x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alianţa PSD-UNPR, incertă. Gabriel Oprea speră la 10%

Alianţa PSD-UNPR, incertă. Gabriel Oprea speră la 10%

de Robert Kiss    |    15 Ian 2016   •   08:16
Alianţa PSD-UNPR, incertă. Gabriel Oprea speră la 10%

Formal, Alianţa de Centru-Stânga, formată din social-democraţi şi oamenii lui Oprea, funcţionează până în 2020. În pofida asigurărilor de fidelitate făcute de Oprea, o parte din PSD nu doreşte ca cele două formaţiuni să mai candideze împreună la alegerile din acest an, în timp ce alţii vor ca loialitatea generalului să fie răsplătită.

Alianţa dintre progresişti şi social-democraţi este, în continuare, incertă. Ambele părţi analizează oportunitatea unei astfel de convenţii şi, deşi ar există creionată o înţelegere, încă nu s-a ajuns la un consens. Câteva comisii vânate de Zgonea au avut o activitate susţinută, dar şeful Camerei Deputaţilor nu a invocat subcomisiile care au o activitate minimală şi care au o vechime de câteva legislaturi. În această situaţie, liderul UNPR, Gabriel Oprea, a transmis că progresiştii nu se tem să candideze singuri în alegerile locale şi că vizează cel puţin 10% din voturile electoratului. Până în acest moment sunt mai multe variante în ceea ce priveşte alianţa dintre PSD şi UNPR. După discuţiile pe care liderii UNPR le-au avut în teritoriu, s-au desprins două scenarii. În timp ce unele filiale susţin o candidatură independentă la alegerile locale, alte filiale ale partidului vor să continue parteneriatul cu PSD.

Se desprinde şi un scenariu în care UNPR să candideze independent la alegerile locale, iar la alegerile parlamentare din toamna acestui an să meargă pe liste împreună cu PSD. „Nu pot să vă dau în acest moment un răspuns dacă o să candidăm sau nu cu PSD, dar suntem pregătiţi pentru orice variantă. Voi discuta cu Dragnea şi vom ajunge la un consens. Este normal ca şi colegii social-democrați să analizeze pe toate fețele acest subiect şi abia apoi să ne asezăm la masă să vedem care este drumul de urmat. Vrem ca, indiferent de modul în care vom candida, reprezentanţii UNPR să obţină cel puţin 10% din voturi”, a declarat Gabriel Oprea.

Totuşi, un nou parteneriat între cele două formaţiuni stă în pixul lui Liviu Dragnea, care a avut deja o primă rundă de negocieri cu Gabriel Oprea.

„Conclavul” de la Piatra-Neamţ
Social-democraţii vor fi informaţi de concluziile discuţiilor în cadrul Comitetului Executiv Naţional, care are loc la sfârşitul acestei săptămâni, la Piatra-Neamţ. Acolo, unul dintre subiectele principale va fi alianţa dintre PSD şi UNPR. Şi în tabăra social-democrată părerile sunt împărţite. Surse din PSD spun că, în timp ce unii apreciază loialitatea lui Gabriel Oprea în actul guvernării trecute şi susţin alianţa dintre cele două partide, există şi voci care nu mai agreează parteneriatul, mai ales în contextul alegerilor parlamentare, acolo unde PSD ar trebui să ofere un număr important din locurile eligibile pentru parlamentarii UNPR.

Viitorul partidului lui Gabriel Oprea depinde de deciziile luate de PSD la sfârşitul săptămânii



Spre deosebire de foştii aliaţi ai PSD din ALDE, UNPR nu vrea să alimenteze suspiciunile conducerii social-democrate legate de acţiunile lui Victor Ponta. Întrebat dacă s-ar alătura, în cazul unei invitaţii, fundaţiei fostului prim-ministru, Oprea a fost tranşant: „Cred că mi-am făcut datoria faţă de România în toate funcţiile pe care le-am avut. Îl cunosc pe Victor Ponta. Este un premier care şi-a făcut datoria. Cred că principala mea fundaţie este UNPR. Preocupările mele şi ale colegilor mei se îndreaptă spre UNPR şi spre securitate şi prosperitate, către România”. Victor Ponta a depus ieri la tribunal actele pentru înscrierea Asociaţiei „Black Sea Regional Cooperation Projects 2020”, for pe care Liviu Dragnea îl suspectează că Ponta l-ar folosi pentru a diviza PSD.
 

×
Subiecte în articol: gabriel oprea unpr