x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alt Guvern in trei zile

Alt Guvern in trei zile

04 Mar 2004   •   00:00

Noua formula a Executivului va trebui sa fie gata pana sambata. Acesta este termenul pe care presedintele Ion Iliescu i l-a dat premierului Adrian Nastase, pentru a se hotari in privinta restructurarii Guvernului.

Premierul Adrian Nastase si presedintele Ion Iliescu au avut ieri la Palatul Cotroceni un tete-a-tete de o jumatate de ora. Seful statului l-a primit pe Nastase inaintea celorlalti musafiri veniti sa il felicite de ziua sa de nastere. La sfarsitul intrevederii, Iliescu a declarat ca i-a spus premierului ca pana sambata sa finalizeze noua formula a Guvernului, urmand ca propunerea sa fie discutata si in Delegatia Permanenta a PSD. Fara sa dea detalii, Nastase a declarat ca i-a prezentat presedintelui "cateva propuneri de restructurare", dar ca discutiile s-au axat pe "probleme mai urgente".

Sfaturile presedintelui

Desi a sustinut ca "nu se baga" in problema constituirii noii echipe a premierului, presedintele Iliescu a recunoscut ca ideea infiintarii functiilor de vicepremieri ii apartine. "De fapt l-am sfatuit de mult timp sa se gandeasca la asa ceva, sa isi creeze un grup de oameni cu care sa poata coordona mai bine ansamblul activitatii guvernamentale", a declarat presedintele. El a sustinut ca premierului ii este foarte greu "sa discute si sa aiba contacte de lucru cu toti ministrii si cu toate autoritatile subordonate direct". Seful statului si-a justificat ideea si prin faptul ca au mai existat in Guvernul roman vicepremieri si ministri de stat, formula care a simplificat coordonarea Executivului. Iliescu a respins totusi ideea ca noul Guvern se poate numi Guvernul Ion Iliescu.

Tot ieri, ministrul Afacerilor Externe, Mircea Geoana, a explicat ca viitorul ministru fara portofoliu pe probleme de integrare europeana, justitie si aparare, Ioan Talpes, va avea ca sarcina coordonarea pe orizontala a institutiilor centrale in domeniile inca sensibile ale aderarii Romaniei la UE. "Avem nevoie de un arbitraj politic pe lucrurile mai sensibile, care vor fi facute bineinteles de primul-ministru, dar, acolo unde exista o problema de coordonare pe orizontala, acesti ministri de stat vor avea un cuvint de spus in a transa acolo unde eventual exista o diferenta de opinie intre institutii", a spus Geoana.

Ponta va fi ministru-delegat

Seful Corpului de Control al Guvernului, Victor Ponta, va fi numit in functia de ministru-delegat responsabil cu aplicarea acquis-ului comunitar, urmarirea modului de implementare a legislatiei europene si respectare a obligatiilor asumate in negocierile cu UE. Anuntul a fost facut ieri, la Buzau, de catre premierul Nastase. Potrivit acestuia, Corpul de Control al Guvernului va fi inclus in Cancelaria primului-ministru. Nastase a adaugat ca restructurarea Guvernului ar putea include si o remaniere , dar ca acest lucru nu va insemna "un cataclism".

Reorganizarea e constitutionala

Curtea Constitutionala a respins ieri cele doua sesizari ale parlamentarilor opozitiei la Legea de reorganizare a Guvernului, declarand-o constitutionala. Potrivit unui comunicat al Curtii, legea a fost contestata prin doua sesizari: una semnata de 54 de deputati PNL si PD si alta semnata de 25 de senatori PNL si PRM. Deciziile Curtii Constitutionale urmeaza sa fie publicate in Monitorul Oficial. Ca urmare, presedintele Romaniei poate promulga Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor.

Surpriza la Justitie

Surpriza noii formule guvernamentale o reprezinta numirea ca titular la Ministerul Justitiei a domnului Cristian Diaconescu, actualmente secretar de stat in Ministerul de Externe. Inainte de a fi intrat in diplomatie, Cristian Diaconescu a lucrat 7 ani ca judecator. In Externe a negociat tratatele cu Rusia, Ucraina si delicata problema a legitimatiei de maghiar. Este doctor in drept. Se inlatura astfel speculatiile privind posibila numire la Justitie a profesorului Ion Neagu sau a presedintelui Curtii de Apel Bucuresti, Dan Lupascu. O alta noutate este numirea la Autoritatea Nationala pentru Turism a lui Nicu Radulescu, actualul secretar de stat pentru Turism in cadrul Ministerului Transporturilor. La Ministerul Mediului si Apelor, nou infiintat, a iesit, se pare, din joc Rovana Plumb.
( MONICA IORDACHE, SILVIU SERGIU )

×
Subiecte în articol: politic