x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ambasadorul SUA: Vrem să vedem România devenind o democraţie eficientă

Ambasadorul SUA: Vrem să vedem România devenind o democraţie eficientă

14 Iun 2010   •   00:00
Ambasadorul SUA: Vrem să vedem România devenind o democraţie eficientă
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat că prioritatea Statelor Unite este aceea de a vedea România devenind o democraţie eficientă susţinută de o piaţă liberă activă, transparentă, iar în acest scop este necesară nu doar reducerea deficitului, ci şi extinderea sectorului privat, scrie Mediafax.

"Astăzi, ca şi în ultimii 130 de ani, prioritatea Statelor Unite este aceea de a vedea România devenind o democraţie eficientă susţinută de o piaţă liberă activă, transparentă şi eficientă. Pentru a reuşi, România trebuie nu doar să-şi reducă deficitul, aşa cum i-au cerut Fondul Monetar Internaţional şi alte organizaţii internaţionale de creditare, ci şi să îşi lărgească sectorul privat. Astăzi, în România, doar 22% din populaţiei lucrează în sectorul privat. Comparaţi acest procent cu cele din ţările vecine de succes: 43% în Germania, 40% în Slovenia sau 36% în Ucraina. Din acest punct de vedere, România este cu doar jumătate de procent înaintea Moldovei, care abia începe să îşi dezvolte economia de piaţă", a spus, luni, ambasadorul Mark Gitenstein.

El a adăugat că ambasada americană se implică semnificativ pentru sprijinirea sectorului privat, ajutând companiile americane, dar şi susţinând un mediu de afaceri benefic companiilor americane şi româneşti. "Pentru aceasta este nevoie de un sistem juridic transparent, lipsit de corupţie şi de un guvern care ia decizii previzibile şi raţionale", a comentat el.

"Bineînţeles că există şi alte domeni foarte importante pentru Statele Unite, în special domeniul securităţii. Sprijinul oferit de România în Irak şi Afganistan este apreciat în mod deosebit. Accceptul României de a găzdui sistemul de apărare antirachetă pe teritoriul său este extrem de important pentru Statele Unite şi pentru ţările vecine României. Sunteţi unul dintre cei mai de încredere aliaţi ai noştri din regiune şi avem nevoie de voi în continuare. Cu toate acestea, fără o economie eficientă şi robustă niciuna dintre aceste iniţiative strategice sau alianţe din care România face parte, nu este sustenabilă", a mai spus Gitenstein.

El a făcut aceste declaraţii la un eveniment organizat pentru a marca 130 de ani de relaţii bilaterale între România şi SUA. Gitenstein şi-a început discursul evocând personalitatea lui Eugene Schuyler, primul diplomat acreditat al SUA în România.


El a adăugat că toţi aceşti factori - stabilitatea economică, salariile mai mari şi condiţiile mai bune de lucru din America- influenţează în continuare fluxul de imigranţi dintre SUA şi România. "De aceea, Visa Waiver rămâne un subiect bilateral atât de important. În cei peste 50 de ani de fascism şi comunism, aceşti factori au devenit şi mai accentuaţi. Însă după Revoluţia din 1989, cu sprijinul Statelor Unite, prin aderarea sa la NATO şi UE şi cu sprijinul altor aliaţi occidentali, România a început să-şi dezvolte o economie pe care o poate susţine prin forţe proprii. Acesta este principalul scop al deciziilor dureroase pe care actualul guvern român le va lua în următoarele zile. Aşa cum a declarat preşedintele Parlamentului European, aflat aici, în Bucureşti săptămâna trecută, România trebuie «să îşi vindece economia, iar pentru a face acest lucru, trebuie să luăm medicamente care au un gust rău, dar care sunt necesare»".

"Acum, în 2010, Guvernul SUA şi Guvernul României speră că românul obişnuit, oricine ar fi el, îşi va putea realiza visurile chiar aici, în frumoasa României, poate chiar în Botoşani, ori în Bucovina, regiunea mănăstirilor pictate, sau în minunata Deltă a Dunării, unde mi-am petrecut weekendul. Ne dorim să îşi realizeze visurile aici, în România, nu la 8.000 de kilometri depărtare. Acest lucru a început deja să se întâmple. Însă eu cred că adevărata responsabilitate a Statelor Unite este aceea de a vă ajuta să reconstruiţi pieţele libere şi să vă consolidaţi democraţia. Aceasta ar fi cea mai valoroasă moştenire a ultimilor 130 de ani, de care sung sigur că şi Eugene Schuyler şi Louis Bralower ar fi mândri", a mai comentat Gitenstein.

×
Subiecte în articol: politic