x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Gorghiu: PNL are o decizie de a merge în coaliție cu propunerea de respectare a protocolului

Gorghiu: PNL are o decizie de a merge în coaliție cu propunerea de respectare a protocolului

de Redacția Jurnalul    |    02 Mai 2023   •   17:15
Gorghiu: PNL are o decizie de a merge în coaliție cu propunerea de respectare a protocolului

PNL are o decizie de a merge în coaliție cu propunerea de respectare a acestui protocol, spune Alina Gorghiu, întrebată dacă Ministerul Transporturilor ar putea rămâne la PSD după rotativa guvernamentală: „Trebuie să discutăm despre lucruri care se fac acum în guvern, nu despre rotativă”.

„Și premierul, și președintele Ciolacu au spus că trebuie să discutăm despre lucruri care se fac acum în guvern, nu despre rotativă. Mai este o lună până se întâmplă această rotativă, iar până atunci sunt teme importante care sunt atât pe masa guvernului, cât și pe masa Parlamentului. De exemplu azi, la ora 13, avem în comisii taxa de solidaritate, venită o cerere de reexaminare de la președinte, s-au formulat amendamente, sunt agreate de coaliție, vor fi discutate în câteva minute la comisiile de resort și o vom avea în plen. Ca atare, nu vreau să mai insistăm pe rotativă. Ea se va produce atunci când coaliția va decide. Numele miniștrilor pentru mine sunt neinteresante sau neimportante. Important e felul în care va funcționa acest guvern și maniera în care vom reuși să aducem proiectele din programul de guvernare la liman”, spune Alina Gorghiu.

Ea precizează că „PNL are o decizie de a merge în coaliție cu propunerea de respectare a acestui protocol”.

„Nu se va face niciun altfel de anunț cu o lună înainte. În momentul în care deciziile vor fi luate, vor fi discutate în interiorul celor trei partide și sunt convinsă că formula finală de guvernare, cea care va veni după schimbarea premierului, va fi anunțată public la momentul oportun. Nu are niciun sens să ne ocupăm timpul legat de nume, de ministere. Dacă azi va fi rostit că unul din miniștri va fi retras, activitatea în ministerul respectiv va fi îngreunată. Mi se pare nefoiresc și neprincipial față de colegii mei din guvern ca aceste discuții să fie încurajate în spațiul public”, încheie Gorghiu.

Premierul Nicolae Ciucă, lider PNL, spunea, marți, că liberalii nu trebuie să excludă varianta negocierii la unu-două ministere la rocada de la guvern, care va avea loc după data de 25 mai.

„În perioada următoare, urmează rocada la Guvern, nu există niciun fel de discuție, în momentul de față, despre amânarea, cu atât mai puțin despre nerealizarea ei. Ca atare, la finele lunii mai, nici pe 24 că este ziua partidului, nici pe 25 de Înălțare, puțin mai încolo, dar se va realiza”, afirma Nicolae Ciucă.

El afirmă că cea mai simplă modalitate este să se facă rocadă conform înțelegerii din protocol.

„Având totuși în vedere dinamica și evoluția întregii situații, nu trebuie să excludem și varianta negocierii la 1-2 ministere, dar dacă se depășește această măsură și dacă se întâmplă ca această rocadă să se facă altfel decât în liniște de fiecare parte, atunci nu o să avem de câștigat, ci doar de pierdut. Ca atare, rolul nostru, a conducerii partidului în fața dumneavoastră este să facem în așa fel încât această rocadă să se realizeze în liniște cu preluarea și continuarea obiectivelor guvernamentale, pentru că acesta ne este obiectul pe anul 2023 și să pregătim anul 2024”, încheia Ciucă.

Potrivit protocolului, pe 25 mai Nicolae Ciucă urmează să fie înlocuit în funcția de premier cu Marcel Ciolacu. De asemenea, documentul care prevede schimbarea premierului, prevede și schimbarea la patru portofolii: Finanţe cu Justiţie, Transporturi cu MIPE, Secretarul General şi Cancelarul.

 

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: alina gorghiu rotativă