x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Alternativa PSD + PC, la puterea de dreapta

Alternativa PSD + PC, la puterea de dreapta

de Dana Piciu    |    11 Iul 2008   •   00:00
Alternativa PSD + PC, la puterea de dreapta

REUNIUNE ● Oferta de guvernare pentru 2008-2012 va fi lansată astăzi
Alianţa PSD + PC îşi lansează astăzi, în dezbatere publică, oferta politică pentru guvernarea României pentru 2008-2012, care conţine "zece angajamente puse în slujba fiecărui cetăţean".



REUNIUNE ● Oferta de guvernare pentru 2008-2012 va fi lansată astăzi
Alianţa PSD + PC îşi lansează astăzi, în dezbatere publică, oferta politică pentru guvernarea României pentru 2008-2012, care conţine "zece angajamente puse în slujba fiecărui cetăţean".

Cele zece capitole ale ofertei de guvernare PSD + PC sînt creşterea veniturilor şi protejarea puterii de cumpărare a tuturor românilor; garantarea accesului tuturor românilor la educaţie, sănătate şi justiţie; o economie dinamică şi competitivă, mediul de afaceri stabil, reducerea poverii fiscale; agricultură performantă; investiţii masive în infrastructură şi în modernizarea rurală şi urbană; reforma statului şi reducerea birocraţiei; familia pe primul loc; eficienţă energetică şi protecţia mediului; o Românie influentă şi respectată în Europa şi în lume; recîştigarea mîndriei naţionale. Programul de guvernare al PSD + PC încearcă să rezolve "blocajul politic generat de conflictele permanente dintre preşedintele Băsescu şi premierul Tăriceanu, care a condus la deprecierea economiei naţionale şi la înrăutăţirea condiţiilor de trai". "Economia României este astăzi mai vulnerabilă decît în urmă cu patru ani. Principalii indicatori macroeconomici s-au deteriorat din cauza unor politici fiscale şi bugetare iresponsabile. Cota unică a provocat creşterea polarizării sociale şi a numărului de români care trăiesc la limita sărăciei", se arată în oferta de guvernare.

SALARII MAI MARI. În ce priveşte creşterea veniturilor şi protejarea puterii de cumpărare, social-democraţii şi conservatorii se angajează să crească salariul minim pînă la valoarea de 1.000 RON, să acorde a 13-a pensie, să dubleze pensiile pentru agricultori, să coreleze creşterea pensiilor cu evoluţia inflaţiei, să creeze un Fond de solidaritate socială de 1% din profitul marilor companii pentru susţinerea majorării pensiilor, să introducă un tarif social la consumul de energie electrică – 60 Kwh şi să aibă în vedere modificarea coşului de gaze naturale, astfel încît populaţia să plătească numai gazele naturale din producţia internă, ceea ce va reduce la jumătate preţul la gaze naturale. Aliaţii se angajează, de asemenea, să respecte promisiunea de alocare a 6% din PIB pentru Educaţie şi va propune un buget de 1,5% din PIB pentru cercetare şi dezvoltare. Dacă vor ajunge la guvernare, social-democraţii şi conservatorii vor înfiinţa 1.000 de creşe şi 1.000 de noi grădiniţe, vor creşte bursa pentru studenţi la nivelul salariului minim pe economie. Ei promit că vor elimina plafoanele la medicamente din farmacii, că vor asigura participarea personalului sanitar la un program de educaţie continuă garantat de stat şi, ca o măsură suplimentară de păstrare a cadrelor medicale în spitalele româneşti, vor introduce un spor de fidelitate pentru cei care continuă să lucreze în sistem, de exemplu, un spor de 10% din salariu în cazul în care un cadru medical rămîne cinci ani în aceeaşi unitate medicală.

TAXE MAI PUŢINE. În domeniul economiei, conform programului lor, cele două partide vor lua măsuri ca: simplificarea sistemului de taxe şi reglementări, reducerea la jumătate a numărului de taxe şi impozite actuale, precum şi a taxelor parafiscale, o reformă a veniturilor bugetare care  presupune aplicarea a două cote diferenţiate de impozitare a veniturilor din salarii: 10% pentru salarii mai mici decît salariul mediu brut pe ţară, 16% pentru salarii mai mari decît salariul mediu brut pe ţară, ca impozit definitiv, pe fiecare sursă. Alianţa PSD + PC are în vedere neimpozitarea profitului reinvestit în active productive şi formare profesională, precum şi în cercetare şi dezvoltare. Va fi creat un "scut fiscal" prin calcularea limitei maxime de suportabilitate a taxelor şi impozitelor pentru IMM, se va aplica un regim diferenţiat faţă de companiile mari şi se va îmbunătăţi accesul IMM-urilor la finanţare europeană.  

MAI MULTE AUTOSTRĂZI.
Alianţa se mai angajează ca în patru ani de guvernare să construiască aproximativ 1.000 de km de autostrăzi şi centuri ocolitoare pentru toate marile municipii. Ea va introduce, de asemenea, un cod de conduită şi transparenţă pentru demnitari, va elabora o nouă lege a finanţării partidelor politice care să corespundă sistemului de vot uninominal şi va reforma Constituţia. Oferta politică mai prevede şi construirea a 200.000 de locuinţe pentru tineri în regim de chirie sau de proprietate, acordarea unei alocaţii de 200 de lei pentru creşterea copilului de la 0 pînă la 18 ani, elaborarea unui program special de sprijinire a IMM-urilor şi gospodăriilor care doresc să utilizeze energii alternative.

Posibili viitori miniştri

Deşi nu este încă nimic stabilit în legătură cu formula şi componenţa unui eventual Guvern PSD-PC, fiind aşteptată în acest sens o decizie, social-democraţii şi conservatorii au avansat deja numele unor viitori miniştri. Mircea Geoană, care ţinteşte fotoliul de prim-ministru, i-a nominalizat pe Ilie Sîrbu la Agricultură, Liviu Dragnea la Administraţie, Ioan Toma la Dezvoltare, Victor Ponta la Justiţie şi Nicolae Bănicioiu la Tineret, iar ulterior pe Cristian Diaconescu, favorit pentru portofoliul de la Externe. Conservatorii s-au arătat şi ei interesaţi de o serie de ministere, preşedintele partidului, Daniela Popa, enunţînd posibilitatea ca PC să ocupe portofolii în domenii concordante cu discursul şi acţiunile partidului precum IMM-urile, sănătatea şi protecţia socială. Numele vehiculate ca viitor miniştri sînt Sergiu Andon pentru domeniul juridic şi Silvia Ciornei şi Codruţ Şereş pentru domeniul economic. (Lavinia Dimancea)

×
Subiecte în articol: politic