Preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu, a declarat marţi că textul revizuit al Legii fundamentale va fi trimis la Curtea Constituţională, la Guvern şi la Comisia de la Veneţia, al cărei aviz este consultativ.
"Acest text va fi trimis, pe de-o parte, Guvernului pentru că, diplomatic, relaţia Comisiei de la Veneţia este cu guvernele şi Guvernul va trimite oficial Comisiei de la Veneţia pentru a evalua în ce măsură recomandările sale care, încă o dată, nu au fost foarte concrete, nu au spus aici, la articolul acesta eliminaţi, aici scrieţi aşa, au cerut în câteva cazuri reanalizări şi clarificări ca să se evite anumite confuzii. O să trimitem textul la Curtea Constituţională, aşteptăm de la Curtea Constituţională răspuns pentru că aici suntem în procedură obligatorie. După aceea va intra în dezbatere în Senat şi Cameră. Trecerea pe la CCR este obligatorie pentru că suntem în circuitul legislativ românesc. Comisia de la Veneţia are un aviz consultativ şi este, ca să spun aşa, o convenţie, nu o obligaţie", a spus Antonescu la finalul şedinţei Comisiei pentru revizuirea Constituţiei.
Comisia pentru revizuirea Constituţiei a adoptat marţi în unanimitate proiectul de revizuire a legii fundamentale.
Membrii comisiei au analizat observaţiile Consiliului Legislativ şi pe cele ale Comisiei de la Veneţia şi au adoptat mai multe amendamente.
Comisia a decis că Avocatul Poporului nu mai poate fi revocat din funcţie, iar interceptările telefonice pot fi dispuse de judecătorul instanţei competente să judece fondul cauzei numai în cursul procesului penal. De asemenea, Comisia a stabilit că Parlamentul poate fi dizolvat de către preşedinte în cazul în care Legislativul nu a acordat votul de încredere pentru învestitura a trei guverne succesive şi că şeful statului nu este obligat să consulte Parlamentul pentru a cere poporului să-şi exprime voinţa prin referendum.