x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ambasada SUA reiterează mesajul celui de-al 33-lea preşedinte american. Vezi ce a spus Harry S. Truman despre Regele Mihai al României.

Ambasada SUA reiterează mesajul celui de-al 33-lea preşedinte american. Vezi ce a spus Harry S. Truman despre Regele Mihai al României.

24 Iun 2011   •   12:57
Ambasada SUA reiterează mesajul celui de-al 33-lea preşedinte american. Vezi ce a spus Harry S. Truman despre Regele Mihai al României.

Ambasada SUA la Bucuresti nu a raspuns direct scrisorii adresate ambasadorului Mark Gitenstein de co-presedintii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu, in care acestia i-au solicitat sa se exprime in legatura cu declaratia presedintelui Traian Basescu despre Regele Mihai.

In locul raspunsului direct, Ambasada a dat publicitatii doua documente. Primul: alocutiunea celui de al 33-lea presedinte american presedintelui Truman referitor la monarhul roman, cu prilejul decorarii Regelui Mihai cu Legiunea de Merit (cea mai inalta distinctie militara americana). Al doilea: textul inscris pe placa de pe Memorialul Holocaustului din Bucuresti.

Iata ce a spus Truman despre cel pe care Traian Basescu l-a facut 'tradator' si 'sluga la rusi': "Majestatea Sa Regele Mihai I al Romaniei a dat dovada de un comportament exceptional de merituos in exercitarea unui serviciu remarcabil pentru cauza Natiunilor Aliate in lupta lor impotriva Germaniei hitleriste. In iulie si august 1944, Natiunea sa, aflata sub dominatia unui regim dictatorial asupra caruia Regele nu avea niciun control, aliindu-se cu agresorii germani, el, Regele Mihai I, a reusit sa dea tel, directie si inspiratie fortelor interne, necoordonate pana atunci, care se opuneau conducerii dictatorului. Desi capitala era inca dominata de trupele germane, pe 23 august 1944, in culminarea eforturilor sale, el insusi, din proprie initiativa si fara a se gandi la siguranta personala, a dat semnalul unei lovituri de stat ordonand garzilor palatului sau sa-l aresteze pe dictator si pe principalii lui ministri. Imediat dupa, intr-o inspirata proclamatie catre tara, adresata la radio, el a informat Natiunea despre decizia lui de a scoate Romania de sub jugul nazist si a chemat Armata sa se intoarca impotriva trupelor germane si sa ucida soldatii, sa-i ia prizonieri sau sa-i alunge din tara. Pusi in fata acestui frontal si puternic act din partea suveranului lor, raspunsul poporului roman si al Armatei Romane a fost imediat si din toata inima. Rezultatul: in doar cateva zile, cea mai mare parte a teritoriului Romaniei a fost eliberat de sub controlul nazist, si principala linie a rezistentei germane pe frontul de sud-est a fost retrasa cu cinci sute de kilometri spre nord-vest. Prin judecata lui superioara, prin indrazneala actiunii sale si prin inaltul caracter al conducerii sale, Regele Mihai I a avut o contributie extraordinara la cauza libertatii si democratiei".

Co-presedintii USL, Victor Ponta si Crin Antonescu au aratat, in scrisoarea trimisa ambasadorului SUA, ca declaratiile presedintelui au minimalizat rolul maresalului Ioan Antonescu in deciziile luate si au incercat "mutarea vinovatiei exclusiv in zona Regelui Mihai, in ciuda realitatii consemnate si de sursele istorice, dar si de pozitiile publice exprimate de partenerii occidentali ai Romaniei".

Raspunsul la aceasta solicitare de clarificare exista pe placa aflata pe Memorialul Holocaustului din Bucuresti, unde este scris: "Holocaustul in Romania, 1940-1944. In timp ce Germania nazista, aliatii si colaboratorii ei implementau planurile de distrugere a evreilor europeni, care vor fi cunoscute sub numele de Holocaust sau Shoah, statul roman a dezlantuit propria persecutie sistematica a evreilor care a fost anticipata de legislatia antisemita a anului 1940. Pogromurile din Dorohoi si Galati, din iunie 1940, cele din Bucuresti, din 1941, si Iasi din iunie 1941, au lasat in urma mii de morti si au marcat inceputul distrugerii organizate a evreilor romani. In octombrie 1941, regimul Ion Antonescu a inceput deportarea evreilor din Basarabia si Bucovina in Transnistria, declansand genocidul, cu scopul eliminarii populatiei evreiesti a tarii. Intre anii 1940-1944 statul roman a fost responsabil pentru moartea a cel putin 280.000 de evrei romani si ucraineni. De asemenea, 25.000 de persoane de etnie roma au fost deportate in Transnistria, unde 11.000 au pierit. In primavara anului 1944, autoritatile maghiare de ocupatie din regiunile de nord-vest ale Romaniei au deportat 135.000 de evrei transilvaneni la Auschwitz, unde au fost omorati de Germania nazista. Natiunea romana si guvernul ei au ridicat acest memorial ca un loc permanent de amintire si ca un avertisment adresat generatiilor viitoare".

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la B1 TV, ca decizia Regelui Mihai de a abdica a fost "un act de tradare", el adaugand totodata ca relatia sa de apropiere cu printul Paul a fost un gest pentru a proba ca nu are nimic cu Casa Regala.

"Tot continuam sa consideram ca abdicarea regelui a fost un mare act patriotic. Nu. A fost un act de tradare a interesului national al Romaniei. Din partea regelui. Acesta este punctul meu de vedere", a spus Basescu.

"Vedeti, noi inca nu ne asezam corect valorile. Spre exemplu, pentru noi toti si pentru istorie, Antonescu ramane responsabil de Holocaust impotriva evreilor si a tiganilor, ducerea lor in Transnistria, nu stiu ce. Nimeni nu spune ca statul roman avea un sef de stat atunci. Asta (maresalul Antonescu - n.r.) era doar prim-ministru atunci. Unora le dam averi, iar pe altii ii consideram criminali de razboi - seful de stat si prim-ministru. Doar pentru ca unul a fost sluga la rusi si a lasat tara prin abdicare il iertam, de toate pacatele?", a mai comentat Basescu.

Declaratiile presedintelui au fost criticate atat de catre lideri politici, inclusiv membri ai PDL, cat si de reprezentanti ai mediului academic, societatii civile si presei.

Presedintele Traian Basescu a refuzat, vineri, sa faca vreo clarificare fata de declaratia sa referitoare la Regele Mihai, raspunzandu-i unui jurnalist care a insistat asupra subiectului, in nota artagoasa cu care ne-a obisnuit: "Tocmai la Bruxelles v-ati gandit ca nu puteti dormi de clarificari?"

×