Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat marţi că apartenenţa României la NATO reprezintă cea mai mare reuşită diplomatică şi istorică a României.
'Sărbătorim azi 10 ani de la intrarea României în NATO, spun bine sărbătorim, pentru că apartenenţa ţării noastre la Organizaţia Tratatului de Nord este probabil cea mai mare reuşită diplomatică şi istorică a României, este o şansă uriaşă şi o premisă pentru viitorul optimist al acestei ţări. Niciodată România nu a avut în istoria sa atâtea şi asemenea garanţii de securitate, niciodată România nu a făcut parte în toată istoria sa dintr-un asemenea club care reuneşte cele mai importante valori la care astăzi umanitatea civilizată, deci democratică a ajuns, niciodată în istoria sa România nu a avut mai multă importanţă, mai multă greutate şi mai multe resurse geostrategice decât astăzi prin apartenenţa sa la NATO', a spus Antonescu la şedinţa şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 10 ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Nord Atlantic.
El a mulţumit în numele PNL Armatei Române şi structurilor operative de inteligenţă, arătând că acestea dovedesc profesionalism, loialitate, devotament şi spirit de sacrificiu.
'Au dovedit-o în procesul complicat de reformă internă, au dovedit-o cu preţul sângelui de atâtea ori, în Balcani, în Irak, în Afganistan. Astăzi din nou Armata Română este un segment de elită al societăţii româneşti şi este poate instituţia din România cea mai respectată de toţi parteneri noştri externi', a afirmat Antonescu.
De asemenea, liderul liberalilor le-a mulţumit cetăţenilor pentru sprijinirea aderării la NATO.
'Sunt convins că acest consens al cetăţenilor a generat şi întreţine şi consensul, probabil singurul consens fertil din clasa politică românească, pe care îl dovedim în această privinţă toţi. (...) România este o ţară în care există consens, încredere, optimism în interiorul şi în sprijinul acestor instituţii şi acestei direcţii şi acesta este unul din marile atuuri, poate insuficient exploatat, ale României', a spus liderul PNL.
El le-a mulţumit şi personalităţilor care au lucrat la proiectul de aderare la NATO.
'Nu-i putem - şi dacă vrem - numi pe toţi, dar voi numi azi doi oameni, pentru că mi se pare că încă şi în această privinţă trebuie să le fie făcută dreptate. Mulţumesc în numele PNL majestăţii sale regele Mihai I, mulţumesc în numele PNL d-lui preşedinte Emil Constantinescu. Nu sunt singurii care au lucrat şi care şi-au asumat decizii curajoase, în cazul preşedintelui Constantinescu, dar sunt poate oamenii ale căror merite au fost, până acum cel puţin, cel mai adesea trecute în umbră', a apreciat Antonescu.
Liderul PNL a mai spus că apartenenţa la NATO este o şansă istorică pentru România, dar că în acelaşi timp este preţioasă ca premisă, pentru că este şansa pentru construcţia de instituţii, de proiecte, de mentalităţi şi de decizie.
Antonescu a susţinut că există două iluzii periculoase în Europa, una fiind sentimentul că războiul rece este de domeniul istoriei.
'Realităţile de astăzi (...) ne arată că nimic nu este ireversibil în istorie şi cine nutreşte iluzia că libertatea este câştigată o dată pentru totdeauna, că pentru ea nu trebuie să continui să te lupţi, că pentru ea nu trebuie să continui să investeşti se înşală', a afirmat el.
Liderul PNL a menţionat că a doua iluzie europeană este legată de faptul că obligaţia şi cheltuielile apărării libertăţii democratice revin din oficiu SUA.
'Noi, ca europeni, şi toţi ceilalţi europeni trebuie să înţelegem că nu putem să nu contribuim, să nu ne preocupăm şi să nu lucrăm pentru libertatea comună şi pentru valorile comune ale noastre ca şi ale celor de peste Atlantic. De aceea, de pildă, angajamentul pe care noi în România l-am făcut de a aloca minimum 2% din PIB cheltuielilor de apărare, angajament pe care nu l-am putut îndeplini şi pe care nu l-a îndeplinit cred nimeni atât cât s-a angajat şi în Europa şi în contextul crizei economice, trebuie astăzi luat în serios', a completat Crin Antonescu.
În final, el a urat 'La mulţi ani!' României în NATO şi Armatei Române.
La şedinţa solemnă a Parlamentului participă o serie de personalităţi. Premierul Victor Ponta şi miniştri ai Cabinetului său au ales să stea în băncile din sală, în timp ce alţi miniştri, ca Ioana Petrescu, Robert Cazanciuc, Alexandru Cotovelea, Gabriela Szabo, se află la prezidiul din faţa sălii. Preşedintele Traian Băsescu stă la prezidiu, pe un scaun special.