x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alianţă pentru Armistiţiu

Alianţă pentru Armistiţiu

de Gabriela Antoniu    |    31 Oct 2018   •   12:10
Alianţă pentru Armistiţiu
Sursa foto: Etienne Ansotte/EU/Etienne Ansotte

Chiar dacă uneori au luat măsuri sau au făcut declaraţii considerate contrare politicii UE, şi în ciuda conflictului PSD-ALDE, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şi premierul Viorica Dăncilă au fost ieri pe aceaşi lungime de undă cu oficialii europeni: e nevoie de un armistiţiu politic în perspectiva preluării de România a preşedinţiei semestriale a Consiliului UE.

După ce preşedintele Iohannis a susţinut că e nevoie de consens între partidele parlamentare pe legile Justiţiei, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a mers mai departe şi insistă că România nu e pregătită pentru preşedinţia UE. “Este o fractură uriaşă între putere şi opoziţie. Este o luptă pentru putere fără amejamente, sălbatică, camuflată prost sub etichetă luptei împotriva corupţiei. Eu spun că este camuflată foarte bine. (...) Este o luptă furibundă pentru putere într-un stil care a fost instalat de Băsescu. Dacă mergem mai departe în acest fel distrugem nu numai democraţia, dar distrugem şi ţara. România va fi în final o tară distrusă, fără elite politice, fără elite economice, fără nimic. Va fi o ţară care va fi la cheremul tuturor”, a declarat Tăriceanu, la Antena 3.

El a susţinut că singura soluţie de a salva preluarea preşedinţiei Consiliului UE de România ar fi un dialog între toate partidele parlamentare. Altfel, avertizează Tăriceanu, preşedinţia României nu va fi un succes, iar străinii se vor bucura,pentru că vor putea să-şi promoveze propriile obiective pe următoarele şase luni.

Fără să ştie Dragnea

Ideea de consens şi dialog între politicieni a fost susţinută şi de premierul Viorica Dăncilă, care a mărturisit ieri că nu s-a consultat cu liderul PSD, Liviu Dragnea pe această temă, dar a admis că este o cerinţă a preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

"Acest armistiţiu a fost cerut chiar de preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker. Trebuie să luăm exemplul celorlalte state membre care au arătat că, atunci când deţii Preşedinţia Consiliului UE, trebuie să ai consens, să ai linişte şi să pui pe loc secund disputele politice, pentru că trebuie să primeze acest obiectiv deosebit de important pentru noi, este un examen pe care România trebuie să-l dea şi când spun România nu spun neapărat PSD, ALDE, trebuie să ne referim la toată clasa politică şi trebuie să dăm dovadă de mai multă înţelepciune şi mai mult interes în ceea ce priveşte obiectivele României, nu interesul personal", a spus Dăncilă, întrebată despre consensul cerut de Tăriceanu.

Faptul că solicitarea privind un armistiţiu politic vine de la Bruxelles, este confirmat şi de declaraţiile Angelei Cristea, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti. "Speranţa mea este că (...) veţi găsi timp, stimaţi lideri politici, să vă puneţi de acord pe un pact proeuropean, pe un pact care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor români ca România să fie un stat puternic în Uniunea Europeană, să fie percepută ca atare şi să poată genera acele soluţii de care Europa are nevoie", a declarat ieri Angela Cristea.

Ea a spus că este "surprinzător" faptul că, deşi toate partidele se declară proeuropene, în dezbaterile din spaţiul public din România pot fi văzute adesea poziţii foarte diferite. "Dar acum, la o lună înainte de sărbătorirea Marii Uniri, vedem că spaţiul politic este foarte divizat, iar el nu face decât să fie o reflecţie a ceea ce se întâmplă în spaţiul public în România. Sunt teme care rup România în două, dar credinţa mea este că se pot găsi punţi, astfel încât să unim aceste două Românii. ", a spus Angela Cristea.

Fie că este vorba despre dialog, consens, înţelegere sau armistiţiu, ideea a fost lansată de Iohannis înaintea consultărilor cu partidele parlamentare de acum o săptămână, pe legile Justiţiei.

"Nu am avut o discuţie cu domnul Dragnea, dar sunt convinsă că domnul preşedinte Liviu Dragnea îşi doreşte consens pe timpul preşedinţiei, pentru că este un om politic cu multă experienţă politică şi ştie cât de important este consensul în timpul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE",

Premierul Viorica Dăncilă

Nu vrea pact, ci consens

“Nu doresc un pact cu PSD, nici cu ALDE, nici cu alții. Eu îmi doresc ca ei să se înțeleagă între ei, să se reia discuțiile pe legile justiției într-o formă considerabil îmbunătățită, ca la final să avem legi care realmente ajută sistemul de justiție din România. Cred că ceea ce s-ar putea obține este o înțelegere politică între partidele politice! Sistemul de justiție trebuie să fie independent și trebuie să fie stabil. Pentru aceasta, mai devreme sau mai târziu, este nevoie de consens în Parlament, nu cu mine”, a declarat miercuri Iohannis.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

×