x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Analiză pe Justiţie la Cotroceni

Analiză pe Justiţie la Cotroceni

de Gabriela Antoniu    |    29 Iul 2009   •   00:00

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit ieri la Cotroceni cu reprezentanţi ai instituţiilor statului pentru o discuţie despre Justiţie, urmare a solicitării CSM şi a ministrului Justiţiei ca şeful statului să medieze pe tema situaţiei din acest domeniu.



Întâlnirea are loc în contextul în care judecători au tras, cu o zi înainte, un semnal de alarmă privind colapsul în care vor intra instanţele ca urmare a subfinanţării sistemului judiciar. În acest sens, un magistrat ploieştean a prezentat într-o conferinţă de presă a Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR) o situaţie financiară referitoare la buget şi la datoriile cumulate, avertizând că problemele financiare se vor acutiza, iar din septembrie instanţele se aşteaptă la blocaje ale activităţii din lipsa banilor.

Ca urmare, Ministerul Justiţiei a reacţionat şi a precizat că nivelul finanţării sistemului judiciar a fost influenţat nefavorabil de condiţiile economice concrete din ultimele luni, iar demersurile Mi­nisterului Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti au limitat acest efect.

"Politica şi acţiunea instituţională a Ministerului Jus­tiţiei au fost şi vor rămâne în sensul obţinerii unei finanţări corespunzătoare pentru sistemul judiciar", a explicat Ministerul Justiţiei. În acest context, ministerul a anunţat că va so­licita sume suplimentare la rectificarea bugetară pentru buna funcţionare a instanţelor, în special pentru acoperirea cheltuielilor cu bunuri şi servicii. Nu în ultimul rând, Ministerul Justiţiei va solicita fondurile necesare pentru plata orelor suplimentare şi deblocarea posturilor vacante.

×
Subiecte în articol: politic