x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Anticipate - Adio, dar raman cu tine

Anticipate - Adio, dar raman cu tine

de Monica Iordache Apostol    |    Oana Stancu Zamfir    |    04 Oct 2005   •   00:00
Anticipate - Adio, dar raman cu tine

In opozitie cu liberalii, democratii iau in calcul solutia anticipatelor daca sefii Parlamentului nu vor fi schimbati pana la sfarsitul acestei luni.

Conducerea Aliantei D.A. nu a reusit ieri sa ia o decizie finala pentru ingroparea temei anticipatelor pe marginea careia se tot fac declaratii saptamanal.

Dupa ultima dintre acestea, cea a liberalului Cornel Stirbet, vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a propus ieri in CNC o declaratie ferma in care Alianta sa anunte ca subiectul anticipatelor este inchis. "Membrii Consiliului National de Conducere al Aliantei au stabilit ca alegerile anticipate reprezinta o problema incheiata", a anuntat purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu. Cu o virgula insa: "Daca vor aparea cazuri deosebite, Alianta isi rezerva dreptul de a decide cele mai potrivite masuri".

TERMEN - OCTOMBRIE. Precizarea a fost ceruta de reprezentantii PD, care au ridicat problema schimbarii presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. Democratul Radu Berceanu a atras atentia, spun surse din Alianta, ca un esec in acest demers ar pune Alianta in situatia de a-si lua adio de la Parlament, pentru ca daca aceste propuneri nu vor trece, atunci si legile vor avea aceeasi soarta.

Punctul de vedere al PD a fost exprimat public de presedintele executiv, Adriean Videanu. Potrivit acestuia, Alianta si-a dat nu un termen, ci un "orizont de timp" pentru schimbarea lui Nastase si Vacaroiu - sfarsitul lunii octombrie. "Alianta are un angajament, alaturi de UDMR si PC. Daca nu se indeplinesc aceste etape, Alianta isi rezerva dreptul de a avea un punct de vedere pe care-l va face public la momentul oportun. Poate fi si acela al anticipatelor", a declarat Videanu.

Videanu a aratat totodata ca asteapta ca PC si UDMR sa fie solidare cu Alianta in acest "orizont de timp". "Vrem sa avem un angajament clar, pana la capat, din partea celor doua partide. Miercuri vom discuta cu ei aceste probleme", a completat Videanu.

"Da, dar nu au spus ce an, eu cred ca este vorba de 2008", a raspuns ironic presedintele Camerei, Adrian Nastase, cand a auzit noul termen pentru schimbarea lui din functie.

SEFII DE CONSILII JUDETENE RAMAN IN FUNCTIE
Daca in privinta sefilor Parlamentului, calendarul Aliantei a capatat un nou "orizont de timp", sefii consiliilor judetene au capatat intreg mandatul. "Propunerea mea catre colegi este sa mentinem revocarea presedintilor CJ cu jumatate plus unu din voturile consilierilor, insa din 2008", ne-a declarat ieri ministrul de Interne, Vasile Blaga. El a prezentat ieri conducerilor ADA si PD proiectul pachetului de legi din domeniul administratiei, la o prima lectura. Potrivit lui Videanu, Blaga a anuntat ca nu doreste asumarea raspunderii pentru modificarea legilor administratiei, ci dezbaterea lor in Parlament, dupa o consultare prealabila a Uniunii Consiliilor Judetene si a Asociatiei primarilor de municipii.

×
Subiecte în articol: politic alianta