x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Anchetă în cazul taberelor portocalii

Anchetă în cazul taberelor portocalii

de Gabriela Antoniu    |    17 Iul 2009   •   00:00
Anchetă în cazul taberelor portocalii
Sursa foto: Constantin Duma/AGERPRES

Corpul de Control al Prefecturii Timiş a declanşat o anchetă în cazul taberei pentru copii provenind din zona Sânnicolau Mare, unde deputat este Alin Popoviciu (PDL), caz dezvăluit de Jurnalul Naţional la începutul acestei săptămâni.



În ediţia de marţi, 14 iulie, sub titlul "Copiii săraci, victime ale clientelei portocalii", Jurnalul Naţional dezvăluia ultima găselniţă a fostului ministrul al Tineretului Monica Iacob Ridzi: Şcoala de vară De 2 x mai competent care va avea loc la Mamaia şi Sinaia timp de două luni începând din 13 iulie.

Despre această şcoală de vară există bănuiala că, de fapt, ar fi o acoperire pentru recompense acordate membrilor de partid, suspiciunile fiind alimentate de informaţiile din ţară, unde Direcţiile de Tineret au fost prinse deja cu mâţa în sac. Şi era dat exemplul Timişului unde Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport a fost acuzată că ar fi trimis în tabără, la mare, 200 de copii selectaţi pe criterii politice, neţinându-se cont de faptul că principalii beneficiari ar fi trebuit să fie copiii cu rezultate bune la învăţătură şi proveniţi din familii sărace.

Scandalul a izbucnit după ce s-a aflat că ar fi fost trimişi mai ales copii din zona Sânnicolau Mare, preferaţi ai unor politicieni democrat-liberali. Ca urmare, prefectul de Timiş Mihai Bărcală declara pentru Jurnalul Naţional că va cere efectuarea unei anchete. Ieri prefectul de Timiş a anunţat începerea anchetei în acest caz.

El a explicat corespondentului Mediafax că la mijloc este o "neînţelegere" între directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret Timiş, Flavius Nastor, care provine din PD-L, şi adjunctul său, Radu Tîrpe, care provine din PSD, cei care s-au ocupat direct de distribuirea celor 250 de locuri în tabere subvenţionate de Ministerul Educaţiei.

Potrivit acestuia, "moda" copiilor trimişi în tabere pe locuri subvenţionate de Guvern pe criterii politice a existat şi în alţi ani, însă atunci totul era "trecut sub tăcere", deoarece atât directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret Timiş, cât şi adjunctul său proveneau din rândurile aceleiaşi formaţiuni politice.

MOŞTENIRE DE LA VETERANI
"Cei doi tineri directori ai Direcţiei Judeţene pentru Tineret au încercat să copieze atitudinea politicienilor mai experimentaţi, dar nu s-au înţeles. Problema este că Ministerul Educaţiei a alocat 250 de locuri în tabere pentru copiii nevoiaşi din judeţul Timiş. Direcţia pentru Tineret a comunicat că a făcut o adresă celor 99 de primării din judeţ prin care a cerut liste cu aceşti copii. Directorul Direcţiei spune că primele răspunsuri venite la Direcţie au fost din zona Sânnicolau Mare, unde deputat este Alin Popoviciu.

Domnul Tîrpe, adjunctul său, s-a dus la PSD şi s-a plâns şi de aici tot scandalul", a spus Băcală. "După ce domnul Tîrpe s-a plâns la partid (că locurile în tabere s-au dat pe criterii politice copiilor din zona Sânnicolau Mare ş n.r.) şi au apărut suspiciuni că aceste locuri au fost date pe criterii politice, Corpul de Control al Prefecturii a demarat o anchetă, pe care o coordonez personal", a mai spus prefectul.

PROBLEME DE PERSONAL
Mihai Bărcală s-a plâns însă că de anchetă se ocupă însă o singură persoană, întrucât celălalt membru al Corpului de Control este în concediu.

"Noi nu putem să verificăm apartenenţa politică a copiilor care au plecat în tabere. Noi verificăm dacă aceştia într-adevăr provin din familii nevoiaşe şi nu sunt copii de doctori sau avocaţi. Însă ancheta se desfăşoară greu, deoarece am un singur om la Corpul de Control. În total, la Corpul de Control sunt doi, dar unul e în concediu şi când se întoarce acesta, pleacă primul în concediu. Deocamdată, nu am apucat să mergem pe teren, am verificat doar la Direcţie", a spus prefectul de Timiş, Mihai Bărcală.

×
Subiecte în articol: politic