x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică APD/Bubele scrutinului de duminică

APD/Bubele scrutinului de duminică

05 Dec 2008   •   00:00

Asociaţia Pro Democraţia (APD) a prezentat ieri problemele votul uninominal, cum ar fi rata alarmantă a absenteismului, fraude favorizate de atitudinea rigidă a BEC, pomana electorală, durata scurtă a campaniei electorale sau dimensiunea inegală a colegiilor.



Preşedintele APD, Cristian Pârvulescu, a declarat ieri că observatorii Pro Democraţiei au constatat multe nereguli în desfăşurarea alegerilor, dar acestea nu pot fi probate. El a spus că fraudele au fost favorizate şi de pomana electorală, de cumpărarea voturilor, a mai spus Pârvulescu. Liderul APD a adăugat că rata îngrijorătoare a absenteismului, de 60%, a fost cauzată de restrângerea de a vota doar la localitatea de domiciliu, migraţia forţei de muncă. Conform lui Pârvulescu, la aceste alegeri au fost probleme legate de finanţarea ocultă a campaniei, durata prea scurtă a campaniei, reglementări excesive ale CNA, abuzul de teme locale. El a criticat şi mărimea cauţiunii electorale pe care trebuia să o depună un candidat, numărul prea mare de semnături necesare pentru depunerea candidaturilor independente, dimensiunea inegală a colegiilor uninominale şi alocarea mandatelor. Pârvulescu a precizat că nici pragul electoral stabilit de 5% nu este corect, arătând că Asociaţia a propus un prag mai decent, de 3%.
Pârvulescu a mai spus că soluţiile pe care le propune ProDemocraţia sunt introducerea votului prin corespondenţă, electronic sau anticipat, depolitizarea BEC şi AEP. El este de părere însă că tactica bună este aceea de a aştepta până la modificarea legii privind alocarea mandatelor, deoarece în acest moment nu există o formulă clară de alocare.

×
Subiecte în articol: politic