x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Anca Dragu: Încercăm să convocăm plenul pentru votarea moțiunii de cenzură

Anca Dragu: Încercăm să convocăm plenul pentru votarea moțiunii de cenzură

14 Sep 2021   •   10:55
Anca Dragu: Încercăm să convocăm plenul pentru votarea moțiunii de cenzură
Sursa foto: Lucian Alecu

Anca Dragu declară că încearcă, împreună cu Ludovic Orban, să convoace plenul reunit pentru dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură inițită de USR PLUS și AUR. Ea afirmă, de asemenea, că este hărțuită de PNL-aripa Cîțu, care ar vrea s-o demită de la șefia Senatului.

Anca Dragu spune la RFI că sesizarea CCR de către Guvernul Cîțu nu poate opri parcursul moțiunii de cenzură.

„Un asemenea demers către CCR, o sesizare făcută din partea oricui, în cazul de față din partea Guvernului, nu are caracter suspensiv vizavi de parcursul moțiunii. Nu ar trebui să pună o pauză parcursului moțiunii de cenzură. În conformitate cu articolul 113 din Constituție, după trei zile de la citire, moțiunea trebuie să intre în dezbatere și vot. Atenție, Constituția spune după trei zile, nu la trei zile fix. Bun, poate este week-end, poate este o sărbătoare legală și atunci nu sunt trei zile, sunt patru, cinci, șapte zile, dar nu o lună, două sau niciodată (...). Dar pentru votul pe moțiune trebuie să avem cvorum de jumătate plus unu dintre parlamentari, deci din toți parlamentarii. Cu siguranță, în actuala formulă, probabil cvorumul va fi destul de greu de atins, pentru că vedem că PNL și PSD nu vor să participe în acest proces”, afirmă Anca Dragu.

Președinta Senatului precizează că face demersuri împreună cu șeful Camerei Deputaților, Ludovic Orban, pentru convocarea plenului în care să fie votată moțiunea de cenzură. Întrebată cine poate convoca plenul pentru acest lucru, ea a răspuns: ”Este pe de o parte decizia Birourilor Permanente reunite, dar și președinții Camerelor pot convoca plenul. Încercăm să facem această convocare, desigur, pentru că trebuie să ne asigurăm că moțiunea de cenzură își urmează parcursul constituțional. Avem un dialog (cu Ludovic Orban-n.r.), a fost solicitarea de altfel a liderilor de grup în ședința de săptămâna trecută, pentru convocarea plenului săptămâna aceasta, pentru dezbatere și vot”.

Anca Dragu spune că se simte hărțuită de liberalii din echipa lui Florin Cîțu, care ar vrea s-o demită din fruntea Senatului.

„Eu văd declarații războinice venite din partea PNL-aripa Cîțu și hărțuire de-a dreptul la adresa mea. Adică da, cred că nu se vor opri. Numai că demiterea președintelui Senatului trebuie să se facă cu majoritatea senatorilor, asta înseamnă că trebuie să se întâmple demiterea cu votul PSD-ului”, conchide Dragu.​

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: moţiune de cenzură