Desi in calitate de senator PC a votat Legea lustratiei, vicepremierul George Copos atrage atentia ca acest act normativ va avea un caracter represiv si ca va putea fi folosit ca arma in competitia politica.
Vicepremierul George Copos a explicat ieri ca a votat in favoarea proiectului de lege privind lustratia, deoarece PC doreste stabilitatea actualei guvernari si considera ca acest act normativ poate contribui la asanarea morala a politicii romanesti, la reformarea clasei politice. "Am vrut sa demonstrez inca o data ca nu sunt fascinat nici de putere, nici de politica. Nu am pus interesul personal in fata celui national, care este integrarea Romaniei in UE", ne-a declarat George Copos. El a explicat ca, daca avea vreun interes personal, putea sa voteze impotriva, votul sau fiind decisiv pentru respingerea proiectului de lege, adoptat la limita de plenul Senatului. AVERTISMENT. Vicepremierul considera insa ca acest demers legislativ tinde sa se materializeze mult prea tarziu si ca si-ar fi dovedit utilitatea daca ar fi fost adoptat si pus in practica la inceputul anilor 1990, impreuna cu punctul 8 al Declaratiei de la Timisoara. "Acum, dupa mai bine de 16 ani, aplicarea unei asemenea legi are un potential deloc neglijabil de a complica lucrurile, dovedindu-se a fi o adevarata cutie a Pandorei", spune George Copos. El este nemultumit ca, dupa atatia ani, vor fi lustrati si cei care au fost in UTC sau Uniunea studentilor, aratand ca cei care faceau parte din aceste organizatii "erau sefi de promotie, studentii cei mai buni". Exista posibilitatea ca prevederile acestei legi sa fie aplicate fara dreapta masura, incriminand de-a valma oameni care au facut rau societatii romanesti cu oameni care n-au facut rau. Atata timp cat criteriul principal al lustratiei il constituie functia ocupata - onorific sau nu - in diferite structuri ale statului comunist si nu faptele concrete ale persoanelor concrete, pericolul sanctionarii nediscriminatorii a celor buni laolalta cu cei rai este iminent", avertizeaza Copos. PERICOLE. In opinia vicepremierului, aplicarea Legii lustratiei dupa atatia ani nu va mai putea avea un caracter preventiv, ci unul represiv, "sanctionand mult prea tarziu un comportament politic care, in masura in care a fost nociv, si-a facut deja efectul timp de peste 16 ani de la inlaturarea comunismului". El considera ca exista pericolul ca aceasta lege sa fie utilizata in competitia politica, si, ca o solutie pentru contracararea eventualelor efecte negative ale acestei legi, propune ca aceasta sa fie pusa in concordanta cu Constitutia Romaniei si cu recomandarile CEDO. In final, Copos afirma ca se situeaza in categoria "celor care n-au facut rau nimanui pe timpul regimului comunist". "Daca insa Legea lustratiei, asa cum va fi ea aprobata, va statua incompatibilitatea mea cu vreo functie politica sau publica, ma voi supune fara intarziere prevederilor sale", promite vicepremierul, care a fost secretar in CC al UTC.
PC SUSTINE LEGEA
|
"PC va sustine pana la capat Legea lustratiei, pentru ca o considera necesara pentru clasa politica", a declarat ieri purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca. El a mentionat ca PC nu a facut o evaluare pentru a afla cati membri ar intra sub incidenta acestei legi. "Daca oricare dintre membri PC, inclusiv cei din conducere, vor intra sub incidenta legii, ei se vor supune prevederilor ei". In ce-l priveste pe liderul conservatorilor, Ciuca a mentionat ca acesta nu intra sub incidenta legii. "Domnul Voiculescu a declarat-o in mod public ca nu intra sub incidenta acestei legii si el a cerut in mod repetat verificarea sa din acest punct de vedere", a incheiat Ciuca. (Dana Piciu)
|
Citește pe Antena3.ro