Procurorii DNA ar putea lua la verificat deconturile candidaţilor la alegerile locale după ce angajaţii de la Autoritatea Electorală Permanentă au descoperit nereguli grave în actele prezentate de politicieni după scrutinul din vară. În acest moment, inspectorii Curţii de Conturi fac propriile controale urmând să sesizeze Direcţia Naţională Anticorupţie în caz că suspiciunile de fraudă se confirmă.
Surse din AEP au dezvăluit pentru Jurnalul Naţional că unii dintre şefii partidelor au comis ilegalităţi, iar sumele adunate din documentele justificative nu dau totalul banilor pe care îi cer candidaţii. Din actele depuse, există suspiciuni că multe din tranzacţii sunt fictive, iar banii nu pot fi decontaţi de la stat. Peste 700 de candidaţi independenţi şi partide au depus actele şi au cerut în total de la stat pentru campania de la alegerile locale, peste 49 de milioane de lei. Asta înseamnă peste 11 milioane de euro, bani care ar fi trebuit returnaţi de la buget până la sfârşitul lunii octombrie. În acest moment, însă, nu se ştie exact câţi dintre candidaţii partidelor au greşit deconturile sau au fraudat, spun sursele citate. Prin urmare, niciunul dintre candidaţi, nici partidele nu-şi vor primi banii până când nu se finalizează verificările şi ancheta. Iar asta le creează probleme tuturor şefilor de partide care se bazau pe banii aceştia pentru campania deja în toi de la parlamentare. Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, dă vina pe AEP. „După ce se termină şi verificarea de către Curtea de Conturi, sumele pot fi returnate dacă se respectă legea. Ne pune la toţi probleme, pentru că sunt nişe sume pe care le- am angajat şi care ne-ar fi fost utile în această campanie. Au fost anumite defecţiuni şi din partea partidelor, pentru că am fost prima dată confruntaţi cu această situaţie, unii dintre mandatarii financiari ai partidelor nu au ştiut cum să respecte prevederile”, a declarat Tăriceanu.
PNL, dator vândut
Situaţia este la fel de grea şi-n celelalte partide. Cei mai mulţi bani îi are de recuperat PNL, aproape 19 milioane de lei. Fără aceşti bani, liberalii strâng mai mult din cotizaţii, pentru că partidul are de stins datorii către creditorii din alte campanii electorale. Acum, pentru alegerile parlamentare, fiecare candidat de pe lista partidului trebuie să facă rost de bani. „În aceste alegeri, candidaţii contribuie la propria campanie cu sume exacte", susţine şeful de campanie al PNL, Gheorghe Falcă. Social-democraţii au şi ei de primit peste 14 milioane de lei, iar partidul lui Băsescu (PMP), în jur de 4 milioane de lei. Şi reprezentanţii UDMR au depus actele pentru decontarea sumelor din campanie, aproape 2 milioane de lei. Probleme cu banii are şi USR. Partidul lui Nicuşor Dan se bazează însă pe donaţiile din mediul online. „La locale, am avut aproape 70.000 de euro donaţii online, acum avem undeva la 100.000. Să începi o campanie electorală cu 100.000 de euro e cam puţin. Aşa cum prevede legea, AEP trebuie să ramburseze tuturor partidelor care au făcut cel puţin 3%, iar noi am făcut 30% (n.r. - la alegerile pentru Primăria Capitalei). Au întârziat, mai întâi au spus că îi primim în septembrie, apoi pe 19 octombrie, acum au avansat o nouă dată, 5 decembrie, când nu îi vom mai putea folosi, din păcate”, s-a plâns liderul USR. Şi pentru campania de la parlamentare se vor deconta cheltuielile de la bugetul de stat, în limita a 12.500 de lei, pentru fiecare candidat.
Alina Gorghiu, preşedinte PNL: E destul de prost că s-au mişcat lucrurile greu şi probabil că lucrul acesta se întâmplă din pricina legislaţiei noi, din lipsa de experienţă în materie de control pe campania electorală. Evident că bugetul este unul important pentru că partidele politice nu îşi fac campanie cu aer, îşi fac campanie cu bani.
Citește pe Antena3.roDonald Trump a anunțat că în prima zi a mandatului va opri ”delirul transgender”: ”Există doar două genuri, bărbat şi femeie”