x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Antonescu vrea să modifice Regulamentul Senatului: "Premierul să vină în plen o oră pe lună"

Antonescu vrea să modifice Regulamentul Senatului: "Premierul să vină în plen o oră pe lună"

02 Sep 2013   •   15:18
Antonescu vrea să modifice Regulamentul Senatului: "Premierul să vină în plen o oră pe lună"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că doreşte să iniţieze un proiect de modificare a regulamentului Senatului, prin care să se intensifice dialogul Guvern-Parlament, iar premierul să se poată adresa senatorilor timp de o oră în fiecare lună.

"Ni se reproşează că Parlamentul e doar un apendice amorf al Guvernului. Nu e aşa! Guvernul înţelege să respecte Parlamentul în deciziile sale majore. (...) Doresc să iniţiez un proiect de modificare a Regulamentului Senatului tot în acest sens, cu mai multă dezbatere în Parlament, cu un dialog Guvern-Senat mai intens şi formalizat cu o oră pe lună a primului-ministru, cu o formulă cu raportori pe proiecte de legi la comisii", a afirmat Crin Antonescu după şedinţa USL.

El a subliniat că, deşi USL are o majoritate de 70%, "face ce a cerut fostei puteri - reaşezarea unui dialog politic normal".

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a propus duminică, pentru următoarea sesiune parlamentară, întâlniri lunare ale senatorilor cu primul-ministru, introducerea noţiunii de parlamentar-raportor în cazul proiectelor de lege şi definirea clară a controlului pe care Legislativul îl are în anumite domenii.

O altă propunere a lui Antonescu este introducerea în regulamentul Camerei superioare a noţiunii de raportor la un proiect de lege.

"Presupune o ordonare mai spornică a dezbaterilor în comisiile de specialitate pe un proiect şi, în plus, responsabilizează un număr de parlamentari. Spun aceasta pentru că una dintre problemele mari pe care viaţa noastră parlamentară le are este aceea că mulţi parlamentari se simt insuficient ori chiar deloc folosiţi, simt că mai degrabă fac parte dintr-un număr de parlamentari care nu ar avea decât rolul de a consfinţi nişte hotărâri care se iau, desigur, de conducerile partidului din care fac parte, însă în exerciţiul lor de parlamentari, această postură de raportori, această obligaţie le-ar putea spori conţinutul şi responsabilitatea activităţii", a declarat Crin Antonescu la Piatra-Neamţ.

Preşedintele Senatului îşi mai doreşte, în noua sesiune, o definire a funcţiei de control parlamentar asupra unor domenii sau instituţii.

,,Nu faceţi, vă rog, nicio legătură aici cu justiţia, cu DNA, că nu este vorba de asta. Aceste instituţii nu se află, nu se vor afla şi nu trebuie să se afle, într-un stat de drept, sub control parlamentar. Eu mă refer, însă, la multe alte instituţii ale statului pentru care Senatul, respectiv Camera Deputaţilor ori Parlamentul, în ansamblu, au responsabilităţi", a precizat Crin Antonescu, potrivit Agerpres.

Liderul PNL a dat ca exemplu Institutul Cultural Român şi modul în care parlamentarii ar putea să-şi exercite controlul asupra unor instituţii.

"Nu se duc, nu se vor duce senatorii pe acolo (la ICR - n.r.) să spună celor care conduc institutul ce să facă. Dar este vorba de o activitate, de un bilanţ, de un buget pentru care Senatul este indirect responsabil", a mai precizat preşedintele Senatului.

×