x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Apostrofari intre Bucuresti si Kiev

Apostrofari intre Bucuresti si Kiev

04 Iun 2004   •   00:00

Premierul Adrian Nastase i-a transmis saptamana trecuta omologului sau ucrainean, Victor Ianucovic, o scrisoare in care apreciaza ca lucrarile de construire a canalului Bastroe pot avea consecinte negative pentru ecosistemul dunarean.

SILVIU SERGIU

Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Adrian Nastase l-a informat pe seful Executivului ucrainean, Victor Ianucovic, ca "efectele negative ale lucrarilor de constructie de pe bratul Chilia al Dunarii, incepute de partea ucraineana la 11 mai 2004, ingrijoreaza si preocupa autoritatile romane, organizatiile neguvernamentale, expertii independenti pe probleme de mediu, precum si unele institutii ucrainene". "Delta Dunarii reprezinta un ecosistem unic in Europa, iar posibilele daune provocate acestuia in partea ucraineana a Deltei l-ar putea afecta in intregul sau."

REGRETE. Prim-ministrul Adrian Nastase a aratat ca demersul sau se bazeaza nu numai pe prevederile conventiilor internationale in materie, dar si pe relatiile de buna vecinatate dintre Romania si Ucraina. (...) Totodata, s-a aratat ca, din pacate, pana in prezent, partea ucraineana nu a raspuns repetatelor demersuri ale partii romane, Ucraina incepand construirea canalului Bastroe in lipsa unor consultari bilaterale pe aceasta tema", se arata in comunicat. In finalul scrisorii, premierul Nastase i-a adresat premierului ucrainean un "apel personal de a se implica direct in gestionarea de catre Ucraina a problemei canalului Bastroe, astfel incat, aceasta problema sa fie scoasa de pe agenda bilaterala".

LOBBY. Pe de alta parte, aflat intr-o vizita de lucru in Elvetia, ministrul Justitiei, Cristian Diaconescu, a avut o intrevedere cu Peter Bridgewater, secretar general al Conventiei RAMSAR pentru protejarea zonelor umede. Cu acest prilej a fost ridicata si problema construirii Canalului Bastroe, solicitandu-se sprijinul pentru sensibilizarea comunitatii internationale in vederea stoparii lucrarilor la acest canal.

PROPUNERE. Aflat saptamana trecuta la Mamaia, la summit-ul sefilor de state din Europa Centrala, presedintele Ucrainei, Leonid Kucima, a declarat ca a acceptat propunerea presedintelui Ion Iliescu privind informarea partii romane in legatura cu lucrarile la canalul Bastroe, dar ca Ucraina nu are nevoie si de acordul organizatiilor ecologiste internationale. "Cand faceti ceva in tara voastra nu chemati observatori internationali. Vom sta la masa discutiilor: voi veti fi observatorii nostri si noi ai vostri", a afirmat Kucima. "Si Romania a fost criticata cand a inceput constructia unei autostrazi. Stiti in ce era economica traim, si proiectul acesta face parte din dezvoltarea economica. Va rog sa va uitati pe harta: Romania are trei canale, noi nu facem un nou canal, noi doar curatam un estuar si nu sunt incalcari ale normelor ecologice", a mai spus el.

×
Subiecte în articol: politic