x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Am dat circ, trebuie să dăm şi sânge"

"Am dat circ, trebuie să dăm şi sânge"

de Adriana Duţulescu    |    16 Iun 2010   •   00:00
"Am dat circ, trebuie să dăm şi sânge"
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul National

După victoria tăierii pensiilor şi salariilor bugetarilor, Emil Boc trebuie să trateze depresia poporului cu nişte capete de miniştri pe care le va pune pe tavă drept sacrificiu pe altarul imaginii Guvernului.



De altfel, după ce s-a încheiat dezbaterea asupra moţiunii de cenzură, marţi seară, pedeliştii şi şeful lor au purtat o discuţie despre necesitatea servirii unei remanieri "mici" populaţiei, pe ideea că, dacă vor fi tăiate acum câteva capete de miniştri, poporul nu va mai fi atât de supărat pe măsurile de austeritate bugetară. "Am dat ţării circ, acum să îi dăm sânge", a spus în cadrul discuţiilor senatorul PDL Mihail Hărdău, fost ministru al Educaţiei.

Premierul Emil Boc l-a aprobat, şi aproape de miezul nopţii apăruseră deja zvonuri referitoare la identitatea capetelor care vor urma să cadă. Era vorba despre ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, cel al Muncii, Mihail Şeitan, şi cel al Agriculturii, Mihail Dumitru. Funeriu, care era foarte vesel şi sigur pe el marţi, în timpul dezbaterii asupra moţiunii de cenzură, a declarat pentru Jurnalul Naţional seara, după apariţia zvonurilor referitoare la remanierea sa, că nu l-a informat nimeni despre un asemenea subiect şi că "nu crede că va fi aşa".
În ceea ce-i priveşte pe Şeitan şi Dumitru, aceştia se află de multă vreme în dizgraţia parlamentarilor PDL, dar, mai important decât atât, posturile lor au fost promise de Emil Boc celor de la UNPR în schimbul votului împotriva moţiunii de cenzură. Astfel, Marian Sârbu, care a aşteptat de mult să preia portofoliul Muncii, îşi va vedea, în sfârşit, visul cu ochii. De asemenea, Valeriu Steriu, fost deputat PSD, era deja ieri de dimineaţă felicitat de foştii săi colegi social-democraţi, pentru virtuala numire la Ministerul Agriculturii.

Miercuri dimineaţă, în timp ce la Palatul Victoria se desfăşura şedinţa de guvern, se anunţaseră deja, pe surse, demisiile celor trei. Motiv pentru care Funeriu a ieşit de mai multe ori din şedinţă pentru a telefona ziariştilor, să îi asigure că el nu şi-a depus demisia şi că nu este nimic adevărat. De altfel, şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a negat existenţa vreunei demisii. Ea a declarat că informaţiile privind demisiile miniştrilor Educaţiei, Muncii, Finanţelor şi Agriculturii sunt false şi că premierul Emil Boc a ieşit din şedinţa Executivului câteva minute, pentru a discuta cu un oficial de la Bruxelles. După-amiază, sosit la Parlament, unde avea să poarte o discuţie cu deputaţii PDL care au trădat la moţiune, Emil Boc a afirmat că nu există nici un membru al Cabinetului care să fi demisionat ieri din funcţie, dar a evitat să precizeze clar dacă intenţionează să recurgă la o schimbare în formula guvernamentală. Întrebat dacă sunt miniştri care au renunţat astăzi la portofoliile deţinute, Boc a răspuns: "Nu este vorba de nici o demisie depusă, iar în privinţa remanierilor există o singură regulă: ele se fac, nu se discută".

La vârful PDL se ştie că va avea loc o remaniere, însă, cel mai probabil, după ce duminică liderii partidului vor merge la Cotroceni, unde au fost convocaţi de Traian Băsescu pentru "analiza activităţii guvernamentale". Şeful statului se află într-o vizită de două zile la Bruxelles, urmând să revină astăzi în ţară.

×
Subiecte în articol: politic