x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Apune era Coldea. Zece generali SRI trecuţi în rezervă

Apune era Coldea. Zece generali SRI trecuţi în rezervă

de Marius Gîrlașiu    |    01 Aug 2017   •   10:50
Apune era Coldea. Zece generali SRI trecuţi în rezervă

Zece generali din Serviciul Român de Informaţii au fost trecuţi în rezervă prin decrete semnate, ieri, de preşedinte­le Klaus Iohannis. Cei zece retraşi la vatră sunt generali de brigadă cu o stea, printre aceştia aflându-se şi celebra Elena Istode, supranumită „Anaconda”. Fostă şefă a Direc­ţiei de Securitate Economică din cadrul SRI, generalul Elena Istode şi-ar fi depus de curând dosarul de pensie.

Zece generali SRI avansaţi în grad pe vremea fostului preşedinte Traian Băsescu au fost trecuţi în rezervă printr-o serie de decrete semnate de preşedintele Klaus Iohannis, a anunţat ieri Administraţia Prezidenţială. Cei zece „pensionaţi” sunt generalii Elena Istode, Daniel Zărnescu, Gheorghe Ceauşu, Sorin Gabriel Cozma, Viorel Adrian Stan, Marioara Morgoş, Vasi­lică Babiuc, Cornel Văleanu, Emilia Cristina Posaştiuc şi Constantin Marius Stoica, toţi generali de brigadă cu o stea în cadrul Serviciului Român de Informaţii. Aceste treceri în rezervă apar în contextul în care Guvernul Tudose pregă­teşte o ordonanţă de urgenţă care va modifica Legea pensi­ilor speciale pentru poliţie, armată şi servicii secrete, iar mulţi dintre oamenii din sistem preferă să se pensioneze acum, decât să rişte diminuările anunţate de Executiv. Un caz elocvent este cel al generalului Marcel Opriş, fostul şef al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, trecut în rezervă, la cerere, potrivit unui decret semnat mier­curea trecută de preşedin­tele Iohannis. Opriş era unul dintre cei mai longevivi şefi de servicii secrete din ţară, aflându-se în fruntea STS din decembrie 2005. Mulţi dintre cei zece generali SRI trecuţi ieri în rezervă au făcut parte din echipa fostului prim-adjunct al SRI Florian Coldea, trecut şi el în rezervă în luna ianuarie a acestui an, după scandalul declanşat de dezvă­luirile fostului deputat Sebas­tian Ghiţă. În locul lui Coldea, funcţia de prim-adjunct al directorului SRI a fost preluată, începând cu 24 martie, de către generalul de brigadă Răzvan Ionescu (45 de ani), fost căpitan SRI şi şef de unitate centrală specializată în combaterea ameninţărilor transfrontaliere.

 

Anaconda, „şefa acoperiţilor”

Cel mai cunoscut nume de pe lista generalilor trecuţi în rezervă este cel al Elenei Istode, cea supranumită „Anaconda” fiind fosta şefă a Direcţiei de Securitate Economică din cadrul SRI. Anaconda este cea despre care o bună parte din presă susţine că a condus divizia „acoperiţilor din SRI”, fiind responsabilă cu activitatea jurnaliştilor infiltraţi de SRI în redacţiile din România. De altfel, despre generalul Elena Istode apăruseră încă de săptămâna trecută infor­maţii pe surse că şi-a depus, de curând, dosarul de pensie. Generalul „Anaconda” a intrat în atenţia presei după ce s-a af lat că şi-a petrecut vacanţele alături de familia fostului deputat PSD Cris­tian Rizea. În luna ianuarie, jurnalistul Ion Cristoiu a publicat pe blogul său imagini cu Elena Istode în vacanţe de lux la Monaco şi Cannes alături de familia Rizea. Fostul deputat a explicat că imaginile datau din anul 2008, iar Elena Istode este de 20 de ani prietenă a familiei sale.

Fostul preşedinte al Comisiei pentru controlul SRI Adrian Ţuţu­ianu a precizat în trecut că membrii comisiei au fost informaţi că Elena Istode şi-a petrecut vacanţele alături de familia lui Cristian Rizea, la Nisa şi la Monaco. Istode ar fi informat condu­cerea SRI cu privire la acest lucru, motivând că a fost colegă de facultate cu soţia fostului deputat PSD.

 

×
Subiecte în articol: florin coldea Elena Istode