Dezbaterea unui proiect de lege care ar permite presei să asiste la şedinţele de Guvern, cu excepţia situaţiilor cănd se discută problemele de siguranţă naţională, a trezit o impotrivire vehementă din partea senatorilor UDMR şi PNL. Explicaţia? E in interesul naţional!
Coincidenţă sau nu, ieri, in ziua in care majoritatea mass-media a respectat
boicotul recomandat de CRP la adresa preşedintelui Băsescu, in Senat a avut loc un episod care a demonstrat "simpatia" şi "susţinerea" de care se bucură mass-media din partea Puterii. Situaţia s-a inregistrat la dezbaterea unui proiect de lege al democratului Marius Marinescu care prevede ca presa să asiste la şedinţele de Guvern, cu excepţia cazurilor in care miniştrii discută probleme care vizează securitatea naţioanlă, cănd, prin decizia primului-ministru, şedinţa respectivă ar fi declarată ca neavănd caracter public.
PRO. Prevederea legislativă a fost considerată de majoritatea reprezentanţilor grupurilor parlamentare - PSD, PRM, PC şi PLD - ca fiind binevenită, considerăndu-se că, după modelul şedinţelor publice de la Parlament şi Consiliul Superior al Magistraturii, şi Guvernul trebuie să accepte transparentizarea modului in care se adoptă deciziile in această instituţie publică. "Spiritul «uşilor inchise» naşte suspiciuni", a explicat poziţia adoptată pesedistul Otilian Neagoe, amintind de neincrederea cetăţeanului in activitatea instituţiilor. In plus, adoptarea acestui proiect ar putea impiedica adoptarea ordonanţelor "cu dedicaţie".
CONTRA. O poziţie vehement impotrivă a exprimat insă senatorul UDMR Gyorgy Frunda, susţinut de liberalul Mario Oprea, adică exact reprezentanţii partidelor care alcătuiesc Guvernul. Frunda a exemplificat cu o şedinţă de guvern in care s-ar discuta despre strategiile anticorupţie, care făcute publice ar ajuta mai degrabă corupţii. Un alt exemplu folosit a fost planurile de recalculare a pensiilor, care ar putea fi folosite de grupuri de interese pentru a face lobby asupra Guvernului sau Parlamentului. Ajutat de un bileţel transmis de un alt liberal, Radu Stroe, Frunda a mai dat un exemplu: activitatea serviciilor secrete, "ui-tănd" că pentru un astfel de subiect există prevederea caracterului nepublic al şedinţelor. Dacă in şedinţa de guvern se discută despre sediile serviciilor sau despre fondurile alocate sau, poate, despre "drumurile drogurilor" prin Romănia? Publicarea acestor informaţii serveşte interesului naţional, luptei anticorupţie sau fac Guvernul mai slab, a susţinut Frunda. Invocănd interesul naţional, senatorul a anunţat votul impotriva proiectului pe care il va da UDMR. O intenţie de vot similară a exprimat şi Mario Oprea, in numele grupului PNL. Votul se va da săptămăna viitoare, Senatul fiind camera decizională.
NICI GUVERNUL. Nici Executivul nu susţine această iniţiativă legislativă, reprezentantul Guvernului spunănd că aplicarea acestei prevederi ar duce, aşa cum se intămplă in Letonia, la şedinţe de guvern "scurte şi extrem de rigide". "Ori presa vrea să afle intimităţile din şedinţe", a susţinut el, adăugănd că oricum există intrunirile pregătitoare ale şedinţei, care s-ar face fără presă.