x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică APADOR-CH solicită Avocatului Poporului să conteste la CCR legea privind donarea unui sistem de apărare Patriot Ucrainei

APADOR-CH solicită Avocatului Poporului să conteste la CCR legea privind donarea unui sistem de apărare Patriot Ucrainei

de Redacția Jurnalul    |    10 Sep 2024   •   15:43
APADOR-CH solicită Avocatului Poporului să conteste la CCR legea privind donarea unui sistem de apărare Patriot Ucrainei

APADOR-CH a trimis o cerere Avocatului Poporului pentru a contesta la Curtea Constituțională Legea nr. 246/2024, prin care România a donat Ucrainei un sistem de apărare Patriot. Legea a fost adoptată rapid de Parlament și promulgată de președinte, însă organizația atrage atenția că aceasta încalcă prevederile Constituției care interzic înstrăinarea bunurilor proprietate publică.

Conform Constituției României, bunurile aflate în proprietatea publică nu pot fi vândute sau donate, ci doar închiriate, concesionate sau oferite în folosință gratuită. APADOR-CH subliniază că, pentru a dona sistemul Patriot, nu era suficientă modificarea Legii 222/2017, ci și modificarea art. 136 alin. 4 din Constituție.

„Cele două motive de neconstituționalitate ce pot fi invocate în sesizarea către CCR ar fi următoarele:

1. Neclaritatea legii – Prin articolul unic din Legea 246/2024 au fost introduse la art. 1 al Legii 222/2017 trei noi alienate. Primul dintre ele este redactat neclar, aproape la limita logicii, neîndeplinind condițiile de claritate și previzibilitate cerute pentru o prevedere legală, în sensul art. 1 al. 5 din Constituție. Astfel, în art. (3/1) se prevede că:

„Un sistem de rachete sol-aer PATRIOT… face obiectul unor acte de donaţie către terţi, în condiţiile legii, prin hotărâre a Guvernului.”

Din redactarea acestui articol nu se înțelege clar dacă sistemul Patriot a fost deja donat sau urmează să fie, întrucât se folosește un verb la timpul prezent „face obiectul” și nici dacă e vorba despre un singur act de donație sau mai multe, întrucât se folosește pluralul „acte de donație”, pentru un singur sistem.

2. Proprietatea publică este inalienabilă – Prevederea din Constituție că bunurile proprietate publică sunt inalienabile înseamnă că bunurile proprietate publică nu pot fi nici vândute și nici donate. Ele pot fi doar: închiriate, concesionate sau date în folosință gratuită. Dar, statul nu poate renunța la proprietatea asupra lor, sub nicio formă (vânzare, donație etc.). Pentru ca statul să poată dona bunul proprietate publică (sistemul de rachete Patriot) nu era suficientă modificarea unei legi (în speță, a Legii 222/2017), ci și a Constituției, respectiv a art. 136 al. 4 din Constituție”, potrivit unui comunicat emis de APADOR-CH.

Organizația critică și formularea neclară a articolului introdus în Legea 222/2017, care reglementează donația sistemului de rachete Patriot. Textul legislativ nu clarifică dacă donația a fost deja efectuată sau urmează să aibă loc, și nici dacă este vorba despre un singur act de donație sau mai multe, fapt ce contravine cerințelor de claritate și previzibilitate impuse de art. 1 alin. 5 din Constituție.

„APADOR-CH consideră, așadar, că este neconstituțional nou introdusul alineat (3/1) la art. 1 din Legea 222/2017, conform căruia un sistem de rachete Patriot ar putea fi donat. Această prevedere, redactată confuz, este contrară atât art. 1 al. 5 din Constituție (care se referă la condiția de claritate a textului legal), cât și art. 136 al. 4 din Constituție, care interzice ca un bun proprietate publică să fie vândut sau donat.

Am cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională privind neconstituționalitatea noii Legi 246/2024. Vă vom ține la curent cu răspunsul primit”, a explicat Georgiana Gheorghe, Director executiv APADOR-CH.

×