x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu: Când PSD spune că PNL dă prezidenţiabilul, e un câştig pe care PNL nu-l mai pierde

Antonescu: Când PSD spune că PNL dă prezidenţiabilul, e un câştig pe care PNL nu-l mai pierde

22 Feb 2013   •   17:48
Antonescu: Când PSD spune că PNL dă prezidenţiabilul, e un câştig pe care PNL nu-l mai pierde
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat în cadrul congresului partidului că în momentul în care PSD angajează faptul că este nevoie de susţinerea unui candidat liberal la preşedinţie, PNL nu mai pierde acest "câştig", indiferent dacă acel candidat ajunge sau nu şef de stat, informează mediafax.ro.

"În momentul în care PSD, ale cărui dimensiuni, istorie, caracteristici, gusturi le cunoaştem, pe toate, ajunge să angajeze împreună cu PNL că România are nevoie de unirea unor mari forţe politice, că are nevoie de suţinerea unui candidat, şi că acel candidat e liberal, ăsta e un câştig pe care PNL nu îl mai pierde, chiar dacă acel candidat va ajunge sau nu să fie preşedinte", a spus Antonescu.

Preşedintele PNL a adăugat că şansa acestui "câştig" pentru PNL nu a fost obţinută prin noroc sau conjunctural, ci ca urmare a asumării de riscuri, a curajului şi a muncii.

"Eu asta cred, eu cred că e şansa pe care ne-am obţinut-o nu prin noroc, conjunctură, cum spun unii, ci prin încredere, asumare de riscuri, curaj, muncă", a spus Antonescu.

În timpul congresului, Liderul liberal a susţinut formula alegerilor pe aceeaşi listă a preşedintelui PNL şi a întregii conduceri a partidului, prim-vicepreşedintele, vicepreşedinţii şi secretarul general. Antonescu a susţinut că nu l-au interesat niciodată soluţiile comode, cum ar fi fost uninominalul, ci soluţiile eficiente.

"Dacă aş fi ales soluţia comodă, dacă nu aş fi înţeles, nu aş fi crezut ceea ce cred până la capăt, că liderii unor partide în special sunt oamenii capabili să asume raţional şi responsabil riscuri. Dacă nu aş fi înţeles asta, dragii mei, în 2009 aş fi spus ca alţii «Partidul nu e pregătit să susţină un câştigător la Preşedinţie, stau deoparte şi văd cu cine negociez». Nu am făcut asta, mi-am luat riscul atunci ca persoană de a dispărea, nu doar din fruntea partidului, ci din viaţa politică, şi deşi ştiam câţi suntem, cum suntem, ce putere avem la acea bătălie. Eu personal am pierdut-o, PNL a câştigat-o", a susţinut Antonescu, făcând astfel referire indirectă la Călin Popescu Tăriceanu.

Liderul PNL a precizat că în situaţia în care opta pentru comoditate nu ar fi avut curajul să vină în faţa PNL să vorbească despre "cea mai mare grozăvie", şi anume o alianţă oficială, cu acte în regulă, cu PSD.

"Niciodată un om preocupat de soluţii comode nu ar fi făcut asta", a mai afirmat Antonescu.

"Câştigul a venit la PNL şi el va rămâne la PNL şi atunci când USL îşi va încheia misiunea, fie că Antonescu va fi preşedinte al României, fie că nu", a completat liderul PNL.

Conducerea PNL s-a reunit, joi seară, în Delegaţia Permanentă şi a adoptat proiectul de Statut propus Congresului. Propunerea pentru noul Statut al PNL prevede înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte, creşterea numărului de vicepreşedinţi până la 31 şi alegerea pe listă inclusiv a secretarului general.

În Delegaţia Permanentă au fost respinse amendamentele la Statut susţinute de Călin Popescu Tăriceanu, Andrei Chiliman şi Ludovic Orban care prevedeau alegerea uninominală a membrilor Biroului Permanent Central al PNL şi desemnarea candidatului PNL la funcţia de preşedinte al României prin votul tuturor liberalilor.

Primarul PNL al Sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat, joi, că este foarte dezamăgit de noul Statut adoptat de Delegaţia Permanentă şi că, în consecinţă, nu va participa la Congres, dar nici nu va face parte din vreun organism în care, eventual, potrivit acestei reglementări, ar avea dreptul să fie.

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, la finalul şedinţei Delegaţiei Permanente a partidului, că va lua partea la Congresul PNL, însă este "îngrijorat" şi "decepţionat" de atitudinea din partid şi de "somnolenţa democratică". 

×