x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Apare o nouă forţă naţionalistă: PRU + Forţa Naţională

Apare o nouă forţă naţionalistă: PRU + Forţa Naţională

de Sînziana Duţă    |    20 Mar 2017   •   10:50
Apare o nouă forţă naţionalistă: PRU + Forţa Naţională
Sursa foto: Michel CHRISTEN

Partidului România Unită și Forța Națională își vor uni forțele și vor pune bazele unui nou partid politic naționalist. Pe termen lung, noul pol al naţionaliştilor speră să atragă toate formaţiunile cu aceeaşi ideologie, inclusiv PRM şi partidul lui Marian Munteanu.

 

PRU și Forța Națională au anunțat, în weekend, la Târgu Mureş, decizia formării unui singur partid, invitat special fiind europarlamentarul Laurențiu Rebega, liderul FN. Fuziunea PRU cu Forța Națională se va finaliza în urma unui Congres care va avea loc în luna iulie a acestui an, în ciuda opoziției lui Bogdan Diaconu, președintele demis al PRU. „Este momentul în care România are obligația să arate că este membră cu drepturi depline a UE, nu are nimeni dreptul să ne impună lucruri pe care noi, ca stat, nu le dorim. Acesta este lucrul care ne-a unit, lucrul care ne face să devenim din ce în ce mai puternici, lucru care ne-a făcut demult să realizăm că idealurile noastre sunt comune și că ne dorim același lucru”, a explicat Laurențiu Rebega. Europarlamentarul a mai anunţat că își dorește să creeze un pol naționalist mai larg, în care să coopteze toate partidele care au reprezentat ideea de naționalism  în ultimii 27 de ani, printre care și Partidul România Mare, Uniunea Vatra Românească, PUNR, dar și partidul lui Marian Munteanu, Alianța Noastră. Rebega, singurul europarlamentar român din grupul „extremiștilor” europeni, a organizat anul trecut o conferință la Sinaia în care invitat de onoare a fost Marine Le Pen, liderul Frontului Național francez. De altfel, Forţa Naţională a copiat inclusiv sigla formaţiunii de extremă dreapta din Hexagon.

 

Ponta le-a urat „succes”

Susţinut de PRU în 2016, fostul premier Victor Ponta a primit cu entuziasm veste înfiinţării noului partid. „România chiar are nevoie de un partid cu adevărat naţionalist şi suveranist în sens modern, fără niciun derapaj xenofob sau şovin, fără stupidităţi antisemite şi excese antimaghiare, pur şi simplu pro-România şi pro-români! PSD şi PNL sunt partide care nu pot şi nu trebuie să iasă din matca proeuropeană şi proatlantistă, iar apartenenţa la PPE şi PES nici nu le permite vreo concesie”, a scris Ponta pe Facebook.

 

Sub comanda cuplului Bogdan Diaconu-Sebastian Ghiţă, PRU a fost singurul partid care şi-a asumat amnistia şi graţierea în campania electorală. Cu toate acestea, patrula lui Vlad Ţepeş a obținut doar 2,7% din voturi la alegerile din decembrie 2016.

 

Rezultatul alegerilor din Olanda, unde partidul naționalist condus de Geert Wilders a obținut 33% din voturi, i-a dat speranţe europarlamentarului Laurenţiu Rebega, liderul Forței Naționale.

×