x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Analiza BBC - Efectul Wielgus

Analiza BBC - Efectul Wielgus

de Delia Zahareanu    |    10 Ian 2007   •   00:00

Scandalul recentei demisii a Arhiepiscopului de Varsovia , Stanislav Wielgus, a determinat BBC sa analizeze cazurile faimoase de scandaluri provocate de colaborarea unor personalitati importante cu fosta politie politica in tarile din estul Europei.

Articolul mentioneaza si cazuri in care sefi de stat au fost banuiti de legaturi cu serviciile secrete ale perioadei de dinainte de 1989, cum este cazul lui Traian Basescu. "Domnul Basescu, capitan de nava in perioada comunista, a declarat ca a scris rapoarte de activitate pentru superiorii sai dupa calatoriile in strainatate, dar a negat ca ar fi lucrat vreodata pentru politia secreta", se arata in materialul BBC.

Presedintele Gheorghi Parvanov insa a recunoscut anul trecut ca a avut legaturi cu serviciile de securitate din vremea regimului comunist, fiind recrutat si lucrand sub numele conspirativ "Gotse". Dar modul convingator in care si-a prezentat cazul, sustinand ca nu a facut nici un rau ca agent de securitate, nu numai ca i-a adus simpatia electoratului bulgar, dar i-a asigurat inca un mandat in fotoliul de presedinte al tarii. Analiza atrage atentia asupra faptului ca doar in putine cazuri demnitarii deconspirati s-au retras din viata publica in aceasta parte a Europei.

×
Subiecte în articol: politic