x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alianţă după modelul USL la Budapesta. Forţele de opoziţie se organizează în vederea alegerilor din 2014

Alianţă după modelul USL la Budapesta. Forţele de opoziţie se organizează în vederea alegerilor din 2014

27 Apr 2013   •   19:43
Alianţă după modelul USL la Budapesta. Forţele de opoziţie se organizează în vederea alegerilor din 2014

Două dintre principalele formaţiuni politice de opoziţie din Ungaria au anunţat sâmbătă o alianţă în perspectiva alegerilor legislative de la începutul anului 2014, pentru a-şi spori şansele contra partidului conservator al premierului Orban Viktor, FIDESZ. Modelul a fost adoptat cu succes în România, unde PSD şi PNL-PC au format USL, câştigând detaşat alegerile.

Pactul electoral a fost încheiat oficial între liderul Partidului Socialist – principalul partid de opoziţie  - Attila Mesterhazy şi fostul premier tehnocrat Gordon Bajnai, liderul partidului Alianţa Electorală Împreună 2014 (Együtt 2014).

Mesterhazy a precizat, la încheierea unei reuniuni a Partidului Socialist la care a participat şi Bajnai, că, în urma acestei înţelegeri, cele două grupuri vor prezenta candidaţi comuni în districtele electorale în perspectiva scrutinului legislativ din aprilie 2014 şi vor face campanie împreună pe perioada alegerilor. S-a convenit, de asemenea, stabilirea unui “hotline”, pentru a reacţiona rapid la orice eventual conflict între cele două partide, a adăugat Bajnai.

Pentru moment, nu au existat discuţii privind alegerea unui candidat pentru postul de premier, au precizat cei doi lideri, citaţi de MTI, preluată de hvg.hu.

Recesiunea din Ungaria şi criticile la adresa politicii controversate a premierului Orban Viktor, atât în planul politicii externe, cât şi în plan intern, au afectat popularitatea FIDESZ, care a pierdut un pic de teren în sondajele de opinie din ultimele luni, dar nu i-au afectat locul în top, la intenţiile de vot. Fără o alianţă a forţelor de stânga şi de centru, Orban Viktor va fi reales fără probleme, apreciază analiştii politici.
Într-un sondaj de opinie dat publicităţii miercuri de Institutul Tarki, FIDESZ era creditat cu 48% dintre intenţiile de vot, socialiştii cu 21%, partidul de extremă-dreapta Jobbik, cu 19%, iar formaţiunea lui Gordon Bajnai cu 7%.

Uniunea Europeană (UE) a indicat miercuri că va lua probabil în curând măsuri legale împotriva Ungariei în legătură cu amendamentele constituţionale care au dat naştere la acuzaţii că democraţia se aflăîn pericol în acest stat membru.Modificările la legea fundamentală a Ungariei adoptate luna trecută au în vedere între altele restricţii impuse publicităţii politice la posturile private de radio şi televiziune, posibilitatea de a-i amenda sau chiar trimite după gratii pe oamenii străzii şi o redefinire mai strictă a familiei.Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a declarat miercuri că o analiză legală a acestor schimbări “va duce, probabil, la proceduri de infringement şi acest lucru se va întâmpla cât de curând”.

La 12 aprilie, preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a confirmat, într-o scrisoare adresată premierului ungar Viktor Orban, faptul că, în urma unei prime analize legale, CE are preocupări serioase privind compatibilitatea celui de-al patrulea set de amendamente la Constituţia Ungariei cu legislaţia UE şi cu principiul statului de drept.

×