x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Aş recomanda o încheiere rapidă a acestui subiect"

"Aş recomanda o încheiere rapidă a acestui subiect"

05 Iul 2009   •   00:00

Preşedintele PSD Mircea Geoană a acordat agenţiei Mediafax un interviu în care vorbeşte despre probleme ale actualităţii politice şi economice: activitatea guvernului, cazul Ridzi, evoluţiile şi perspectivele din PSD şi Coaliţie, alegerile prezidenţiale.



Liderul PSD spune că actualul guvern nu este "la înălţimea imensei majorităţi şi a forţei politice pe care o reprezintă însumat PSD şi PDL" şi că există "într-un fel, o abandonare a independenţei de gândire economică". Mircea Geoană îl vede pe Vasile Blaga ca pe un minstru "energic" şi un "exemplu pozitiv". "Nu cred că este util din punct de vedere politic să mă apuc dau note ca la "Dansez pentru tine" pentru acest Guvern. Percepţia generală, însă, este că acest Guvern nu este la înălţimea imensei majorităţi şi a forţei politice pe care o reprezintă, însumat, PSD şi PDL. Şi acest sentiment este un sentiment împărtăşit de majoritatea românilor. Aici este multă treabă de făcut şi sper ca primul-ministru şi ansamblul Guvernului să corecteze această percepţie.

Totodată, liderul PSD vede cazul Monica Iacob Ridzi ca pe "primul test de imagine şi de credibilitate al acestui Guvern". "Este primul test de imagine şi de credibilitate al acestui Guvern. Şi eu sper ca acest subiect să fie închis cât mai rapid, pentru că nu face bine percepţiei generale a Guvernului. Până la urmă este decizia primului-ministru şi a celor de la PDL ce fac cu un ministru din tabăra lor, dar eu cred că trenarea acestei discuţii este defavorabilă pentru imaginea generală a Guvernului. Eu aş recomanda o încheiere rapidă a acestui subiect", a spus liderul PSD

Geoană crede că este necesară o "recalibrare" a acordului cu FMI şi Comisia Europeană, că "orice creştere de taxe în perioadă de criză este o eroare". Unde a fost o decizie neinspirată a Guvernului şi cred că, în principal, de la Ministerul de Finanţe, a fost că atunci când FMI a venit şi a negociat cu România, s-a decis o creştere a veniturilor la buget de 0,25% din PIB - 0,85 fiind reducere din cheltuielile guvernalentale - şi atunci se putea alege pentru orice alt tip de creştere de venituri, ceea ce înseamnă o mică creştere de fiscalitate. Ceea ce FMI a insistat să o aibă. Cred că alegerea acestui impozit (n.r. forfetar)  a fost o greşeală. Cred că se putea umbla poate la alte impozite mai mărunte şi care să afecteze mai puţin în mod direct firmele, în principal, cele mici", a afirmat Geoană. El spune  că "banul public este în continuare cheltuit foarte, foarte ineficient în România", indicând Ministerul Transporturilor ca "suspectul de serviciu, de mulţi ani de zile în România" "pentru că suntem ţara care cheltuim cu 50% mai mult pe kilometrul de şosea faţă de orice altă ţară europeană. Pentru că de 20 de ani alocăm bugete...în ultimii patru ani au fost buget la ministerul Transporturilor de 13 miliarde de euro şi nu s-au făcut decât doi ţoli de autostradă. Deci ceva este putred în Danemarca şi este putred de multă vreme şi indiferent de guvernare. Şi nu vreau să par că dau vina pe guvernarea din ultimii patru ani de zile. Şi pe vremea noastră, şi înainte de vremea noastră. Deci există aici un fel de complicitate generală sau o ineficienţă profundă".

Preşedintele PSD este "absolut convins" că Traian Băsescu "nu prinde un nou mandat" şi că "încă cinci ani de Băsescu pentru România reprezintă un risc pe care nu ni-l putem permite". Preşedinte-jucător în primul rând este o supra-simplificare a ceea ce reprezintă un preşedinte şi în al doilea rând uitaţi ce a făcut în cinci ani de zile jucătorul Traian Băsescu ca preşedinte. Spuneţi un proiect pe care l-a promis în 2004 şi s-a întâmplat. Este foarte bun la diagnostic, este foarte slab la a propune şi la a pune în practică un proiect. Pentru mine cel mai important lucru este să se întâmple ceva în timpul preşedinţiei mele, ceva pozitiv. Voi fi un catalizator al forţelor acestei naţiuni. Sunt absolut convins că acesta este tipul de preşedinte pe care românii îl doresc", a explicat Geoană.Liderul social-democrat avertizează că "în timpul campaniei Traian Băsescu şi unii lideri PDL vor trimite cântece de sirenă către pesedişti, spunându-le: nu vă faceţi griji, veţi rămâne la guvernare indiferent de rezultatul alegerilor prezidenţiale".  În acelaşi timp, Geoană se vede ca un viitor preşedinte al României "responsabil şi vizionar", implicat, "catalizator al forţelor" naţiunii, impunerea acestei tipologii fiind avantajul pe care îl are în confruntarea cu actualul preşedinte.

×
Subiecte în articol: politic