x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Amnezie pentru Macovei

Amnezie pentru Macovei

de Victor Ciutacu    |    16 Feb 2007   •   00:00
Amnezie pentru Macovei

In 2007, Emil Boc acuza dezbaterea unei motiuni simple privind demite-rea ministrului Monica Macovei. In 2002, acelasi Boc semna motiunea simpla prin care se cerea demiterea ministrului Miron Mitrea.

Emil Boc l-a acuzat vehement pe Nicolae Vacaroiu ca ar fi acceptat, anticonstitutional, dezbaterea motiunii simple, in care s-a cerut demiterea ministrului Monica Macovei. In 2002 insa, acelasi Emil Boc semna alaturi de colegii sai de la PD o motiune simpla prin care solicita demiterea ministrului Miron Mitrea.

Presedintele PD, Emil Boc, a anuntat, a doua zi dupa adoptarea motiunii simple anti-Macovei, ca Alianta D.A. va lua in calcul posibilitatea revocarii din functie a presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu.

REVOCARE VACAROIU. "Potrivit Regulamentului Senatului, presedintele Senatului avea obligatia sa nu puna pe ordinea de zi, spre dezbatere, acele motiuni care prin continutul lor au conotatii specifice uneia de cenzura. Trebuia sa inlature acea prevedere din continutul motiunii. Era obligatia exclusiva a presedintelui Senatului. Prin aceasta, Nicolae Vacaroiu a incalcat grav prevederile Regulamentului si Constitutiei si poate face obiectul revocarii din functie", a explicat liderul democrat. Interventia liderului democrat s-a constituit ca o reactie de sprijin a ministrului Justitiei, in contextul in care, conform spuselor lui Boc, "Monica Macovei a deranjat si deranjeaza, dar este sanatos pentru sistemul politic din Romania".

CAZUL MITREA. Istoria relativ recenta demonstreaza insa ca, macar la capitolul "motiuni simple", Emil Boc are o memorie profund selectiva. Astfel, la data de 7 mai 2002, in plina guvernare PSD, la Camera Deputatilor a fost depusa motiunea simpla "Coruptia institutionalizata - Adrian Nastase si Miron Mitrea". Documentul viza condamnarea publica a faimoasei afaceri "Maritime Training Center Television", prin care, conform semnatarilor, "circa 6 milioane de dolari din bugetul unor mari si importante companii de stat de interes national au fost spoliati in favoarea unor firme romanesti si straine". In finalul motiunii, sustinuta la vremea respectiva de 29 de parlamentari de la PD si 27 de la PNL, lui Adrian Nastase i se cerea, intre altele, ca, "in virtutea raspunderilor constitutionale si legale ce ii revin, sa prezinte explicatii in fata plenului Camerei Deputatilor". De asemenea, la punctul 2 parlamentarii opozitiei solicitau imperativ premierului "sa il demita pe dl. Mitrea Miron Tudor, ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, precum si pe Selaru Ion, secretar de stat in acelasi minister". Printre semnatarii motiunii simple care cerea demisia unui ministru (postata pe www.jurnalul.ro), similara celei care a vizat-o pe Monica Macovei, se numara, la pozitia 6, fix Emil Boc, la acea vreme deputat. Alaturi de el, nume mari ale democratilor (Gheorghe Barbu, Radu Berceanu, Anca Boagiu, Sorin Frunzaverde, Ioan Oltean sau Adriean Videanu).

DESTINE DESPARTITE PESTE VREMI...
Click pt a mari imaginea
Click pt a mari imaginea
Printre liberalii care s-au raliat incercarii vocale a PD de a obtine, printr-o motiune simpla, destituirea pentru coruptie a lui Miron Mitrea se numarau "scriitorul de biletele" Calin Popescu Tariceanu, "petroliberalul" Dinu Patriciu, fostul manager de la RAFO, Marin Anton, avocatul de succes al ALRO Slatina, Valeriu Stoica, "clienta CNSAS" Mona Musca, "pacientul Sanatatii", Eugen Nicolaescu, si "mostenitorul" de profesie, Andrei Chiliman

Ministrul, aparat de Curtea Constitutionala

de LAVINIA DIMANCEA
Marin Raica/JURNALUL NATIONAL
TERMEN. Judecatorii Curtii Constitutionale se vor ntruni miercuri pentru a discuta situatia Monicai Macovei
Motiunea anti-Macovei, adoptata la Senat, nu poate avea ca efect demiterea ministrului Justitiei, sustin surse din cadrul Curtii Constitutionale, care invoca in acest sens atat Regulamentului Senatului, cat si prevederile Legii fundamentale.

Potrivit surselor citate, Regulamentul Senatului, ca si cel al Camerei Deputatilor, stipuleaza ca o motiune simpla nu poate avea ca efecte elemente specifice motiunii de cenzura, respectiv demiterea (a Guvernului in cazul motiunii de cenzura sau a unui ministru, in cazul motiunii simple). "Este un lucru interzis de Regulament", sustin sursele noastre.

Intr-adevar, articolul 155, alineat 2, din Regulamentul Senatului, prevede ca "presedintele Senatului nu va supune dezbaterii motiunile simple (...) care vizeaza finalitati specifice motiunii de cenzura", lucru pe care presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, nu l-a facut, avand in vedere ca motiunea initiata de PC solicita demiterea din functie a ministrului Justitiei.

INCA UN MOTIV. In al doilea rand, ne-au precizat sursele citate, conditiile in care inceteaza mandatul unui ministru sunt prevazute clar in Constitutie, intre acestea neregasindu-se demiterea membrilor Guvernului in urma adoptarii motiunilor simple. "Functia de membru al Guvernului inceteaza in urma demisiei, a revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, a decesului, precum si in alte cazuri prevazute de lege", stabileste articolul 106 al Constitutiei. "In consecinta, dispozitia din Regulamentul Senatului conform careia motiunile adoptate sunt obligatorii pentru Guvern se aplica pentru ceea ce are dreptul Guvernul sa faca, dar nu si pentru demiterea unui ministru", au mai spus sursele citate. In plus, acestea i-au contrazis pe cei care au spus ca Regulamentul Senatului are caracter de lege organica, printre care si Nicolae Vacaroiu, sustinand ca acesta nu reprezinta decat "cadrul de organizare si functionare a unei Camere a Parlamentului", avand "putere" doar in interiorul Camerei si in raportul cu celelalte autoritati ale statului.

PD CONTESTa VOTUL LA MOtIUNE
Democratii au anuntat ieri ca vor sesiza Biroul Permanent al Senatului n legatura cu votul pentru motiunea Macovei, dupa ce presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a prezentat presei nregistrarea video a votului n care senatorul PRM Dan Claudiu Tanasescu poate fi zarit votAnd de doua ori. Tanasescu sustine nsa ca a „mimat" de fapt unul dintre voturi, pentru a demonstra ca se face „politie politica", filmAnd cine si cum a votat. Democratii l contrazic, distribuind captura video n care acesta e vazut cu mAna n urna si la momentul „mimarii". Gheorghe Funar si de liberalul Radu CAmpeanu au confirmat „gluma", iar procesul-verbal ntocmit de comisia de vot arata ca numarul bilelor nefolosite este exact zece, cAt numarul senatorilor declarati absenti la motiune. Potrivit vicepresedintelui Senatului, Teodor Melescanu, si daca se va dovedi ca Tanasescu a votat de doua ori, nu se va putea anula decAt votul sau, nu si rezultatul motiunii.
  • Oana Stancu, Aniela Nine
  • ×