x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică ANI lasă un primar incompatibil să candideze

ANI lasă un primar incompatibil să candideze

de Dan Constantin    |    25 Apr 2012   •   15:33
ANI lasă un primar incompatibil să candideze

Gherghe Constantin este primarul in functie al municipiului Drobeta Turnu-Severin. In anul 2009, Agentia Nationala de Integritate a stabilit starea de incompatibilitate a primarului din Turnu-Severin, care detinea simultan functia de primar si pe cea de membru al Baroului din care nu a demisionat dupa alegeri. Decizia ANI a ramas definitiva si, ca atare, prefectul ar fi trebuit sa declanseze procedura de destituire a alesului. Numai ca prefectul, omul din teritoriu al Guvernului, pus sa vegheze la respectarea legii, nu a facut nimic in consecinta legii.

Prevederile legii stabilesc o interdictie de trei ani pentru ocuparea unei functii publice in situatia ramanerii definitive a starii de incompatibilitate. Gherghe Constantin, in continuare avocat, doreste sa se inscrie pentru un nou mandat sub culoarea, probabil, PDL, daca se va stabili nuanta! El figurase in declaratia de interese expusa la vedere ca presedinte al PNL, dar, intre timp, a fugit la PDL. Problema sa este insa clarificarea incompatibilitatii, asa ca a solicitat lamuriri de la ANI, care, sub semnatura lui Alexandru Catalin Macovei (inca presedinte la 3 martie 2012), a raspuns ingrijorarilor primarului.

ANI gaseste ca sanctiunea ANI din 2009 nu are efecte in 2012! Interpretarea lui Macovei ia in considerare o decizie a Curtii Constitutionale din 2 septembrie 2010, care totusi expliciteaza ca interdictia de trei ani opereaza conform legii. Macovei trage concluzia ca "nu este o interdictie privind exercitarea dreptului de a candida pentru ocuparea functiei de primar". Totusi, isi ia o marja de siguranta, ca rabinul din Buhusi, precizand ca "acesta reprezinta punctul de vedere al ANI, si nu o interpretare generala si obligatorie a normelor legale invocate". Asadar, nu este deloc clar daca Gherghe Constantin mai poate candida pentru Primaria din Drobeta Turnu-Severin.

×