PSD şi PNL au absentat de la dezbaterea proiectului Legii Educaţiei, organizată la Camera Deputaţilor, reprezentanţii elevilor şi profesorilor au fost daţi afară, cei ai puterii au lăudat noile prevederi, iar şeful statului a gafat atacând medicii.
Preşedintele Traian Băsescu susţine că 40% dintre diagnosticele puse de medicii români sunt eronate pentru că aceştia sunt foarte slab pregătiţi. "Proaspetele afirmaţii venite din Franţa spun foarte clar, negru pe alb, că medicii români sunt foarte slab pregătiţi", a declarat Traian Băsescu, prezent la Palatul Parlamentului pentru dezbaterea Legii Educaţiei Naţionale."Unui om care are o boală i se prescrie o reţetă pentru o altă boală, un om care nu trebuie să fie operat este operat", susţine preşedintele Băsescu. În continuare, în sprijinul afirmaţiei că medicii din ţara noastră sunt slab pregătiţi, preşedintele Băsescu a mai spus: "Domnilor, v-aş ruga să observaţi o afirmaţie făcută foarte de curând de unul din statele importante din Uniunea Europeană şi care începe să demonteze un mit al medicilor pregătiţi în universităţile româneşti. Este vorba de proaspetele afirmaţii venite din Franţa care spun negru pe alb că medicii români sunt slab pregătiţi".
În legătură cu rata de rateu în diagnostic de 40% indicată de preşedintele Băsescu, profesorul doctor Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, susţine că este eronată. De asemenea, profesorul Astărăstoae spune că preşedintele Băsescu s-ar putea să deţină alte statistici care să-i permită să facă asemenea afirmaţii. "Eu nu cunosc documente care să prezinte o asemenea rată de eroare de diagnostic. Eu cunosc însă raportările de la Institutul Naţional de Diagnostic, potrivit cărora concordanţa între diagnosticul de trimitere, cel de internare şi cel de externare este de peste 90%, ceea ce înseamnă că această eroare de diagnostic poate fi în România sub 10%". Inclusiv aceast procent este pus pe seama lipsei echipamentului optim pentru un diagnostic corect şi rapid.
Astărăstoae a adăugat că este posibil ca preşedintele să aibă alte documente şi statistici şi l-a invitat pe acesta să precizeze care sunt acesteaa precizat că este vorba de confunzie.
Totodată, preşedintele a declarat că o comisie prezidenţială care a evaluat sistemul de sănătate din România arată că "rata de rateu în diagnostic ajunge la peste 40% în sistemul de sănătate românesc, care este un efect al sistemului de educaţie".
Preşedintele Colegiului Medicilor spune că o asemenea rată de rateu nu există.
Traian Băsescu a mai declarat astăzi că, potrivit Franţei, medicii români sunt slab pregătiţi.
În cadrul dezbaterilor, una dintre vocile critice a fost cea a preşedintelui PC, Daniel Constantin, care a declarat că este şocant că ministrul Funeriu vrea să aducă elevii cu forţa la şcoală, impunând amenzi pentru absenţe. "Dacă facem un calcul elementar, la 4 milioane de elevi, înmulţit cu amenda de 5.000 RON propusă de Legea Educaţiei, rezultă 20 de miliarde de lei, adică 5 miliarde de euro. Avem aici o lege a Educaţiei sau o lege prin care Guvernul vrea să rezolve criza din România, furând bani de la părinţi?", a întrebat liderul PC.
ELEVI ŞI PROFESORI ŢINUŢI LA UŞĂ
La dezbatere au fost primiţi doar sindicaliştii, nu şi reprezentanţi ai elevilor sau profesorilor, un grup de liceeni de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul fiind poftit afară de serviciul de protocol al Camerei Deputaţilor, pe motiv că nu a fost invitat. Liliana Zaschievici, profesor la Colegiul Mihai Viteazul, a declarat că elevii fuseseră convocaţi de Inspectoratul Şcolar al Capitalei şi că, din moment ce nu au fost primiţi aici, vor încerca să organizeze o dezbatere proprie, pentru a-şi face auzite părerile despre proiectul de lege.
Proteste în ţară
La Buzău, peste o mie de cadre didactice au protestat şi azi, iar discuţiile cu prefectul nu au ajuns la un rezultat favorabil dascălilor. Ei au anunţat pentru astăzi pichetarea sediului Inspectoratului Şcolar Judeţean, iar miercuri se vor aduna din nou în Piaţa Dacia şi vor porni în marş până la Prefectură. Cadrele didactice cer plata integrală a salariilor pe februarie şi aplicarea deciziilor obţinute în instanţă, privind majorări salariale cu 33%. Lor li s-au alăturat şi profesori din Ialomiţa, Argeş, Neamţ, Iaşi şi Galaţi. Profesorii au anunţat că vor organiza miercuri în Piaţa Civică un miting de protest. (D. Scarlat)
"Politica sufocă Educaţia"
Senatorul PC Dan Voiculescu afirmă că, după 20 de ani de pseudoreforme, sistemul naţional de educaţie este în colaps. "Cauza acestui eşec cronic este mereu aceeaşi: miza politică primează întotdeauna. Proiectele de reformare sunt elaborate de politicieni pentru politicieni şi nu de specialişti împreună cu reprezentanţii profesorilor şi ai elevilor. Astfel, sistemul naţional de educaţie, în loc să devină o prioritate naţională, a fost transformat într-un banal instrument politic. (...) Personal, consider că după 20 de ani de retorică seacă, politicienii ar trebui să se abţină să mai dea indicaţii şi să reziste tentaţiei de a participa la dezbateri în care doar să constate miraţi că sistemul nu funcţionează, fără să îşi asume imensa responsabilitate. Cel mai recent exemplu este al preşedintelui Băsescu, care afirmă grav că nici o universitate românească nu este în primele 500 din lume, dar nu observă că, în cei peste cinci ani de mandat, nu a avut nici o contribuţie concretă la eficientizarea educaţiei româneşti. De 20 de ani politicienii doar vorbesc despre reformă, cred că a venit timpul să tacă. Proiectul Legii Educaţiei va fi util doar dacă îşi va pierde culoarea politică (...) Trebuie supus dezbaterii Parlamentului numai după ce se va ajunge la o formă agreată de toţi reprezentanţii societăţii civile", afirmă Dan Voiculescu în declaraţia politică depusă azi la Senat.
Pichetul cercetătorilor
Peste 150 de cercetători au pichetat azi Ministerul Educaţiei şi Palatul Cotroceni, dar nu au fost primiţi la discuţii şi nu au putut depune nici măcar un memoriu cu solicitările lor. Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare Proiectare din România (FSLCP) au atras atenţia asupra lipsei de fonduri din cercetare şi cere separarea domeniului de Ministerul Educaţiei. Protestatarii l-au ironizat pe preşedintele Traian Băsescu, pe care l-au reprezentat în uniformă de marinar, cu un papagal cu chipul premierului Emil Boc pe umăr, ţinând în braţe o femeie cu chipul ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, şi o ladă cu bani la picioare. Cercetătorii vor revenirea la Hotărârea Guvernului 2.200/2004 oprirea distrugerii unităţilor de cercetare, stoparea încălcării drepturilor sindicale şi a hărţuirii liderilor de sindicat. (D.S.)