x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Anastase: E firesc să existe numai vot electronic la Camera Deputaţilor

Anastase: E firesc să existe numai vot electronic la Camera Deputaţilor

02 Noi 2010   •   00:00

Roberta Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor, a declarat, la finalul şedinţei Biroului Permanent, că susţine ideea înfiinţării unui cod de conduită care să reglementeze raporturile dintre putere şi opoziţie la Camera Deputaţilor. În plus, Anastase a spus că susţine ideea ca votul parlamentarilor să fie exprimat numai electronic şi nu prin ridicarea mâinii.

Roberta Anastase a spus că toţi liderii grupurilor parlamentare au avut deschidere pentru deblocarea situaţiei de la Camera Deputaţilor.

"Am discutat substanţial despre nevoia de corijare a regulamentului, de un aer european pe care să îl introducem în regulile noastre. Împreună cu liderii de grup vom mai avea în cursul zilei de astăzi o întâlnire pentru a stabili nişte paşi concreţi şi înfiinţarea unei comisii de regulament şi a unui cod de conduită la nivelul Camerei Deputaţilor. Trebuie să discutăm pornind de la chestiunile care sunt contradictorii în interiorul regulamentului, dar şi de la nevoia  de afirmare a parlamentarilor aleşi uninominal. Toate aceste lucruri trebuie să cadă în sarcina unei comisii destinate construirii unui nou regulament şi a codului de conduită", a spus Roberta Anastase, potrivit realitatea.net.

Aceasta a spus că lucrurile trebuie să intre pe un făgaş normal într-un termen rezonabil de timp.

Întrebată dacă susţine propunerea opoziţiei de eliminare a votului prin ridicarea mâinii, Anastase a răspuns că este absolut de acord. "Cred că este foresc ca să eliminăm orice fel de suspiciune asupra unui vot. E firesc să  existe numai vot electronic şi să urmăm procedurile de verificare a acestui vot pentru a nu mai exista probleme. Am avut deja câteva discuţii asupra paşilor pe care trebuie să îi facem înainte de orice vot final", a declarat Anastase.

Codul de conduită ar trebui să conţină, potrivit Robertei Anastase, reguli care să prevadă felul în care deputaţii se adresează unii altora, dar şi modalităţi de deblocare a situaţiilor de blocaj. "E important dialogul. Suntem o instituţie politică şi cel mai important este dialogul, chiar dacă ne desparte viziunile şi doctrinele. De fiecare dată este important să folosim acea instituţie, vitală la Parlamentul European, aceea a compromisului", a punctat preşedinta Camerei.

La întrebarea dacă opoziţia i-a mai cerut demisia, Anastase a răspuns că nu s-a discutat de persoane. "Nu la persoane de reduc problemele, ci la funcţionarea noastră", a spus ea.

×
Subiecte în articol: politic