x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ANI / Fostul senator Şerban Brădişteanu riscă să îşi piardă averea

ANI / Fostul senator Şerban Brădişteanu riscă să îşi piardă averea

de Miruna Pasa Petru    |    Violeta Fotache    |    15 Sep 2008   •   00:00
ANI / Fostul senator Şerban Brădişteanu riscă să îşi piardă averea

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat, luni, instanţa competentă în vederea confiscării a circa 3,6 milioane de euro şi a încă 500.000 de dolari, sume ce ar fi fost obţinute nejustificat de cunoscutul chirurg Şerban Brădişteanu, în perioada în care acesta a fost parlamentar.  Brădişteanu a fost senator PSD de Vîlcea în perioada 2000-2004.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat, luni, instanţa competentă în vederea confiscării a circa 3,6 milioane de euro şi a încă 500.000 de dolari, sume ce ar fi fost obţinute nejustificat de cunoscutul chirurg Şerban Brădişteanu, în perioada în care acesta a fost parlamentar.  Brădişteanu a fost senator PSD de Vîlcea în perioada 2000-2004. 

TRAS DE MÎNECĂ. Suma invocată de ANI coincide cu presupusa mită pe care ar fi luat-o chirurgul în urma unei licitaţii pentru echipamente medicale, pentru care Brădişteanu răspunde, la ora actuală, în faţa instanţei, după ce procurorii DNA l-au trimis în judecată pentru fapte de corupţie.  Conform comunicatului ANI, “s-a mai constatat şi existenţa conflictului de interese în ceea ce priveşte achiziţionarea unor echipamente medicale, procedură în cadrul căreia Brădişteanu a deţinut calitatea de preşedinte al unei comisii de licitaţie”. Agenţia Naţională de Integritate menţionează că a fost sesizată de către Curtea de Apel Bucureşti în baza legii 144/2007 - privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate - cu modificările şi completările ulterioare. Sesizarea a făcut obiectul dosarului nr. 17/II/2008.  Din verificarea documentelor anexate sesizării, a declaraţiilor de avere ale fostului senator precum şi a documentelor suplimentare solicitate instituţiilor competente de către inspectorul de integritate, “s-a constatat o diferenţă vădită, nejustificată, între averea dobîndită şi veniturile realizate în mod legal de către persoana în cauză”.  Totodată, Agenţia Naţională de Integritate solicită instanţei constatarea nulităţii absolute, anularea contractului de achiziţie în valoare de 11.385.889,58 euro şi a beneficiilor patrimoniale rezultate în urma încheierii acestuia.


"Diferenţă vădită"

Actul de constatare al ANI, în cazul adus mai întîi în atenţia autorităţilor şi a opiniei publice de procurorii anticorupţie, a fost ieri trimis Secţiei de contencios administrativ a Curţii de Apel Bucureşti pentru ca instanţa să decidă dacă se dispune sau nu confiscarea averii fostului senator. Inspectorii de integritate au apreciat că Şerban Alexandru Brădişteanu a obţinut "o avere ce depăşeşte veniturile realizate în mod legal" în "mod nejustificat prin acţiunile desfăşurate, în calitate de preşedinte al comisiei de licitaţie organizată în vederea achiziţionării de echipamente medicale de înaltă performanţă pentru dotarea unor unităţi sanitare din reţeaua Direcţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a Spitalului «Profesor dr Constantin Angelescu», aflate în subordinea Ministerului Justiţiei". Sesizată chiar de Curtea de Apel Bucureşti să investigheze averea medicului Brădişteanu, după ce DNA ceruse instanţei demararea controlului acestei averi, ANI a constatat în urma verificărilor că există o "diferenţă vădită, nejustificată, între averea dobîndită şi veniturile realizate în mod legal de Brădişteanu", se arată în comunicatul ANI.

Se cere anularea contractului de achiziţie

Concret, inspectorii ANI au cerut ieri instanţei să confişte sumele de 3.595.333 de euro şi 500.000 de dolari obţinute nejustificat. Totodată, ANI cere Curţii de Apel "constatarea nulităţii absolute, anularea contractului de achiziţie în valoare de 11.385.889,58 de euro şi a beneficiilor patrimoniale rezultate în urma încheierii acestuia". ANI a mai constatat şi existenţa conflictului de interese în ceea ce priveşte achiziţionarea echipamentelor medicale pentru reţeaua sanitară a penitenciarelor româneşti, procedură în cadrul căreia el a deţinut calitatea de preşedinte al comisiei de licitaţie. Astfel, medicul-parlamentar nu doar că şi-a "încălcat în mod repetat atribuţiile pe care le avea, în scopul primirii unor avantaje", potrivit DNA, dar în acelaşi timp el a deţinut funcţia de director şi a reprezentat legal firma Arnell Development Ltd, societate care "a prestat" serviciile de "asistenţă vînzare pentru licitaţie Justiţie" România pentru firma CC Med AG Elveţia, cîştigătoare a licitaţiei.

"Discreţionar"

ANI face referire la anul 2001, cînd doctorul a fost numit preşedintele comisiei de licitaţie pentru achiziţionarea de aparatură medicală dintr-un credit extern garantat de Ministerul Finanţelor în numele statului român, în valoare de 20 de milioane de dolari, inclusiv dobînzile, comisioanele şi alte costuri. Potrivit ANI, Brădişteanu şi-a depăşit competenţele legale prin aceea că a întocmit caietul de sarcini atît în limba română, cît şi în limba engleză şi l-a distribuit participanţilor, sarcină ce revenea autorităţii contractante, şi nu preşedintelui comisiei de licitaţie, aşa cum rezultă din procesul-verbal al comisiei de licitaţie de la data de 10 octombrie 2001. Inspectorii de integritate susţin că a fost "atribuit discreţionar" contractul de furnizare aparatură medicală, cu valoare totală de 11.385.889,58 de euro, firmei elveţiene CC Med AG, fără a se ţine seama de factorii stabiliţi pentru evaluarea ofertelor, fişele de evaluare fiind întocmite de Brădişteanu, şi nu de membrii comisiei de evaluare, aşa cum ar fi trebuit. Brădişteanu s-a aflat în relaţii foarte apropiate cu reprezentanţii firmei CC Med AG, perioadele în care s-au întîlnit în Elveţia şi în Austria suprapunîndu-se cu perioadele de derulare a licitaţiei, arată ANI, bazîndu-se şi pe documentele Procuraturii St Gallen din Elveţia.

Transferurile din conturi    

În contul Arnell Development Ltd, condusă de Brădişteanu, CC Med AG Elveţia a transferat, potrivit actelor ANI care citează documentele bancare eliberate de UBS AG Elveţia, importante sume de bani, contul de operaţiuni în euro fiind alimentat cu suma de 3.595.333 de euro în perioada 13 mai 2002-13 iulie 2002. Licitaţia a fost viciată, notează ANI, motivul principal al acţiunii medicului-senator fiind interesul propriu. "Societatea Arnell Development Ltd a fost înfiinţată de Brădişteanu, veniturile acesteia provenind doar de la societatea CC Med AG Elveţia, una din cîştigătoarele licitaţiei organizate de Ministerul Justiţiei şi societatea CC Med International AG, ce aparţine grupului CC Med AG, iar singurul beneficiar al sumelor virate în cuantum de 3.595.333 de euro şi 500.000 de dolari de acest grup a fost Brădişteanu, care avea unica semnătură bancară şi era singurul cu drept de dispoziţie asupra tuturor conturilor bancare ale acestei societăţi offshore", susţine ANI în acţiunea depusă la instanţă.

Defalcat în conturile firmei doctorului au intrat, pe baza facturilor emise de Arnell Development Ltd pentru "asistenţă vînzare licitaţie Justiţie, România, 2002" următoarele sume de bani: 250.000 de dolari – la 1 mai 2002; 250.000 de dolari; 1.545.433 de euro – la 15 iunie 2002; 1.500.000 de euro, în baza facturii 10.402/30 martie 2002; 50.000 de euro, fără document justificativ, sumă achitată de CC Med AG Elveţia; 499.900 de euro în baza facturii 45.6.23/27 noiembrie 2002.

Doctorul riscă să-şi piardă casele

În acţiunea de verificare a averii doctorului Brădişteanu, inspectorii ANI au constatat că valoarea bunurilor imobile deţinute de medic se ridică la aproximativ 1.700.000 de euro, potrivit rapoartelor de evaluare. Din analiza fişelor fiscale, a adeverinţei de venit, precum şi a declaraţiilor de venit global, inspectorii de integritate au constatat că Brădişteanu nu avea cum să-şi achiziţioneze casele din cîştigurile legale. "Se prezumă că, în tot sau în parte, aceste bunuri nu au fost achiziţionate din veniturile realizate în mod legal", concluzionează ANI, arătînd că doctorul şi-a cumpărat casa de la Izvorani, judeţul Ilfof, şi casa din Bucureşti, de pe Strada Roma, în perioada în care conturile off-shorului pe care acesta îl conducea au fost alimentate de firma cîştigătoare a licitaţiei.

Răspunsul lui Brădişteanu

Avocatul medicului Brădişteanu, Alice Drăghici, a acuzat ieri ANI că a făcut sesizarea în privinţa averii clientului său "fără să aibă la bază nici un fel de control prealabil". Potrivit apărătoarei chirurgului, agenţia ar fi cerut Curţii de Apel Bucureşti confiscarea a patru milioane de euro din averea chirurgului doar pe baza unui rechizitoriu întocmit de procurorii anticorupţie, şi nu după verificările cerute de lege. "Agenţia a încălcat toate normele de procedură posibile. Mai mult, aceleaşi aspecte sesizate de ANI fac obiectul dosarului penal pe care îl are domnul Brădişteanu la Tribunalul Bucureşti. Suma respectivă a fost deja pusă sub sechestru în cadrul acestui proces", a susţinut Alice Drăghici. Avocatul ne-a declarat că va cere pentru aceste motive suspendarea procedurii administrative de confiscare. Primul termen de judecată al acestui dosar urmează a fi stabilit de Curtea de Apel Bucureşti. (

 

 

 

×