape trei ori mai mult faţă de un parlamentar „de rând”, care primeşte pe lună în jur de 5000 de lei. La rândul lui, un preşedinte de comisie parlamentară are o soldă lunară de aproape 6000 de lei. „Lucrurile nu pot rămâne aşa. Este o discrepanţă foarte mare între salarizarea celor din conducere şi restul parlamentarilor. La fel, preşedintele, premierul, toţi şefii de instituţii, miniştrii, toţi au salarii de peste 15.000 de lei, dar noi, senatorii şi deputaţii, am rămas cu indemnizaţii de toată jena. Trebuie să le aliniem, să găsim banii, iar dacă nu sunt bani pentru toţi, atunci să le tăiem şi lor. Un lucru e cert, aşa nu se mai poate continua”, au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din PSD. Potrivit surselor noastre, indemnizaţia senatorilor şi deputaţilor ar urma să fie majorată până la 10.000 de lei lunar.

 

Sporuri fără număr

La indemnizaţia lunară se adaugă şi o diurnă de deplasare la lucrările Parlamentului, care se calculează la 2% din indemnizaţia brută pe zi. Asta ar însemna că aleşii vor mai încasa vreo 3000 de lei, faţă de 1600 de lei, cât iau în perezent din aceste diurne. Primesc diurnă şi pentru deplasarea în colegiu, tot 2% din indemnizaţia brută, deci încă 3000 de lei lunar. Pentru cazare, fiecare parlamentar încasează 4500 de lei pe lună, iar banii nu trebuie decontaţi. Aleşii pot sta la hotel sau în chirie, pot cheltui toţi banii sau doar o parte pe cazare, iar restul îi pot băga în buzunar. La fel şi cu banii pentru transport. Fiecare deputat încasează de la bugetul de stat 1500 de lei lunar ca să-şi asigure transportul. Nici aici nu este nevoie de documente justificative. Aleşii nu mai primesc maşină de la Parlament, dar iau aceşti bani pe care îi cheltuiesc aşa cum vor. Au bilete de tren, gratuit, nelimitat, un drum cu avionul, dus-întors pe săptămână, iar dacă îşi folosesc maşina personală mai pot deconta şi benzina plus uzura maşinii. Bineînţeles că au şi telefonul decontat. Aleşii încasează şi bani pentru birourile parlamentare din circumscripţie. 10.000 de lei lunar, din care trebuie decontat doar 25 la sută din sumă.

5400 de lei lunar câştigă în prezent senatorii şi deputaţii obişnuiţi. Preşedinţii celor două camere ajung la o leafă de 16.000 de lei lunar.

Viitorii parlamentari ar urma să încaseze o indemnizaţie de două ori mai mare decât a celor din prezent. Astfel, senatorii şi deputaţii pe care-i vom alege în decembrie ar putea primi 10.000 de lei pe lună pentru munca depusă în comisii şi plen.

×